top of page

Piirrätkö loppuun asti kun maalaat?

Hei! Tässä artikkelissa käsittelen tärkeää aihetta. Se on piirustuksen säilyttäminen ehjänä maalausprosessin edetessä. Pitemmittä puheitta, mennään asiaa.


Maalaaminen on piirtämistä


Piirustustaitoa ei voi erottaa maalaustaidosta. Ei ainakaan silloin kun on kyse esittävästä realismista. Miksi näin on? Koska piirtäminen on todellisuudessa mittasuhteiden ja muotojen merkitsemistä. Toisin sanottuna piirtäminen on mittaamista. Jopa varjostusten piirtäminen on mittaamista. Silloin mittauskohteena on vain tummuudet. Itse asiassa myös monivärinen maalaaminen on mittaamista. Aina kun jokin asia täytyy säätää tavalla tai toisella tiettyyn asentoon tai tietynlaiseksi, on kyse mittaamisesta.


Tehokas keino harjoittaa mittaustaitoa on opetella piirtämään havainnosta. Havainnon siirtäminen paperille tarkasti oikean kokoisena ja muotoisena vaatii silmän ja käden tarkkaa yhteystyötä.Realismin kannalta on tärkeää, että mittasuhteet ja muodot ovat uskottavat. Samoin valöörit täytyy piirtää tai maalata oikein. Tässä tarvitaan piirustustaitoa.Käytännön esimerkki


Tähän väliin on paikallaan ottaa esimerkki elävästä elämästä. Asiaa voisi tuskin valaista paremmin kuin mestarimaalarin teoksen välityksellä.


Seuraavassa kuvassa näet tunnetun 1700-1800 -luvuilla eläneen mestarimaalarin Jean Auguste Dominique Ingresin mestariteoksen, jossa on parikin todella huomattavaa piirustuksellista virhettä.Naisen toinen käsi näyttää saavan alkunsa mahasta, ja peilin heijastus ei vastaa todellisuutta. Näistä tuo käsi on hyvin räikeä virhe. Tässä on kyse piirustuksen muodon menettämisestä. Käden siluetin kallistuskulma on väärä ja siksi lopputulos on epärealistinen. Pienellä kulman muutoksella käsi olisi virheetön. Nyt käsi on häiritsevän epärealistinen. Tässä on kyseessä kohta, joka vaikuttaa lopputulokseen huomattavalla tavalla kun taas peilin heijastuksen virhe on lopputuloksen kannalta vähemmän merkittävä.


Joka tapauksessa kyseinen maalaus on hyvä esimerkki siitä, ettei mestarimaalarikaan voi hellittää piirustuksen suhteen missään vaiheessa maalausprosessia. Piirustus täytyy säilyttää ehjänä loppuun asti.Keinoja säilyttää piirustus ehjänä maalausprosessin edetessä


Ensimmäinen keino on yksinkertaisesti huolellisuus. Tämä kuulostaa kieltämättä itsestään selvältä, mutta Ingresin maalaus osoittaa, ettei se käytännössä ole aina niin itsestään selvää.


Jos maalaa pitkää päivää alkaa tarkkaavaisuus vähitellen herpaantua kun vireystaso laskee. Tekemistä kannattaakin tauottaa sopivasti, jotta jaksaa työskennellä koko maalaussession hyvällä energialla. Väsyneenä maalaaminen johtaa helposti harkitsemattomiin valintoihin, välinpitämättömyyteen ja huolimattomuuteen.
Toinen keino on harjoitella piirtämistä mahdollisimman paljon niin, että lopulta piirustuksen säilyttäminen tulee selkäytimestä.


Näistä keinoista huolellisuus ja hyvällä vireystasolla toimiminen ovat tärkeämpiä, sillä taitava piirtäjäkin tekee virheitä jos suhtautuu liian huolettomasti piirtämiseen.Apukeino aloittelevalle maalarille piirustuksen säilyttämiseen


Jos olet aloitteleva maalari tai maalari jonka piirustustaidossa on paljon parantamisen varaa tai haluat vain vähentää piirtämisen osuutta maalausprosessista, silloin on luonnoksen kopioiminen hyvä vaihtoehto. Tämä tarkoittaa siis sitä, että tavalla tai toisella siirrät mallikuvasta ääriviivat suoraan maalauspohjalle, jolloin tarkka luonnos syntyy helposti ja vaivattomasti.


Onko tämä huijaamista? Olen aiemmin artikkeleissani käsitellyt läpipiirtämistä ja sen eri variaatioita ja osoittanut niissä, että kyse ei missään nimessä ole huijaamisesta. Luonnoksen ääriviivojen kopioimisen merkitys onnistumisen kannalta tulkitaan usein väärin. Itse asiassa vain piirtämiseen ja maalaamiseen perehtymätön voi uskoa läpipiirtämisen autuaaksi tekevään voimaan. Vaikka ääriviivoista on apua, on apu yllättävän vähäinen. Pelkät ääriviivat maalauspohjalla on aika kaukana valmiista maalauksesta. Siksi läpipiirtämisestä on lopulta enemmän apua niille, jotka jo osaavat piirtää ja maalata. Mutta miksi sitten suosittelen keinoa aloittelijoille?Koska se poistaa yhden työläimmän vaiheen maalausprosessista ja näin ollen madaltaa kynnystä maalauksen aloittamiseen. Voimavarat voi keskittää oikeiden värien sekoittamiseen ja siihen, että säilyttää alustavan luonnoksen mittasuhteet ja muodot oikeina. Näin ollen maalaaminen valmiin luonnoksen pohjaltakin harjoittaa jossain määrin piirustustaitoa. Se johtuu juuri siitä, että piirustus täytyy pitää ehjänä loppuun asti. Kun ääriviivat alkavat peittyä maalin alle alkaa mittasuhteiden ja muotojen säilyttäminen muuttua haasteellisemmaksi. Maalarin täytyy siksi käyttää aina silmäänsä ja koko ajan verrata maalaustaan alkuperäiseen mallikuvaan.


Piirustustaito haltuun


Piirtämistä on tehokasta harjoitella ohjatusti. Siksi suosittelen sinua tutustumaan Taidekurssien kurssivalikoimaan. Valikoimassamme on muutama hyvä piirustuskurssi, joiden avulla saat hyvää tuntumaa toimiviin piirustusmenetelmiin. Kuvaukset kurssien sisällöistä löydät osoitteesta www.taidekurssit.fi


Olet lämpimästi tervetullut kursseillemme!


Terveisin,


Tuomas

Comments


bottom of page