top of page

Piirtäjän elämää

Hei!


Tähän artikkeliin kokoan kuvia, joistakin parhaimmista piirustuksistani tai piirustuksista joista itse syystä tai toisesta pidän. Kommentoin lyhyesti joitakin teoksia.Muotokuvapiirustus sekatekniikalla.


Kun aloin saada tuntumaa piirtämiseen


Tässä pari piirustusta ammattilaisurani alkuajoilta. Kun aloin harjoitella piirtämistä aktiivisesti asetin tavoitteekseni saavuttaa taitotason, joka mahdollistaisi tilaustöiden tekemisen. Tilaustöitähän voi toki tehdä kuka vaan, mutta kannattaako se. No mikäs siinä jos kauppa käy. Itse kuitenkin halusin laittaa riman sopivan korkealle.


Nämä pari piirustusta ovat sellaisia, että ne kehtaisi jo myydä. Enää se ei ole mahdollista, koska poltin molemmat. Se oli keinoni muistuttaa itseäni, että suunta on eteenpäin. Hyvä piirtäjä voi sitä paitsi halutessaan toistaa aiemmin tekemänsä teoksen. Jos haluaisit ostaa jomman kumman näistä piirustuksista, voin piirtää sinulle sen uudestaan.


Piirustus klassisesta veistoksesta.

Tulkinnallinen muotokuvapiirustus.

Bargue-harjoituksia


Klassinen taide on minun juttuni mitä tulee taiteen tyylisuuntiin. Siksi halusin harjoitella piirtämistä klassisella metodilla. Yksi tällainen metodi on Bargue-kopioiden piirtäminen.


Minulla on ollut tapani aika ajoin palata piirtämään yksi Bargue-kopio, koska koin harjoituksen aikoinaan superhyödylliseksi ja koen sen edelleen hyödylliseksi. Tässä joitakin vuosien varrella piirtämiäni Bargue-kopioita. Ensimmäinen niistä ei tosin kopiona ole kovin hyvä, mutta tulkintana toimii. Sittemmin olen tajunnut, että Bargue-kopio tarkoittaa kirjaimellisesti kopioimista.


Piirustus Homerista.

Piirustus jalasta.

Piirustus Agrippasta.


Piirustus vauvasta.

Evolve Artist -koulutuksen hiilipiirustukset


Liityin vuode 2020 alussa Kevin Murphyn taideakatemian Evolve Artist -koulutukseen, joka on Kevinin kivijalkakoulun nettiversio. Koulutusohjelma alkoi silloin puuduttavilla hiilipiirustusharjoituksilla. Kevin selitti, että hän käytti näitä harjoituksia aikoinaan karsiakseen oppilaista pois ne, jotka eivät ole tarpeeksi motivoituneita harjoitteluun. Olin viimeinen erä oppilaita, jotka aloittivat koulutuksen tällä tappometodilla. Kevin päätti muuttaa ohjelmaa, koska liian moni jäi jumiin hiilipiirustuksiin. Koulutuksessa ei nimittäin pääse etenemään muuten kuin suorittamalla kaikki annetut tehtävät.


Harjoituksissa oli tiukat säännöt ja rajoitukset. Piirustus piti tehdä neljällä valöörilla ja vain kahdelle kynällä. Mustalla hiilikynällä ja valkoliitukynällä. Pyyhekumia ei saanut käyttää korjailuun, eikä stomppia piirtojäljen tasoittamiseen. Valöörien piirtäminen tehtiin raakana käsityönä.


Vielä sellainen huomio näistä hiilipiirustuksista, että todellisuudessa nämä ovat kevyt-versioita siitä mitä klassisissa ateljeissa tehdään. Menepä Firenzeen opiskelemaan klassista maalausta niin sitten vasta pääsetkin piirtämään tosissaan.


Tässä osa tekemistäni hiilipiirustusharjoituksista.Uskottavan pallon piirtäminen on piirtäjän perustaito.

Geometrisiä objekteja.


Kissa ja kuutio.


Muotokuvia


Tässä joitakin muotokuvapiirustuksia. Pari niistä on tilaustyötä ja pari omaksi iloksi tehtyjä.


Tilaustyö muotokuvapiirustus 2021.Tilaustyö muotokuvapiirustus 2023.

Muita piirustuksia vuosien varreltaDaavidin silmä.Tilaustyö muotokuvapiirustus 2021.


Piirustus, jonka tein näytteeksi yhdelle kurssille.

Vuoden 2023 piirustuksia


Kokeellisempia piirustuksia ja luonnoksia.Siinä oli joitakin piirustuksiani.Haluaisitko oppia piirtämään?


Jos haluaisit oppia piirtämään ota minuun yhteyttä niin voimme keskustella mentoroinnista. Mikäli mentorointipaikkoja ei ole juuri sillä hetkellä vapaana, voin antaa sinulle pari tehovinkkiä, joiden avulla pääset hyvään alkuun itsenäisesti harjoittelemalla.


Tai jos haluat tilata teoksen, ota minuun yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta tuomastuimala@yahoo.com


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Comments


bottom of page