• Tuomas Tuimala

Piirustuksia 2016-2021 – Millaisia tuloksia voit odottaa muutaman vuoden aktiivisesta harjoittelusta

Hei! Tämä artikkeli on kuvapainotteinen, koska kaikkein parhain tapa kuvata kehitystä taiteilijana on esittää se teoskuvien välityksellä. Tässä artikkelissa näet joitakin piirustuksiani vuosilta 2016-2021. Toivon mukaan tämä antaa jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisiin tuloksiin sinäkin voit päästä säännöllisellä tietoon perustuvalla harjoittelulla.Joulukuu 2016


Vuonna 2016 joulukuussa päätin alkaa varovasti palata rakkaan harrastuksen pariin eli piirtämiseen. Taukoa aktiivisesta piirtämisestä oli ehtinyt kertyä jo yli kaksikymmentä vuotta. Tässä näet piirustukseni vuoden 2016 joulukuulta.


Ei mikään mestariteos, mutta aika lailla odotusteni mukainen. Jostain on aloitettava.


Tammikuu 2017


Tammikuussa 2017 päätin, että alan harjoitella piirtämistä tosissani tavoitteena saavuttaa ammattimaisen osaamisen taso niin nopeasti kuin mahdollista. Aloin harjoitella ahkerasti ja piirsin yhden kuukauden aikana noin 100 tuntia ja noin 100 Isaac Newtonin muotokuvaa.

En miettinyt sen enempää sitä miten piirtämistä kannattaisi harjoitella vaan luotin yksinkertaisesti toistojen voimaan. Tässä näet piirustukset kuun alusta ja lopusta.


Alku

Loppu


Tästä opin, että pelkällä järjettömällä toistamisella ei kovin pitkälle pääse. Harjoittelun täytyy perustua oikeasti toimiviin periaatteisiin ja menetelmiin, jotta kehittyminen olisi optimaalista.


Lokakuu 2017


Sadan tunnin piirustusurakka imi minusta voimat ja pystyin vasta lokakuussa tarttumaan uudelleen kynään. Mutta tällä kertaa otin järjen mukaan harjoitteluun


Palauduttuani kuukauden ankarasta harjoittelusta aloin tutkia asiaa syvällisesti ja selvittää mitkä ovat kuvataiteen tärkeimpiä periaatteita.

Opinkin heti yhden äärimmäisen ratkaisevan asian, mikä siirsi kehitykseni turbovaihteelle. Se oli muutos näkökulmassa. Aloin suhtautua havaintoon abstraktisti. Tämä uusi ajattelutapa alkoi tuottaa heti hyviä tuloksia. Syyskuussa aloin taas harjoitella piirtämistä säännöllisesti ja lokakuussa aloin olla pisteessä, jossa pystyin halutessani jäljentämään havaintoani hyvinkin tarkasti sen mukaan mitä kärsivällisyys salli. Tässä näet yhden luonnokseni lokakuulta.


Piirustus ei ehkä näytä kovin ihmeelliseltä, mutta todellisuudessa se on aika kova suoritus. Miksi? Se on muodoiltaan ja mittasuhteiltaan varsin uskottava, koska olin päässyt sisälle abstraktin näkemisen maailmaan. En enää piirtänyt ihmisiä, eläimiä tai esineitä, vaan mittasuhteita, muotoja ja tummuuksia. Näin jälkeenpäin paljon kokeneempana ja viisaampana voin vakuuttaa, että kuvan piirustus on melko lailla täydellinen luonnos. Hyvällä sommittelulla ja viimeistelyllä siitä saisi kelpo teoksen.


Marraskuu 2017


Marraskuussa piirustukseni siirtyivät taas uudelle tasolle. Nyt tajusin, että jos todella pysähdyn tekemisen äärelle voin siirtää näköhavaintoni todella tarkasti paperille. Tässä näet kuvan piirtämästäni realistisesta silmästä.

Piirustus ei toki edusta fotorealismin korkeinta huippua, mutta kokemukseeni nähden kyseessä oli varsin hyvä saavutus.


Joulukuu 2017


Vuoden 2017 Joulukuussa intouduin kokeilemaan sekatekniikkaa ja seurauksena tästä syntyi vanhan miehen muotokuva, jossa yhdistelin lyijykynää, värikynää, mustetta ja spraymaalia.


Tässä vaiheessa aktiivista piirtämisen harjoittelua oli takana noin 6-7 kuukautta, johtuen välissä olleesta palauttelutauosta.


Helmikuu 2018


Vuoden 2018 tammi- ja helmikuu meni kokeillessa erilaisia tapoja piirtää. Tässä yksi muotokuvaluonnos, jonka piirsin kiinalaisen Fine Art Academyn videon mukana.


Ihan ok luonnos vapaalla kädellä. Pidän edelleen piirustuksen välittömästä ja raa'asta ilmaisutavasta.


Maaliskuu 2018


Maaliskuussa tapahtui uusi äärimmäisen merkittävä edistysaskel kun opin miten lineaarinen konstrutkio piirretään. Lineaarisella konstrutkiolla tarkoitan suorilla tai suorahkoilla viivoilla piirrettyä ääriviivaluonnosta. Metodin opin mestaripiirtäjältä David Jamiesonilta. Tässä näet elämäni ensimmäisen 'akateemisen luonnoksen'.

Tämän luonnoksen piirtämisen myötä minulle avautui se miten luodaan vahva perusta ammattimaiselle piirustukselle.


Toukokuu 2018


Huhti-toukokuu meni uusia oivalluksia sulatellessa niiden käytäntöön soveltamista harjoitellessa. Toukokuussa 2018 piirsin tämän omakuvan.


Tässä vaiheessa olin alkanut saamaan jonkinlaista otetta piirtämisen tärkeimpiin perusteisiin.


