• Tuomas Tuimala

Piirrä nopeammin käyttäen oikeita välineitä


Haluatko saada mahdollisimman nopeasti aikaan valmiin teoksen? Vierastatko ajatusta siitä, että sinun pitäisi käyttää useita tunteja, päiviä tai jopa kuukausia näyttävän piirustuksen luomiseen? Etsitkö keinoja piirustusprosessin nopeuttamiseksi?Tutkielma kipsiveistoksesta hiilellä akvarellipaperille

Moni meistä kamppailee kärsivällisyyden ja keskittymiskyvyn kanssa. Haluaisimme luoda hienoja taideteoksia mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Tosiasia on kuitenkin se, että tämä on harvoin mahdollista. Hieno teos vaatii aina jonkin verran vaivannäköä ja hätäilemällä harvoin syntyy mitään hyvää. Kärsivällisyyttä ja kykyä keskittyä tekemiseen siis vaaditaan väistämättä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että piirustusprosessiin tarvitsisi käyttää kohtuuttoman paljon aikaa. Miten siis piirustusprosessia voisi nopeuttaa ilman, että lopputulos kärsii? Kerron sinulle seuraavaksi yhden keinon.


Hiilellä nopeammin valmista

Yksi tapa nopeuttaa piirtämistä on käyttää hiiltä ja hiilikyniä. Hiilellä nimittäin saa hyvin nopeasti piirrettyä tummimmat sävyt. Hiilijälkeä on myös helppo häivyttää ja kumittaa pois. Lyijykynällä piirrettäessä tummimmat sävyt syntyvät hitaasti piirtämällä grafiittikerrosta grafiittikerroksen päälle. Lopputulos on kylläkin hyvä, mutta siihen voi mennä paljon aikaa. Hiili on tässä suhteessa nopeampi.

Nopeudesta on hyvä ymmärtää se, että nopeuden lisääminen tapahtuu aina tarkkuuden kustannuksella. Äärimmäisen tarkkaa, puhdasta ja yksityiskohtaista teosta ei voi piirtää nopeasti käyttipä mitä tahansa välineitä. Kannattaa siis varautua siihen, että hyvään ja viimeisteltyyn hiilipiirustukseen kuluu ainakin 2-6 tuntia aikaa. Jos tämä tuntuu liian hitaalta niin mietitäänpä vertailun vuoksi sitä kuinka kauan yhtä hiilipiirustusta saatetaan piirtää ateljeekoulutuksessa. Siihen voi mennä jopa 4 kuukautta. On selvää, että näin huolellinen työskentely johtaa hyvin tarkkaan lopputulokseen, mutta vähemmälläkin syntyy hienoa taidetta. Kannatan ehdottomasti ateljeeperinteen mukaisia menetelmiä ja käytän niitä itsekin osana omaa henkilökohtaista harjoitusohjelmaani. Monet ateljeemetodeista eivät sovi kuitenkaan kaikille joko käytännön syistä tai vain henkilökohtaisista mieltymyksistä johtuen. Kannustan sinua silti tutustumaan ainakin Barguemetodiin, joka on tavallaan hieman kevyempi lähestymistapa Ateljeeperinteeseen, koska se ei välttämättä vaadi erityisiä tiloja tai välineitä, ja osa sen harjoituksista on suoritettavissa kohtuullisessa ajassa.

Mutta miten tarkalleen hiilellä voi piirtää nopeammin? Esittelen sinulle lyhyesti yhden tavan jolla voi muutamassa tunnissa piirtää valmiita teoksia. Tarvitset menetelmää varten hiilitikun ja hiilikyniä. Itse käytän Marie's pajuhiilitikkuja ja Marie's charcoal pencil hiilikyniä (kovuudet hard, neural ja soft). Myös Winsor & Newtonin pajuhiilitikut ja General's hiilikynät toimivat hyvin. Paperiksi käy vaikka Cansonin 1557 Croquis. Hiilijäljen levittämiseen tarvitaan lisäksi wc-paperia ja stomppi. Pyyhekumiksi suosittelen muovailtavaa hiilikumia, mutta tavallinenkin pyyhekumi käy hätätapauksessa. Älä anna ihanteellisten olosuhteiden puutteen estää itseäsi piirtämästä. Käytä niitä välineitä jotka sinulla on ja piirrä seuraavien ohjeiden mukaan.

Piirustusprosessin kuvaus


Koko ja muoto

Piirrä ensin kohteen yleinen koko ja muoto hiilitikulla. Mallivideossa käytän pajuhiilitikkua. Voit käyttää myös Nitram hiilitikkua, mutta se käyttäytyy hieman eritavalla kuin pajuhiili.

Avainpiirteet

Piirrä sitten kuvaan kohteen avainpiirteet. Tällaisia avainpiirteitä ovat muun muassa kasvonpiirteet ja varjot. Vielä ei ole tarpeen piirtää yksityiskohtaisesti. Tärkeämpää on avainpiirteiden sijoittaminen oikeille paikoilleen.Notan sävytys

Sävytä kuvan varjot ja tummimmat alueet hiilitikulla. Hiilijälkeä voit levittää talouspaperilla. Nyt kuvassa on kaksi sävyä, vaalea ja tumma. Nimitys Notan tulee tästä. Notan on japania ja tarkoittaa kahta sävyä. Nyt alustavaluonnos on valmis.


Yksityiskohdat ja hienosäätö

Kun luonnos on valmis voit ottaa piirtämiseen mukaan hiilikynät tai hyvin teroitetut Nitram hiilitikut. Piirustus etenee tästä eteenpäin hiilitikun ja hiilikynien avulla niin, että hiot yksityiskohdat ja sävyt kohdalleen. Muista käyttää myös pyyhekumia piirtämiseen ja muotoile sillä kuvaa, sekä kumita esiin huippuvalot. Piirustus on valmis sitten kun olet saavuttanut halutun viimeistelyn tason. Hyvän luonnoksen ja valmiin teoksen välinen raja on häilyvä. Teoksen ollakseen valmis, sen ei kuitenkaan tarvitse vastata pikkutarkasti mallia.


Seuraavalta videolta voit nähdä miten tämä kaikki hoituu käytännössä.
Piirustusterveisin,


Tuomas