top of page

Piirrä paremmin muotovalaistuksen avulla

Haluaisitko oppia yksinkertaisen keinon parantaa piirustuksiasi? Muotovalaistuksen käyttö on juuri tällainen keino. Kerron tässä artikkelissa, mistä muotovalaistuksessa on kyse ja miten voit soveltaa sitä omissa teoksissasi.Mistä muotovalaistuksessa on kyse?


Muotovalaistus on vanha tehokeino, jota on käytetty monissa mestariteoksissa. Muiden muassa Caravaggio on tunnettu dramaattisesta muotovalaistuksesta.


Perinteinen muotovalaistus on sellainen, että valon lähde sijaitsee viistosti ylhäällä. Toisin sanottuna kyseessä on valaistus, joka korostaa kohteen muotoa. Kun valo tulee oikeasta suunnasta ja sopivassa kulmassa, syntyy valaistuun kohteeseen selkeä ero valon ja varjon välille. Tässä kuvassa näet esimerkin muotovalaistuksen käytöstä:

Simon Vouet käytti muotovalaistusta maalauksissaan


Sopivan valon tulosuunnan lisäksi muotovalaistuksessa on yksi pääasiallinen valonlähde, joka valaisee kohteen niin, että siitä on suunnilleen 2/3 valossa ja 1/3 varjossa, tai toisin päin. Yksi pääasiallinen valon lähde voimistaa varjoja sopivasti niin, että varjoista syntyy kontrastin kautta helposti havaittavia muotoja. Kun piirrettävästä kohteesta voidaan helposti havaita erilaisia muotoja, on kohde helpompi piirtää. Voit soveltaa muotovalaistusta, piirsitpä mallikuvasta, elävästä mallista tai mielikuvituksesta käsin.Muotovalaistus lisää teoksen ilmaisuvoimaa


Muotovalaistus saa kohteen muodot esiin. Valaistuksen avulla kuvaan syntyy mielenkiintoisia valo- ja varjoalueita, mikä lisää teoksen kolmiulotteisuuden vaikutelmaa. Moni aloittelija tekee piirtämisestä turhan vaikeaa yksinkertaisesti huonolla valaistuksella. Huonolla valaistuksella tarkoitan sitä, että kohde on valaistu liian tasaisesti joka suunnasta, jolloin mihinkään ei synny kunnollisia varjoja.


Tasaisella valaistuksella piirustukset jäävät litteän näköisiksi ja niihin on hankalaa – ellei jopa mahdotonta – saada aikaan syvyyttä ja kolmiulotteisuutta. Tasaisella valaistuksella kaikkien muotojen kuvaaminen vaikeutuu merkittävästi. Kun valitset sellaisen mallin, jossa muotovalaistus toteutuu, voit piirtää parempia piirustuksia heti.


Tässä piirustuksessa muotovalaistus toteutuu ja kasvoihin muodostuu selkeä ero valon ja varjon välille.

Tule mukaan piirustuskurssille!


Koetko valon ja varjon kuvaamisen hankalaksi? Haluaisitko oppia piirtämään teoksia, jotka ovat dynaamisia, kiinnostavia ja mielenkiintoisia katsella? Liity Piirtämisen perusteet -verkkokurssille. Kurssi pitää sisällään noin neljäkymmentä havainnollistavaa oppituntia, joiden sisältö on todella monipuolinen ja innostava. Piirtämisen perusteet -kurssi keskittyy vain niihin asioihin, joiden oppimisesta on suurinta hyötyä.


Käsittelemme kurssilla myös valon ja varjon kuvaamista piirtäen, sillä tämä on piirtämisen ydintä ja vaikuttaa suurelta osin siihen, kuinka onnistuneita omat teoksesi tulevat olemaan. Kurssin myötä piirustustaitosi kehittyykin nopeasti ja voit kokea ilon ja innostumisen, joka tulee itsesi ylittämisestä.


Olen itsekin mukana kurssilla, joten voimme jatkaa keskustelua siellä.


Tuomas

コメント


bottom of page