• Tuomas Tuimala

Piirustusmetodi jolla on vaikea epäonnistua osa 2. - Takuuvarma tapa piirtää vahvoja luonnoksia

Hei! Tässä artikkelissa opetan sinulle kuinka vahva luonnos piirretään. Artikkelin lopusta löydät lisäksi aiheesta video-oppitunnin.


Piirustustarvikkeet


Luonnoksen piirtämiseen et tarvitse kovin paljon piirustustarvikkeita. Tarvitset yhden lyijykynän, pyyhekumin, mittavälineen ja piirustuspaperin.


Piirustuspaperin on hyvä olla riittävän hyvälaatuinen jos piirrät luonnoksen suoraan lopullisen teoksen pohjalle. Mutta jos haluat piirtää luonnoksen erilliselle paperille, voit käyttää vaikka tavallista kopiopaperia. Luonnoksen voi jälkeenpäin siirtää toiselle paperille. Tämän käytännön etuna on se, että samaa luonnosta voi käyttää useamman teoksen pohjana ilman, että joka kerta täytyy aloittaa täysin alusta. Hyvän luonnoksen piirtämiseen voi kulua aikaa, joten ei ole mielekästä aina aloittaa nollapisteestä jos prosessia voi jotenkin nopeuttaa.


Lyijykynä voi olla melkein mikä tahanssa lyijykynä. Itse käytän yleensä HB-lyijykynää.


Pyyhekumiksi kelpaa tavallinen pyyhekumi.


Mittavälineenä toimii kynä, neulepuikko tai viivotin.


Luonnoksen piirtäminen on yksinkertaista


Luonnoksen piirtäminen on varsin yksinkertaista, eikä se vaadi ilmiömäistä piirustustaitoa. Voidaksesi piirtää vahvan luonnoksen täytyy sinun hallita vain neljä asiaa.


  1. Pisteen piirtäminen

  2. Kahden pisteen välisen etäisyyden mittaaminen

  3. Suorahkojen viivojen piirtäminen

  4. Kallistuskulmien mittaaminen


Vahva luonnos syntyy suunnilleen samaan tapaan kuin lasten 'pisteestä-pisteeseen' -piirustustehtävissä. Toisin sanottuna hyvä luonnos syntyy yhdistämällä pisteet suorahkoilla viivoilla. Eikä pisteiden sijoittaminen oikeisiin paikkoihin ole kovin vaikeaa, koska mittavälineiden käyttö on sallittua.Toki asian vaikeuteen vaikuttaa se, että piirrätkö havainnosta litteästä vai suorasta havainnosta. Mallikuva on äärimmäisen stabiili ja siitä on äärimmäisen helppo ottaa kaikki mitat mittatikulla tai viivottimella. Edellä mainitut neljä taitoa tai periaatetta soveltuu kuitenkin myös suorasta havainnosta piirtämiseen.

Kannattaa kuitenkin aloittaa luonnoksen piirtämisen harjoittelu litteästä mallista, jotta onnistuminen on varmempaa. Suorasta havainnosta piirrettäessä kuvaan astuu mukaan myös oman havainnonti- ja mittauspisteen, sekä asennon pitäminen vakaana ja lukittuna. Joten se vaatii enemmän kehon ja mielen hallintaa. Suorasta havainnosta piirtäminen on helpompi oppia kun on ensin saanut jonkin verran kokemusta piirtämisen perusperiaatteista.Miten vahva luonnos piirretään?


Vahva luonnos lähtee liikkeelle siitä, että mallista valikoidaan sopivia pisteitä tai maamerkkejä, jotka sitten merkitään piirustuspaperille samoihin kohtiin. Pisteet on luonnollista sijoittaa kohtiin, jotka kuvaavat aiheen muotoja ja mittasuhteita, sekä auttavat tärkeiden piirteiden piirtämisessä oikeisiin paikkoihin.


Muotoa kuvaavat sijainnit ovat selkeät muutokset linjan kallistuskulmassa.

Jos kyseessä on muotokuva tai figuuri, kannattaa luonnokseen merkitä myös kasvonpiirteiden sijainnit.


