top of page

Piirtäjän tärkeimmät tarvikkeet

Mitä välineitä piirtäjä tarvitsee? Miten eri lyijykynät eroavat toisistaan ja mitä ovat stompit? Tämä artikkeli käsittelee piirtämisen keskeisimpiä välineitä.
Piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä. Oikeastaan vain kynä, paperi ja teroitin riittävät.

Esittelen kuitenkin seuraavaksi muutamia keskeisiä välineitä, joita saatat haluta hankkia. Käytän itse näitä tarvikkeita ja voin kokemukseni pohjalta suositella niitä myös sinulle. Erilaisilla välineillä saa erilaista jälkeä aikaiseksi ja on ihan hyvä ainakin tiedostaa, mihin eri välineet pystyvät.Lyijykynät


Kun arkikielessä puhutaan lyijykynästä, niin todellisuudessa tarkoitetaan grafiittikynää. Grafiitti on maan uumenissa tiivistynyttä hiiltä. Nykyisten lyijykynien ’lyijy’ eli kynän sisus on sekoitus grafiittia ja savea. Näiden aineiden suhdetta muuttamalla saadaan eri kovuisia lyijykyniä.


Lyijykynän kovuus vaikuttaa piirtojäljen tummuuteen. Pehmeästä kynästä syntyy tumma ja pehmeä piirtojälki, ja kovasta vastaavasti vaalea ja terävä. Tästä kuvasta näet, miten kynän kovuus vaikuttaa lopputulokseen.


Staedtlerin Mars Lumograph lyijykynät ovat todella hyvälaatuisia.

Kun katsot lyijykyniä, huomaat niiden kyljessä kirjaintunnuksen. Kovempia lyijykyniä edustaa tunnus H (H-9H). Mitä isompi numero H:n edessä on, sitä kovempi kynä on kyseessä.


Pehmeämpiä lyijykyniä edustaa tunnus B (B-9B). Mitä isompi numero B:n edessä on, sitä pehmeäpi kynä on kyseessä.


HB-tunnuksella varustettu kynä sijoittuu kovien ja pehmeiden kynien keskikohtaan.

Kun aloitat piirtämistä, sinulle riittää hyvin H, HB, 2B, 4B ja 6B -kynät. Voit myös ostaa paketin, jossa on useampia kyniä eri kovuuksilla.Derwentin kynien etuna on niiden hyvä saatavuus.

Esimerkiksi ylläolevassaDerwentinlyijykynäpakkauksessa on 12 kynää, kovuudet H-9B. Tällaisen paketin hinta on 15 euron luokkaa, ja settejä myydään useimmissa kirjakaupoissa ja taidetarvikeliikkeissä. Jos et halua ostaa koko paketillista kyniä, osta muutama kynä skaalan eri kohdista, esimerkiksi H, 2B ja 4B -kynät.Mustat lyijykynät


Tavallisilla lyijykynällä on haasteellista tai oikeastaan mahdotonta saada aikaan täysin mustaa. On olemassa joitakin erikoislyijykyniä, kuten Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynät, joilla pystyy piirtämään hyvin tummaa jälkeä. Tässä kuvassa on vertailu tummimman peruslyijykynän (9B) ja tummimman Mars Lumograph Black -kynän välillä. Erilaiset näytöt saattavat vääristää värejä, mutta tosielämässä ero on merkittävä.Mustat lyijykynät ja niiden aikaansaama erittäin tumma jälki on monesti juuri se viimeinen silaus, joka kuviin tarvittaisiin ja joka jää monesta teoksesta puuttumaan. Jos haluat piirtää mustaa, hanki tällaisia erikoiskyniä.


Ylläolevasta kuvasta näet vielä vertailun tummimman "tavallisen" lyijykynän ja neljän Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynän välillä. Tummemmat kynät ovat erittäin hyvä jatke peruslyijykynien lisäksi, eikä näiden kappalehintakaan ole kuin 1,5 euron luokkaa. Suomesta näitä mustia lyijykyniä saa ainakin Adlibriksestä, ja minä tilasin omat kynäni Brittiläisestä pullingers.com-verkkokaupasta.Hiilikynät


Hiilikynät ovat puukyniä, joiden sisus on grafiitin sijaan hiiltä. Hiilikynän tunnistaa hiiltä tarkoittavasta sanasta "charcoal".


Tummimpien hiilikynien jälki on täysin musta. Seuraavassa kuvassa on kuvattuna kolme erilaista hiilikynää, joiden kovuudet ovat "Hard", "Medium" ja "Soft".Parhaita hiilikyniä ovat kokemukseni mukaan General'sin ja Marie'sin hiilikynät.


Kuten huomaat yllä olevasta General'sin kynäpaketista kuuluu siihen mustien kynien lisäksi myös valkoinen hiilikynä. Valkoinen hiilikynä onkin välttämätön silloin kun piirretään sävytetylle paperille. Valkoinen hiillikynä toimii hyvin sekä mustien hiilikynien, että lyijykynien kanssa.


