top of page

Oppitunti valosta ja varjosta

Hei! Kuvataiteessa valon ja varjon oikea ilmentäminen näyttelee todella merkittävää osaa. Siksi valmistin tämän lyhyen oppitunnin valon ja varjon havainnoinnista. Pitemmittä puheitta, mennään asiaan. 
Tunnista ja erota valot ja varjot

Valon ja varjon piirtäminen tai maalaaminen on hyvä aloittaa mallin huolellisella tarkastelulla. Mihin sinun tulisi kiinnittää mallissa huomiota? Ensimmäinen asia on tunnistaa varjot. Kysy itseltäsi: missä varjot ovat? Varjojen tunnistamisen myötä käy samalla ilmeiseksi, missä valot ovat. Kun valot ja varjot on tunnistettu, kannattaa varjot sävyttää kevyesti yhdenmukaiseen tummuuteen, jotta tiedät varmasti missä varjot piirustuksessasi sijaitsevat. Seuraava kuva valaisee valon ja varjon erottamista. Kuvassa olen rajannut varjot keltaisella. Kaikki muu laatikossa kuuluu valoon. 
Valoisuusasteiden eli valöörien eritteleminen

Kun valot ja varjot on tunnistettu, voidaan siirtyä valojen ja varjojen valoisuusasteiden tunnistamiseen. Seuraava kuva havainnollistaa asiaa.

Kun olet tunnistanut mallista päävalöörit, voit sävyttää piirustuksesi havaintojesi mukaan. Näin toimimalla saat luotua vahvan perustan, jonka pohjalta voit hioa teoksesi valmiiksi. 


Tässä oli tämä lyhyt oppitunti valosta ja varjosta. Toivottavasti opit siitä jotain uutta.Terveisin,


Tuomas
Comments


bottom of page