• Tuomas Tuimala

Piirrä nopeammin piirtämällä hitaammin


Puuttuuko sinulta kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä käyttää monta tuntia aikaa yhden teoksen piirtämiseen? Haluaisitko oppia piirtämään nopeammin näyttäviä teoksia? Mietitkö sitä miten piirtonopeutta voi kehittää?

Heti aluksi minun täytyy tunnustaa, että hätäilemällä harvoin syntyy mitään hyvää. Kärsivällisyys on yksi piirtäjän tärkeimmistä työkaluista. Mutta piirtonopeutta on kuitenkin mahdollista kehittää ja oikeilla menetelmillä piirustusprosessia voi nopeuttaa aika paljonkin. Kerron sinulle seuraavaksi yhdestä keinosta nopeuttaa piirustusprosessia.
Piirrä hitaammin

Hätäily altistaa virheille ja mitä hätäisemmin piirtää sitä enemmän virheitä syntyy. Mitä enemmän piirustuksessa on virheitä, sitä enemmän kuluu aikaa niiden korjailuun. Kaiken lisäksi jos virheet ovat liian isoja ja niitä on liikaa, niin niitä voi olla mahdotonta korjata ja joudut aloittamaan kaiken alusta. Mutta jos sen sijaan hidastat tietoisesti vauhtia ja keskityt piirtämään mahdollisimman huolellisesti heti alusta lähtien tulet tekemään vähemmän virheitä. Kun teet vähemmän virheitä, jää sinulle vähemmän korjattavaa. Työskentelemällä kaikessa rauhassa ja huolellisesti voit välttyä varsinkin isoilta peruuttamattomilta virheiltä.

Pidä taukoja

Rauhalliseen piirtämistahtiin kuuluu myös työskentelyn sopiva tauottaminen. Pienen tauon pitäminen auttaa näkemään piirustuksen ja mallin tuorein silmin. Piirustusta ja mallia on myös hyvä aika ajoin katsoa vähän kauempaa. Tällaiset toimenpiteet auttavat havaitsemaan mahdolliset poikkeamat mallin ja piirustuksen välillä ajoissa ennen kuin on tapahtunut mitään peruuttamatonta. Seurauksena voi jälleen olla piirustukseen käytetyn kokonaisajan lyhentyminen.


Opettele hallitsemaan perusasiat


Huolellinen ja keskittynyt työskentelytapa kehittää piirtotaitoa tehokkaasti, jolloin piirtonopeus myös kasvaa siinä sivussa. Mitä enemmän maltat panostaa perusteiden harjoitteluun, sitä nopeammin tulet kehittymään. Kokeneetkin taiteilijat palaavat aika ajoin perusasioiden äärelle, koska näyttävä kuvataide perustuu aina ydintaitojen vahvaan hallintaan. Yksi tärkeimmistä perusasioista on hyvän luonnoksen piirtäminen. Hyvä luonnos vaatii huolellisuutta ja siksi vaivannäköä. Voin kuitenkin vakuuttaa sinulle, että tällainen vaivannäkö palkitaan ja piirtämisestä tulee vähitellen nopeampaa ja helpompaa.


Piirustusterveisin,


Tuomas