top of page

Piirrä paremmin erikoiskynien avulla

Näyttävän piirustuksen luominen on mahdollista hyvin vähilläkin välineillä, mutta se vaatii taitoa. Taidon osuutta näyttävän teoksen luomisessa on kuitenkin mahdollista jonkin verran vähentää oikeilla välinevalinnoilla. Tässä artikkelissa kerron sinulle joistakin erikoiskynistä jotka voivat auttaa sinua luomaan parempia piirustuksia.
Piirtäjän tärkein väline


Piirtäjän tärkein väline on luonnollisesti kynä. Pelkällä perus HB-lyijykynällä pääsee jo pitkälle ja se riittää aivan hyvin esimerkiksi luonnoksen piirtämiseen. Mutta kun halutaan piirtää valmis ja viimeistelty teos, niin silloin jotkin erikoiskynät astuvat kuvaan mukaan.


Muutama sana kuitenkin ensin tavallisista lyijykynistä. Kun käytät tavallisia lyijykyniä, kannattaa panostaa laatuun. Hyvillä kynillä on parempi piirtää ja niistä jää parempi jälki. Esimerkiksi sellaiset tunnetut merkit kuten Staedtler ja Derwent ovat luotettavia.


Kun valitset kyniä, voisit ostaa lyijykynäpaketin, jossa on kovuudeltaan erilaisia kyniä. Hyvä skaala on 6B-4H. En käsittele tässä artikkelissa tämän enempää tavallisia lyijykyniä, sillä niistä saat lisää tietoa muista kirjoittamistani artikkeleista. Mennään takaisin aiheeseen, eli erikoiskyniin.


Hyvin tummat sävyt tuovat piirustukseen kaivattua kontrastia. Tavallisissa lyijykynissä on sellainen rajoitus, ettei niillä voi piirtää täysin mustaa. Lisäksi lyijykynästä lähtevä piirtojälki kiiltää silloin, kun jälki on tarpeeksi paksua. Toisin sanoen: kun yrität saada lyijykynällä vahvaa ja tummaa jälkeä, pinta alkaakin kiiltää. Tätä kiiltoa kutsutaan grafiittikiilloksi ja se koetaan teoksissa häiritseväksi. Mattapinta ja kaikkein tummimmat sävyt saadaankin helpoiten aikaiseksi muilla välineillä.


Erikoiskynät ovat oikotie mustaan


On olemassa erilaisia erikoislyijykyniä, jotka on suunniteltu niin, että niillä voi saada mahdollisimman tummaa jälkeä aikaiseksi mahdollisimman vähällä grafiittikiillolla. Nämä erikoiskynät sisältävät grafiitin lisäksi jotakin muuta ainetta, joka vaikuttavat syntyvään piirtojälkeen. Esittelen seuraavaksi kaksi erilaista erikoislyijykynää, jotka olen havainnut hyviksi. Olemassaolevia vaihtoehtoja on tietenkin paljon muitakin. Kerron lyhyesti myös mustista värikynistä ja siitä miten ne toimivat lyijykynätyössä.

Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynät


Staedtlerin mustia lyijykyniä on saatavilla kovuuksina 2B, 4B, 6B ja 8B. Näistä 2B on aika lähellä tavallista 2B-lyijykynää, joten sitä ei välttämättä tarvitse hankkia. Kynät 4B-8B ovat tehokkaita tummimpien sävyjen piirtämiseen. 8B-kynästä tulee hyvin tummaa ja lähes täysin mustaa jälkeä. Näitä kyniä myydään erikseen ja pakettina.


Staedtlerin Black -kynät ovat tummempia kuin 9B -lyijykynä

Staedtlerin Black -kynät sijoittuvat piirtotuntumaltaan ja -jäljeltään jonnekin lyijykynän ja värikynän välimaastoon. Black 8B on hyvin lähellä mustaa värikynää, sillä erolla, että sen jälkeä on mahdollista pyyhkiä kumilla pois.