Valkoinen hiilikynä toimii hyvin lyijykynienkin kanssa.


Pajuhiilitikut


Pajuhiilitikut ovat todella käteviä silloin kun täytyy saada sävytettyä nopeasti laajempia alueita. Pajuhiili on tavallaan maalauksellinen piirustusväline ja soveltuukin siksi hyvin rentojen ja maalauksellisten teosten piirtämiseen.


Marie's pajuhiilitikut ovat huippulaatua.

Toisaalta kun hiilitikun käytön oppii hallitsemaan voi sillä piirtää hyvin tarkkoja yksityiskohtiakin ja jos se alkaa tuntua liian kömpelöltä työkalulta aina voi ottaa hiilikynän avuksi.


Pajuhiilitikku ja hiilikynät on hyvä tarvikeyhdistelmä.


Paperi


Piirtäjä tarvitsee paljon paperia. Voit hankkia joko luonnoslehtiön tai irrallisia papereita, tai molemmat. Nopeiden luonnosten tekemiseen käy mikä tahansa paperi, mutta viimeistellyimpään työskentelyyn kannattaa hankkia erityistä lyijykynällä piirtämiseen tarkoitettua paperia.Papereita on hyvin eri paksuisia, aina silkkipaperin ohuista jämäköihin kartonkeihin. Jos valitset lehtiöitä tai papereita kirjakaupasta tai taidetarvikeliikkeestä, sinun on helppo löytää hyllyltä nimenomaan piirtämiseen tarkoitetut paperit.


Minkälainen paperi sitten soveltuu juuri sinulle? Vastaus riippuu siitä, mitä haluat piirtää ja minkälaisia välineitä haluat käyttää. Paperin pintarakenne vaikuttaa piirrosjälkeen. Jokaisella paperilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja toisaalta myös rajansa siinä, kuinka paljon ne pystyvät vastaanottamaan piirtojälkeä. Neuvon sinua hankkimaan muutamia erilaisia papereita niin huomaat käytännön kautta, mikä toimii sinulle parhaiten.


Sävytetylle paperille syntyy hienoja muotokuvia.

Teroitin


Kuten kaikkia välineitä, myös teroittimia on erilaisia. On paristokäyttöisiä ja käsikäyttöisiä. Hyvä teroitin voi olla minkälainen tahansa, kunhan sillä saa teroitettua kynän täysin teräväksi.
Monet piirtäjät teroittavat kynänsä mieluiten puukolla, jotta he saavat kynän grafiittiosaa näkyviin enemmän. Tämä auttaa piirtämisessä varsinkin silloin, kun halutaan tehdä leveämpää jälkeä. Kun kynä teroitetaan puukolla, teroituksen voi viimeistellä hiomapaperilla, jotta kynästä tulee neulanterävä. Neulanterävä kynä soveltuu hyvin todella hienovaraiseen työskentelyyn. Enkä tarkoita hienovaraisella vain yksityiskohtia, vaan myös varjostusten piirtämistä.PyyhekumiPyyhekumi on tarkoitettu lyijykynäjäljen poistamiseen. Kumittamisen tarkoitus ei ole vain virheiden korjailu, vaan grafiitin poistaminen halutun tekstuurin aikaansaamiseksi. Harrastuksen alkuvaiheessa aivan tavallinen hyvälaatuinen pyyhekumi on täysin riittävä. Joskus lyijykynän päässä oleva pienikokoinen kumi osoittautuu todella hyväksi. Ostin kerran Salesta halpoja lyijykyniä (Staedtler Noris HB), joiden kumit olivat todella hyviä. Sen jälkeen olen käyttänyt näitä kyniä aina luonnoksen piirtämisessä. Korkea laatu ei aina tarkoita kallista ja vaikeasti saatavaa.


Staedtlerin HB-kynät ovat todella hyviä ja niissä on erinomainen pyyhekumi.

Tekstuurien kumittamisessa on tarpeen käyttää hyvin pientä kumia tai kumin kulmaa. Markkinoilla on todella näppäriä muovailtavia pyyhekumeja, joista voi muotoilla sormilla halutun muotoisen kumituspinnan. Seuraavassa kuvassa näet Derwentin muovailtavan kumin, jonka hinta on muutaman euron tietämillä.Tällainen kumi muistuttaa hieman sinitarraa, mutta on rakenteeltaan jämäkämpi. Idea on, että kumittamisen jälkeen tummunut kohta taitetaan kumin sisään. Kumia voi käyttää niin kauan, kunnes se on muuttunut kauttaaltaan tummaksi.