Marraskuu 2018


Vuoden 2018 kesä meni töiden merkeissä ja ehdin piirtämään vähän vähemmän. En pitänyt kuitenkaan täydellistä taukoa vaan harjoittelin aina sopivan tilaisuuden tullen. Marraskuussa syntyi tämä piirustus.


Pidän edelleen tästä kipsipiirustuksesta vaikka löydänkin siitä korjailtavaa.


Helmikuu 2019
Huhtikuu 2019
Heinä- lokakuu 2019 - Bargue-kopioita
Tammi- helmikuu 2020 - Uusi alku


Vuoden 2020 alussa päätin alkaa panostaa enemmän maalaustaidon kehittämiseen mikä johti siihen, että liityin Kevin Murphyn taideakatemian Evolve Artist -etäkoulutukseen. Tuohon aikaan koulutusohjelma alkoi kärsivällisyyttä koettelevalla hiilipiirustusjaksolla, jossa tehtiin parisenkymmentä hiilipiirustusharjoitusta käyttäen vain kahta kynää, valkoista ja mustaa. Pyyhekumin käyttö oli kielletty ja piirustuksen valöörit täytyi rakentaa hiiltä kerrostamalla tietyn systeemin mukaan. Tässä näet joitakin hiilipiirustuksiani koulutuksesta.Tärkein oppi näissä harjoituksissa oli oman työn laadunvalvonnan käsite ja sen soveltaminen omaan tekemiseen. Kun yksinkertaisenkin piirustuksen tekee todella hyvin voi lopputulos olla varsin hieno. Piirtäjän täytyy oppia antamaan parastaan, jotta syntyy laadukasta ja ammattimaista jälkeä.


Seuraavassa artikkelissani palaan koulutuksen öljymaalausosioon.


Kesäkuu 2020


Kun saavuttaa piirustustaidossa ammattimaisen tason herättää se väistämättä muiden huomion. Niinpä aloin jossain vaiheessa ottaa vastaan myös tilaustöitä. Tässä yksi tilaustyöni, jonka tein kesäkuussa 2020.Joulukuu 2020Tammikuu 2021
Kesäkuu 2021


Kesäkuussa 2021 tein tämän isohkon tilaustyön ja se kuvastaa aika hyvin tämä hetken osaamistani ja tyyliäni lyijykynäpiirtäjänä. Yksi periaatteistani on, että silloin kun kyse on 'teoksesta' haluan sen näyttävän piirretyltä. Rajoitan teosten realismia tietoisesti. Havainnon kopioimiseen suhtaudun hyvänä harjoitusmuotona, mutta en pidä sitä itselleni mielekkäänä piirustustyylinä.


Marraskuu 2021


Marraskuussa 2021 piirsin demonstraatiopiirustuksen Taidekoulu Tuimalan kurssia varten. Piirustuksessa halusin venyttää valööreita mahdollisimman lähelle mallikuvaa. Voi olla, että innostun joku päivä vielä tekemään pientä hienosäätöä piirustukseen. Mittasuhteita ja muotoja en pysty siitä enää täydellistämään, mutta valööreita voisi vielä työstää. Demonstraationa se kuitenkin toimii jo sellaisenaan. Katso video teoksen piirtämisestä.
Harjoittelu jatkuu


Nyt muutaman vuoden aktiivisen harjoittelun jälkeen voin todeta hallitsevani piirtämisen perusteet kohtuullisesti. Takana harjoitustunteja on lukematon määrä, ainakin satoja ehkä tuhansia. En ole pitänyt asiasta tarkkaa kirjaa. Jos määrä tuntuu paljolta ja sellaiselta, että sitä on mahdotonta toteuttaa muun elämän ohella niin voin vakuuttaa, että määrä kuulostaa suuremmalta paperilla kuin käytännössä. Kun harjoittelu on säännöllistä ja toistuu usein, piirtokilometrejä karttuu huomaamatta paljon.


Olen onnistunut sovittamaan oman harjoitteluni osaksi aktiivista elämäntyyliä. Kuluneena aikana olen joka vuosi ollut pitkiä ajanjaksoja kokopäivätyössä ja suoriutunut perhevelvollisuuksista sekä muista kuvataidetta paljon tärkeämmistä asioista kunnialla. Ammattimainen osaamisen taso on siis mahdollinen tavoite aivan tavalliselle ihmiselle, jolla on muutakin elämää kuin taide.


Piirustustaidossa ei oppiminen lopu kovin pian kesken ja pelkissä perusteissa tuntuu olevan loputtomasti ammennettavaa. Pelkästään sommitteluun liittyy noin 70 elementtiä ja periaatetta, jotka pitäisi hallita. Niinpä harjoittelu jatkuu. Seuraavassa artikkelissa esittelen samaan tapaan kokemuksiani maalaustaidon oppimisesta.

Haluaisitko sinäkin oppia piirtämään?


Ehkä eniten innoissani olen siitä, että runsas harjoitteluni ja tutkimustyöni on opettanut minulle sen mistä piirustustaidossa todella on kyse ja miten sitä voi kehittää tehokkaasti. Olen vakuuttunut siitä, että kuka tahansa voi kehittyä piirtäjänä kunhan vain harjoittelee luotettavien periaatteiden ja menetelmien mukaan. Jos haluat oppia tehokkaan tavan kehittyä piirtäjänä olet lämpimästi tervetullut Taidekoulu Tuimalan Taidekursseille. Meillä on muutama erinomaista piirustuskurssia, joissa olen itse mukana ohjaamassa sinua kädestä pitäen, jotta onnistut varmasti. Tutustu kursseihimme osoitteessa www.taidekurssit.fi


Terveisin,


Tuomas