top of page

Piirtämisen perusteet

Haluaisitko oppia piirtämään? Haluaisitko tietää, mihin keskittymällä edistymisesi piirtäjänä on varmaa ja nopeampaa? Kaipaatko selkeitä ohjeita miten piirustustaitoa voisi kehittää?

Tässä artikkelissa vastaan näihin kysymyksiin ja kerron miten voit kehittyä piirtäjänä.
Kaikki alkaa perusteista...


Piirustustaidossa hyväksi tuleminen vaatii kieltämättä vaivannäköä ja harjoittelua. Taitavaksi ei voi tulla yhdessä yössä. Piirustustaidon oppimisprosessia on kuitenkin mahdollista suoraviivaistaa ja nopeuttaa, kun tietää mitkä ovat ne asiat joiden harjoitteluun voimavarat kannattaa suunnata. Lyhyesti sanottuna aivan perusasiat ovat lopulta kaikkein tärkeimpiä. Näihin perusasioihin kuuluu muun muassa vahvan luonnoksen piirtäminen ja valöörien oikea ilmentäminen. Oikeastaan jo näiden kahden asian hallitseminen tekee sinusta hyvän piirtämään havainnosta. Kun opit piirtämään hyvin havainnosta, eli siirtämään näköhavaintosi paperille, sinulla on vahva pohja, jonka päälle voit rakentaa taitosi.

...ja kaikki päättyy perusteisiin


Taitavan kuvataiteilijan tuntomerkki on perusteiden vahva hallinta. Moni hakee kuvataiteesta mahdollisuutta vapaaseen itseilmaisuun. Tämä on ehdottomasti hyvä tavoite, kunhan ymmärtää sen, että todellinen vapaus itseilmaisussa saavutetaan perusteiden hallinnan kautta. Näin on ainakin esittävässä taiteessa. Vapaus tulee siitä kun tietämättömyys tai osaamattomuus eivät ole rajoitteena. Ajattele sitä tunnetta, kun voit piirtää mitä tahansa joko mallista tai mielikuvituksesta. Se on mahdollista kun opettelet hallitsemaan piirtämisen perusteet hyvin.


Piirtämisen perusteiden hyvästä hallinnasta koituvat hyödyt ulottuvat myös piirtämisen ulkopuolelle, muihin kuvataiteen tekniikoihin, kuten maalaustekniikoihin. Jos haluat oppia maalaamaan, tai yleensäkin luomaan ilman rajoituksia, opettele ensin piirtämään. Se on perinteinen tapa harjoitella taiteen tekemistä ja se todella toimii. Se on yksi ensimmäisistä maalauksistani öljyväreillä. Vaikkei se ole mikään mestariteos ja se on vielä keskeneräinen, on se suhteellisen vaikuttava esimerkki siitä, mitä piirtämisen perusteiden ja kuvataiteen ajattomien periaatteiden uskollisella soveltamisella voi saada aikaan tavallaan tuosta vaan, ilman aiempaa kokemusta. Maalauksessa on uskottavaa muodon ja valon vaikutelmaa.Kaiken lisäksi en ole vielä edes mikään mestaripiirtäjä. Onnistumiseni perustuu todellakin vain tietoon ja sen uskolliseen soveltamiseen. Olen täysin vakuuttunut, että sinäkin voit onnistua luomaan hienoja kuvia, kunhan vain hankit luotettavaa tietoa, siitä miten se käytännössä tapahtuu.Miten harjoitella piirtämisen perusteita ja kuvataiteen ydintaitoja?


Olen koonnut tänne nettisivuilleni lukuisia artikkeleita siitä mistä piirtämisessä on kyse ja miten sitä voi harjoitella. Joten tämä on hyvä paikka aloittaa tiedon hankinta. Toinen hyvä vaihtoehto on mennä jonkun pätevän opettajan pitämälle kurssille. Tahoja, jotka takuuvarmasti tarjoavat laadukasta kuvataiteen opetusta Suomessa ovat HERA, Repin-instituutti, Studio Daniel Enckell ja Ateljee Espoo. Jos kuitenkin haluat opiskella kuvataidetta itsenäisesti oman kotisi rauhassa, silloin Taidekurssien verkkokurssit on paras valinta. Itse asiassa se on ainoa valinta tällä hetkellä, jos haluat opetusta suomenkielellä. Ulkomailla kuvataiteen verkko-opetus on täysin arkipäivää ja todella suosittua, mutta huonona puolena siinä on tosiaan se, että opetusta ei ole saatavilla suomenkielellä. Tämä ei tietenkään ole ongelma jos osaat hyvin vaikka englantia tai venäjää. Suosittelen kuitenkin tutustumaan ensin Taidekurssien kurssitarjontaan.


