• Tuomas Tuimala

Piirrä paremmin tekemällä virheitä


Kärsitkö perfektionismista? Onko sinun vaikea sietää omia virheitäsi? Saako täydellisyyden tavoittelu sinut lamaantumaan niin, ettet pääse piirtämisessä alkua pidemmälle? Vai koetko kenties olevasi taiteellisesti lahjaton, koska näet piirustuksissasi mielestäsi liikaa virheitä? Saako tämä tuntumaan todellisen piirtotaidon oppimisen lähes mahdottomalta tavoitteelta? Ajatteletko ehkä, että oikean taiteilijan pitäisi pystyä luomaan virheetön teos täysin vaivattomasti?

Jos mielessäsi pyörii tämänkaltaisia ajatuksia niin siinä tapauksessa minulla on sinulle hyviä uutisia. Virheiden tekeminen on avain parempiin piirustuksiin!


Alustava luonnos on aina jonkin verran epätarkka


Piirtäminen on virheiden korjaamista

Jokainen tarkka piirustus perustuu vertailevaan mittailuun ja arviointiin, jonka kautta piirustus vähitellen säädetään lopulliseen tarkkuuteensa. Jotta voisi suorittaa vertailevaa mittailua täytyy paperille merkitä jotain. Sillä ei ole merkitystä onko merkintä oikein vai väärin. Merkinnän tarkkuus selvitetään vertaamalla sitä malliin. Ajatellaanpa vaikka mallin korkeutta. Miten mallin korkeuden voisi piirtää oikein?


Tarkka piirustus vaatii huolellista mittailua

Asetetaan tavoitteeksi piirtää malli täsmälleen samankokoisena kuin sen näet. Prosessi on yksinkertainen. Ensin katsot mallia arvioiden sen korkeuden ja sitten piirrät piirustuspaperiisi merkinnät, jotka edustavat mallin korkeutta. Sitten tarkistat jonkin mittavälineen kuten kynän, neulepuikon tai viivottimen avulla osuivatko merkintäsi oikeaan. Jos merkintäsi heittää sitten vain yrität uudestaan samalla kaavalla. Katso mallia, tee merkintä ja tarkista merkintä mittavälineen avulla. Tällä tavalla saat korkeuden säädettyä lopulta oikeaksi. Kun jatkat samaa kaavaa läpi koko piirustuksen on lopputuloksena tarkka jäljennös käyttämästäsi mallista.


Ymmärrätkö nyt miksi virheillä ei ole väliä tai miksi ne ovat jopa välttämättömiä, jotta voisi piirtää tarkan piirustuksen? Asian ydin on se, että paperille pitää saada jotain mitä voit verrata malliin. Aluksi on aivan sama kuinka paljon merkintäsi heittää. Tärkeintä on huomata poikkeama mallin ja piirustuksesi välillä. Mittavälineen avulla poikkeama on helppo huomata. Silloin voit vähitellen hioa kaiken kohdalleen.

Tätä kannattaa aluksi harjoitella jollain riittävän helpolla ja selkeällä mallikuvalla. Helppo ja selkeä kuva on sellainen joka on yksinkertainen ja josta on helppo valita selkeät maamerkit. Esimerkin hyvästä mallikuvasta näet alta.Harjoittelu kannattaa aloittaa yksinkertaisesta mallikuvasta

Miten edetä tästä eteenpäin?


Nyt kun tiedät, että virheet ovat luonnollinen osa piirustusprosessia niin ehkä mietit, miten voit onnistuneesti korjata tekemäsi virheet. Miten voisit luotettavasti määrittää kuinka paljon piirustuksesi todella poikkeaa mallista?

Tähän on olemassa erilaisia apukeinoja, joita käsittelen muualla. Ensimmäinen paikka, josta voisit aloittaa on apuviivoja käsittelevä artikkelini. Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia valmistamani ladattava videokurssi, jossa opetan sinulle toimivan piirustusprosessin alusta loppuun. Seuraa myös tätä sivustoani, sillä julkaisen täällä usein uusia artikkeleita ja kerron muista mahdollisuuksista tulla paremmaksi taiteilijaksi.


Piirustusterveisin,


Tuomas