Staedtlerin Black -kynät ovat mainio keino saada lyijykynäpiirrokseen voimakkaan tummia sävyjä ilman häiritsevää grafiittikiiltoa.


Mont Marten EE-kynä


EE-lyijykynä on osa Mont Marten täysgrafiittikynäsarjaa. Tuotetietojen mukaan siinä on 50 % grafiittia ja 50 % hiiltä. Siksi EE-kynä onkin paradoksi kynien joukossa, sillä normaalisti grafiitti ja hiili eivät sovi kovin hyvin yhteen. EE-kynää ei tietojeni mukaan myydä erikseen, vaan ainoastaan Woodless Graphite pencils -setin mukana. Kyseisen paketin lyijykynät ovat varsin käyttökelpoisia ja itse EE-kynä on niin hyvä, että tällainen kynäpaketti kannattaa hankkia.


Mont Marten EE-kynästä tulee tummaa jälkeä.

EE-kynä käyttäytyy kuin hiilikynä. Kynä jättää hyvin tumman, käytännössä mustan jäljen. Koska kynä pitää sisällään hiiltä, on sen piirtojälkeä helppo levittää. Itse olen käyttänyt kynää anatomisten tutkielmien piirtämiseen tummanharmaalle paperille yhdessä valkoisen hiilikynän kanssa. Koska kynä on tosiaan 50 % hiiltä ja 50 % grafiittia, se soveltuu tavallisia hiilikyniä paremmin käytettäväksi yhdessä lyijykynien kanssa.Mustat värikynät


Hyvälaatuiset mustat värikynät ovat täysin käyttökelpoinen vaihtoehto käytettäväksi yhdessä lyijykynien kanssa. Mustalla värikynällä voi päästä yhtä hyvään lopputulokseen kuin Staedtlerin Black -kynillä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että värikynä on hyvälaatuinen. Kynää pitää myös käyttää oikein. Värikynän jälkeä on huono kumittaa pois, joten kynää käyttäessä täytyy tietää, mitä tekee. Hyvälaatuisia värikyniä valmistaa muun muassa Derwent.


Derwentin musta puuvärikynä toimii hyvin yhdessä lyijykynän kanssa.


Taito ja tieto ovat erikoisvälineitä tärkeämpiä


Vaikka näistä erikoiskynistä voidaan puhua oikoteinä parempiin piirustuksiin, tosiasia on, ettei mikään väline tai oikotie poista piirtämisestä vaivannäön ja harjoittelun tarvetta. Näyttävä lopputulos vaatii aina tietoa ja taitoa. Taitava piirtäjä tulee kyllä toimeen aivan perusvälineilläkin. Usein on kuitenkin käytännöllisempää turvautua erilaisiin apukeinoihin. Sopivilla apukeinoilla ja välineillä piirtoprosessia voi nopeuttaa. Ajattele piirtäjää, joka piirtää lyijykynillä muotokuvia tilaustyönä. Olisi todella epäkäytännöllistä käyttää jokaiseen muotokuvaan kohtuuttoman paljon aikaa. Pelkillä lyijykynillä laajojen tummien alueiden sävyttäminen on hidasta. Erikoiskynillä ja muilla apuvälineillä tavoitetummuus voidaan saavuttaa vähemmällä vaivannäöllä.


Hyvä tapa hankkia näyttävien piirustusten luomiseen tarvittavaa tietoa, sekä kehittää piirustustaitoaan on osallistua pätevän opettajan pitämille kursseille. Suomessa pätevää piirustusopetusta tarjoaa Repin instituutti, HERA ja Ateljee Espoo. Jos haluat opiskella piirtämistä oman kotisi rauhassa, liity jollekin Taidekurssien verkkokurssille tai hanki käsiisi valmistamani videokurssi, jonka olen suunnitellut juuri itseopiskelua silmällä pitäen.


Tuomas


留言


bottom of page