Monet ovat kokeneet kurssimme todella hyviksi ja ovat hyötyneet tarjoamastamme henkilökohtaisesta ohjauksesta. Eräs oppilaamme kommentoi Piirtämisen perusteet -kurssiamme seuraavasti:


"Todella iso kiitos kurssista, kurssinne sisälsi juuri niitä piirtämisen perusasioita jotka itseltäni puuttuivat. Todella mielenkiintoista sekä innostavaa materiaalia , piirtämään voi todellakin oppia mutta vaan piirtämällä, itse sain valtavan kipinän oppia lisää ja aineistoahan täytyy käydä läpi vielä moneen otteeseen ennenkuin kaiken saa sisäistettyä. Piirtämisen aloittaminen on nyt paljon helpompaa kun osaa aloittaa oikeasta suunnasta ja koska minulla ei ole mitään suuria tavoitteita, kunhan piirtelen omaksi ilokseni ja ehkä vähän toistenkin , ei tarvitse kasata paineita, toisaalta ei koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo eteen. Jollain toisella kurssillanne tulen kyllä vielä olemaan mukana jossain vaiheessa. Verkkokurssista vielä sen verran että aamuihmisenä olen tykännyt kun asioihin voi paneutua ja tehdä juuri silloin kun itse on parhaimmillaan. " (Virpi Niilimaa)


Mutta, jotta pääsisit piirtämisen perusteiden harjoittelussa heti alkuun, haluan kertoa sinulle jotain siitä, mitä merkitystä on oikein valituilla kynillä ja muilla piirustustarvikkeilla.Paranna piirustuksiasi käyttämällä oikeita välineitä


Piirustustaito on ennen kaikkea käsityötaito, joten ahkera harjoittelu on aivan välttämätöntä. Mutta on olemassa tapoja ja menetelmiä joiden avulla piirustuksia on mahdollista parantaa nopeasti, jopa välittömästi. Yksi tapa on käyttää oikeita kyniä ja välineitä. Jo pelkästään sillä, että valitsee oikeanlaisen paperin, voi vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi. Tiedätkö millainen on hyvä piirustuspaperi? Tai osaatko sovittaa oikeat kynät oikeaan paperiin? Jatka lukemista niin kerron sinulle tehokkaasta tarvikeyhdistelmästä, jonka avulla olen piirtänyt parhaimmat teokseni ja jonka avulla sinäkin voit parantaa piirustuksiasi, jopa välittömästi.

Takuuvarma tarvikeyhdistelmä on seuraava:


- Harmaa (sävytetty) paperi

- Muutama hyvälaatuista lyijykynää

- Valkoinen hiilikynä

- Musta kynä (hiili- tai värikynä)


Esimerkin tämän tarvikeyhdistelmän voimasta näet ylhäällä olevasta kuvasta. Piirustus voi näyttää siltä, että sen piirtämiseen on vaadittu paljonkin taitoa, mutta totuus on jotain aivan muuta. Piirustuksen näyttävyys perustuu ennen kaikkea tietoon, sen uskolliseen soveltamiseen ja oikein valittuihin välineisiin. Sama piirustus valkoiselle paperille pelkällä lyijykynällä piirrettynä ei välttämättä näyttäisi yhtä vakuuttavalta, tai ainakin hyvä lopputulos vaatisi enemmän vaivannäköä. Oikeassa tarvikeyhdistelmässä on voimaa!Haluatko piirtäjän tarvikepaketin ilmaiseksi?


Koska haluan, että sinäkin voit onnistua tekemään parempia piirustuksia helpommin, haluan antaa sinulle Derwentin tarvikepaketin täysin ilmaiseksi kun liityt Piirtämisen perusteet -verkkokurssille 27.10.2019 mennessä.Tarvikepaketin arvo on 35€ ja se sisältää 12 lyijykynää, 3 hiilikynää, valkoisen hiilikynän, muovailtavan pyyhekumin ja 2 stomppia. Kuvan tarvikkeista näet ylhäällä. Saat nämä kaikki kaupan päälle kun liityt Piirtämisen perusteet -kurssille osoitteessa: https://www.taidekurssit.fi/p/piirtamisen-perusteet

Tarjous on voimassa vain 27.10.2019 asti.


Piirustusterveisin,


Tuomas
תגובות


bottom of page