• Tuomas Tuimala

Piirrä mitä vain helposti


Onko mahdollista piirtää mitä vain helposti?

Aivan aluksi täytyy myöntää ettei kukaan voi oppia piirtämään taitavasti jotenkin maagisesti vain yhdessä yössä. Piirtäminen on taito siinä missä mikä tahansa muukin taito. Kaikkien taitojen oppiminen vaatii aina harjoittelua. Mutta piirtämisestä ei kuitenkaan tarvitse tehdä vaikeampaa kuin se todellisuudessa on. On nimittäin olemassa monia keinoja joiden avulla piirustustaidon oppimista voi helpottaa ja nopeuttaa. Yhtään liioittelematta jotkin niistä auttavat piirtämään paremmin jopa välittömästi. Piirtotaidossa tieto on valtaa. Oikean tiedon avulla jokainen voi oppia piirtämään hyvin.Mikä tekee piirtämisestä helpompaa?

Ennen kuin pääsemme itse asiaan ja kokeilemaan käytännössä sitä miten piirtämisestä voi tehdä helpompaa haluaisin vielä hieman tarkentaa sitä mitä tarkoitan sillä, että piirtäminen on helppoa.

Ensinnäkin piirtämisestä tekee helppoa se, jos siihen ei tarvita kovin paljon välineitä. Mitä vähemmän sen parempi. Niinpä näytän sinulle kuinka voit piirtää mitä tahansa vain muutamalla kynällä.

Toiseksi piirtämisestä tekee helppoa selkeä yksinkertainen prosessi, joka soveltuu minkä tahansa aiheen piirtämiseen. On huomattavasti helpompaa aloittaa piirtäminen jos sinulla on valmiina mielessä selkeä kaava jonka mukaan etenet, kuin siinä tapauksessa, että joutuisit joka kerta miettimään erikseen mitä menetelmää käytät.

Kolmanneksi piirtämisestä tekee helpompaa kun tietää mitkä ovat näyttävän piirustuksen avaintekijät. Näin energian ja huomion voi kohdistaa siihen mikä on kaikkein olennaisinta.

Neljänneksi piirtämistä voi helpottaa selkeä ymmärrys siitä mistä piirtämisessä on pohjimmiltaan kyse. Piirtämisessä on pohjimmaltaan kyse vain eri suuntiin kulkevien viivojen ja eri sävyjen piirtämisestä. Näytän pian sinulle miten tämä ymmärrys voi auttaa sinua piirtämään paremmin jopa välittömästi.Yksinkertainen piirustusprosessi vaihe vaiheelta


Seuraava piirustusprosessi voi auttaa sinua piirtämään parempia piirustuksia jopa välittömästi. Olen suunnitellut sen niin, että se toisaalta kehittää aidosti piirustustaitoa, mutta pitää sisällään myös joitakin sopivia oikoteitä, jotka tekevät piirustuksesta automaattisesti paremman näköisen. Tämä prosessi ei tietenkään ole mikään taikakeino, jonka avulla mestariteos syntyy täysin vaivattomasti ja ilman harjoitusta. Kyseessä on ennemminkin vahva perusta tekemiselle, jonka avulla onnistuminen on varmempaa. Jos lisäksi käytät piirtämiseen riittävästi aikaa ja työskentelet kaikessa rauhassa, lopputuloksesta tulee todennäköisemmin parempi. Keskittynyt ja kärsivällinen työskentely onkin yksi varma tapa piirtää paremmin välittömästi, riippumatta aiemmasta piirustuskokemuksestasi.


Välineet


Piirustusprosessin päävaiheet soveltuvat piirtämiseen, käytitpä mitä välineitä ja kyniä tahansa. Listaan tähän välineet, joita itse usein käytän ja jotka hieman helpottavat piirtämistä.


  • HB -lyijykynä

  • musta värikynä (tai jokin pehmeä lyijykynä)

  • valkoinen hiilikynä

  • stomppi

  • pyyhekumi

  • harmaa piirustuspaperi


Luonnoksen piirtäminen


Piirtäminen voi näyttäytyä vaikeampana asiana kuin se todellisuudessa onkaan yhdestä hyvin yksinkertaisesta syystä. Syynä on näkökulma. Ajatellaan, että katsot kuvaa ihmisen kasvoista. Mitä näet? Näet silmät, nenän, suun jne. Toisin sanottuna ajattelet samalla mikä se on mitä näet. Todellisuudessa et kuitenkaan näe silmää, nenää, suuta jne. Todellisuudessa näet vain sävyjä ja muotoja. Entä mistä piirtämisessä on pohjimmiltaan kyse? Kyse on sävyjen ja muotojen piirtämisestä. Kun katsot piirrettävää kohdetta tästä näkökulmasta, piirtäminen voi alkaa tuntua helpommalta. Ymmärrät, että tehtäväsi ei ole piirtää esimerkiksi niinkin monimutkaista ja vaikeaa aihetta kuin ihmisen muotokuvaa, vaan ainoastaan eri suuntiin kulkevia viivoja ja eri tummuuksia. Parhaiten tämä asia avautuu käytännön kokemuksen kautta, joten kokeillaan seuraavaksi miten tämä soveltuu luonnoksen piirtämiseen.


Koska piirtämisessä on kyse erisuuntiin kulkevien viivojen piirtämisestä on luonnostelussa hyvä käyttää suoria viivoja. Suorien viivojen avulla voit muuntaa aiheen kätevästi helposti käsiteltävämpään ja yksinkertaisempaan muotoon. Piirrä siis luonnos käyttäen vain suoria viivoja. Kiinnitä huomiota eri kohtien kallistuskulmiin. Aloita kohteen yleismuodosta ja siirry sitten pienempiin muotoihin. Jos piirrät muotokuvaa, kiinnitä erityistä huomiota mittasuhteisiin ja siihen, että kasvonpiirteet tulevat oikeille paikoilleen. Suunta piirtämisessä on isoista muodoista pieniin muotoihin ja kokonaisuudesta yksityiskohtiin. Piirrä luonnosta ääriviivapiirustuksena, kunnes se on riittävän tarkka kuvaus valitsemastasi aiheesta. Kun luonnos on valmis ääriviivapiirustuksena, sävytä kevyesti siitä varjot ja tummimmat alueet.Piirustuksen sävyttäminen ja viimeistely


Jotta piirustukseen saataisiin kolmiulotteisuuden vaikutelmaa täytyy se sävyttää oikein. Sävytys on hyvä tehdä kerroksittain niin, että tummuutta lisätään vähitellen. Käytä aluksi HB -kynää ja sävytä kuvaa sillä mahdollisimman pitkään niin, että piirustukseesi tulee hyvä sävypohja. Ota sitten käyttöön musta puuvärikynä ja sävytä sillä tummimmat kohdat. Mustalla kynällä luodaan kuvaan näyttävää kontrastia. Käytä valkoista hiilikynää vaaleimpiin kohtiin. Viimeistele piirustus vaihdellen kynää tarpeen mukaan.


Piirustus on valmis sitten kun olet saavuttanut halutun viimeistelyn tason tai tavoitetarkkuuden. Teoksen ollakseen valmis ei tarvitse olla täydellinen kopio mallista, jollei se ole sinun nimenomainen tavoitteesi. Alla olevasta videosta näet piirustusprosessin päävaiheet.
Piirustusterveisin,


Tuomas