Pisteitä voi merkitä niin paljon kuin kokee tarpeelliseksi. Mitä enemmän niitä merkitset, sitä tarkemmin luonnos tulee vastaamaan muodoiltaan mallia. Olettaen, että pisteet ovat oikeissa kohdissa. Kokeneempi piirtäjä pärjää vähemmilläkin merkinnöillä.


Pisteiden paikat voi joko mitata kaikki heti tai sitten pari kerrallaan. Looginen kiintopiste muille pisteille on kuvan tai paperin reunat. Mittaamalla pisteen etäisyyden pysty- ja vaakareunasta löydät pisteet koordinaatit. Halutessasi voit mitata vaikka kaikista neljästä reunasta, jotta pisteen sijainti menee varmasti oikein. Muista kuitenkin, että paperin koko tai kuvan kehykset täytyy olla täsmälleen yhtä suuret mallissa ja piirustuspaperilla.


Voi olla järkevintä rakentaa luonnosta pienempi pala kerrallaan esimerkiksi niin, että mittaa kahden pisteen sijainnin ja yhdistää ne sitten viivalla. Näin aiheen muoto alkaa hahmottua saman tien. Perinteinen piirustusjärjestys on sellainen, että ensin piirretään aiheen siluetti ja sen jälkeen siluetin sisällä olevat muodot.

Muista, että onnistuminen tällä metodilla on kiinni huolellisuudesta. Jos mittaat kaiken huolellisesti, tulee luonnoksesta hyvä. Kiintopisteiden sijaintien lisäksi voit arvioida myös pisteiden välisiä kallistuskulmia. Kun kallistuskulma on sama kuin mallin vastaavassa kohdassa, olet sijoittanut pisteet oikeisiin kohtiin ja muodosta tulee oikeanlainen. Tämä edellyttyää toki sitä, että kaikki muotoa kuvaavat pisteet ovat oikeissa paikoissa.Eikö tämä metodi ole liian jäykkä ja mekaaninen?


Tämä on hyvä kysymys. Metodi on kieltämättä periaatteessa vain aivotonta mekaanista mittaamista ilman luovuuden häivää. Mutta tiesitkö, että tämä on klassinen tapa harjoitella piirtämistä ja sillä on pitkät perinteet. Ja kyse on nimenomaan harjoittelusta. Tällä tavalla ei ole tarkoitus piirtää ikuisesti. Kokemuksen lisääntyessä voi mittavälineiden käyttöä vähentää ja luonnosen voi piirtää pelkistyneemmin ja nopeammin. Rentous ja vapaus tulee harjoittelun ja kokemuksen myötä. Mutta jos hyppäät suoraan vapaaseen piirtämiseen niin epäonnistuminen on silloin hyvin todennäköistä. Silmän ja käden yhteistyö täytyy ensin saada pelaamaan hyvin ja siinä auttaa se, että aloittaa matalankynnyksen harjoituksista, joissa apuvälineiden käyttö on sallittua.


Jos olet katsonut YouTube-kanavaltani videoita, joissa demonstroin piirtämistä ja maalaamista niin olet varmasti huomannut, että monessa videossa piirrän tai maalaan niin sanotusti vapaalla kädellä ja mittavälineitä käytän harkiten ja välillä en ollenkaan. Miten olen päässyt tähän pisteeseen? Harjoittelemalla mittaustekniikoita mittavälineiden avulla ja piirtämällä sekä litteästä että suorasta havainnosta. Piirsin aluksi pitkään lähes yksinomaan litteästä ja niin sain iskostettua alitajuntaani piirtämisen tärkeimmät periaatteet. Sen jälkeen oli suhteellisen luontevaa siirtyä piirtämään suorasta havainnosta.


Toki kannattaa jo harjoittelu-uran alkupäässäkin varioida jonkin verran harjoittelutapoja, jottei piirtäminen käy liian puuduttavaksi. On ihan hyvä alusta pitäen totutella myös ajatukseen piirtämisestä ilman apuvälineitä, joten kannattaa toisinaan piirtää luonnoksia rennolla otteella.Video-oppitunti vahvan luonnoksen piirtämisestä


Koska asiaa on helpointa opettaa ja havainnollistaa näyttämällä miten se käytännössä tapahtuu, päätin valmistaa video-oppitunnin, jossa käyn kaikki luonnoksen piirtämisen vaiheet läpi. Katso siis video ja piirrä sen mukana.Terveisin,


Tuomas