Hyvin varustelluista taidetarvikeliikkeistä löytyy myös teroitettavia kumeja, jotka ovat puukynän muotoisia. Tällaisella terävällä kumilla on mahdollista kumittaa hyvin tarkkoja alueita, kuten yksittäisiä hiuksia.Ohutkärkinen kumi tarkkaa työskentelyä varten on mahdollista leikata myös itse tavallisesta kumista. Käytä terävää puukkoa, kuten mattoveistä, kumin leikkaamiseen.Stompit


Stompit ovat kynänmuotoisia paperipatukoita, joita käytetään lyijykynäjäljen tasoittamiseen ja sävyerojen häivyttämiseen. Stomppi on hyödyllinen apuväline esimerkiksi varjostusten tekemisessä.Stompin avulla voit häivyttää eri tummuusalueiden rajat niin, että tummuusalueet sulautuvat realistisen näköisesti toisiinsa. Koska stompissa on terävä kärki, se soveltuu myös piirtämiseen ja yksityiskohtien hiomiseen.


Stompin sijaan tai sen lisänä varjostamiseen voit käyttää myös pumpulipuikkoa tai sormea. Stomppeja on eri kokoisia, ja pienemmät niistä sopivat tarkkuutta vaativien alueiden työstämiseen, kun taas isommat sopivat laajempiin alueisiin. Paketillinen stomppeja maksaa muutaman euron.


Jotkut taiteilijat karttavat stomppeja kuin ruttoa ja ymmärrän heidän näkökulmaansa. Käytän itsekin stomppeja harkiten, koska niillä voi helposti pilata piirustuksen.


Sain kerran hyvän neuvon eräältä taiteilijalta stomppien käyttöön. Hän kehotti käyttämään stomppeja kirurigisesti eli todella varovasti ja harkiten. Tämä on osoittautunut viisaaksi neuvoksi.Muita häivyttimiä


Muita hyviä häivyttimiä ovat wc-paperi ja erilaiset siveltimet. Itse käytän ensisijaisesti wc-paperia ja siveltimiä piirtojäljen tasoittamiseen, tummentamiseen ja häivyttämiseen. Piirtämisestä on hyvä ymmärtää se, ettei hyvään lopputulokseen tarvita välttämättä hienoja taiteilijatarvikkeita. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia välineitä, niin löydät sellaisen tarvikeyhdistelmän, joka toimii juuri sinulla parhaiten. Ammattilaisten neuvoissa on kuitenkin usein perää ja jos saat selville millaista tarvikevalikoimaa joku ihailemasi taiteilija käyttää, kannattaa hankkia kyseiset tarvikkeet ja katsoa kuinka hyvin ne sinun käsissäsi toimivat. Ammattilaisen työkaluilla syntyy helpommin ammattimaista jälkeä.Mittavälineet


Havaintopiirtäminen on suurelta osin mittaamista ja siksi mittavälineet kuuluu oleellisena osana piirtäjän työkalupakkiin. Joitakin sopivia mittavälineitä ovat kynä, neulepuikko, luotilanka, viivotin ja valööriasteikko.Jos haluat oppia piirtämään vapaalla kädellä mittasuhteiltaan ja muodoiltaan tarkkoja piirustuksia, kannattaa omaksua ajatus siitä, että piirtäminen on enemmän mittaamista kuin piirtämistä. Mittaustaidon oppii helpoiten kun aluksi ottaa avuksi sopivia mittavälineitä.


Kuten huomaat, piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä eikä paljon rahaa. Todennäköisesti omistat jo osan näistä välineistä. Kun edistyt piirustustaidossa, voi olla tarpeellista hankkia joitakin muitakin välineitä kuten tusseja ja värillisiä puukyniä. Oma tavoitteesi ja tyylisuuntasi määrittelevät sen, millaisia välineitä tarvitset.Valmis piirtäjän tarvikepaketti


Haluaisitko kaikki tärkeimmät ammattilaisen työkalut valmiiksi koottuna samaan pakettiin?

Siinä tapauksessa suosittelen hankkimaan Taidekoulu Tuimalan verkkokaupasta tarvikepaketin, johon olen koonnut todella tehokkaan tarvikeyhdistelmän. Käytän itse näitä tarvikkeita ja olen painetestannut niiden toimivuuden käytännössä.


Ammattilaisen työkaluilla syntyy ammattimaista jälkeä!


Tarvikepaketin sisältö:

  • Canson Mi-Teintes -sävypaperilehtiö, harmaan sävyt

  • Marie's pajuhiilitikut, 25 kpl

  • Marie's hiilikynät, kovuudet "Hard", "Neutral" ja "Soft"

  • Generals valkoinen hiilikynä

  • Marie's muovailtava kumi

  • Keinokuituinen viuhkasivellin häivyttämiseen

  • Sianharjassivellin hiilen häivyttämiseen
Piirustusterveisin,


Tuomas
Comentarios


bottom of page