top of page

Sight-size -menetelmä: Piirustus- ja maalaustaidon oppimisen peruskeino

Sight-Size -menetelmä (suomeksi näkö-koko) on erityinen tapa harjoitella ja luoda taidetta, joka on vakiintunut merkittäväksi osaksi havaintomaalausta ja -piirustusta. Tässä menetelmässä piirrettävä tai maalattava kohde kuvataan samaan kokoon kuin se nähdään tietystä näköpisteestä. Tämä vaatii riittävän paljon tilaa ja tarkan havainnointipisteen säilyttämisen. Sight-Size on melko suosittu nykyajan klassisessa koulutuksessa, ja sitä käytetään monissa ateljeekouluissa.


Menetelmästä on vähän erilaisia variaatioita. Joillekin menetelmä tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että teos tehdään samankokoisena kuin minä malli näyttäytyy. Toisille taas menetelmä sisältää tarkemmin määritellyt työvaiheet ja yleisen kaavan miten teos tulisi rakentaa. Itse olen soveltanut vähän vapaampaa versiota menetelmästä.


Menetelmän historia on epäselvä ja se herättää jonkin verran kiistelyä asiantuntijoiden keskuudessa. Jotkut pitävät sitä klassisean menetelmän, jolla on pitkä historia kun taas, jotkut sanovat, ettei menetelmä ole sen enempää klassinen, perinteinen kuin akateeminenkaan. Siitä tosin on sittemmin kehittynyt olennainen opetusmenetelmä monien klassisten taideakatemioiden ja koulujen opetusohjelmaa. Oli miten oli, menetelmässä on ehdottomasti joitakin merkittäviä hyviä puolia, jotka tekevät siitä hyvän keinon kehittää vahvaa perusosaamista.





Richard F. Lack (1928-2009) on modernin Sight-Size-menetelmän yksi tunnetuimpia edistäjiä. Hänen mukaansa menetelmää tulisi noudattaa läpi koko koulutusohjelman, mukaan lukien elävän mallin piirtämisessä ja maalaamisessa. Tämä lähestymistapa korostaa havainnoinnin merkitystä itse työn tekemiseen verrattuna.


Sight-Size-menetelmä on myös kriittinen opetusväline, erityisesti silmän kouluttamisessa, kun opettaja ei ole aina saatavilla. Menetelmän rajoitteena on, että se vie paljon aikaa ja vaatii melko suuret tilat. Siksi usein käytetään komparatiivista mittausmenetelmää, joka mahdollistaa mallin ja työn vertailun eri koossa.


Tämä menetelmä auttaa erityisesti tarkassa havainnoinnissa ja voi olla hyödyllinen, jos taiteilija kamppailee toistuvasti liioiteltujen muotojen tai ylihiottujen yksityiskohtien kanssa.


Sight-Size-menetelmän koulutuskäytössä on kuitenkin riskinä jäädä liikaa riippuvaiseksi siitä, jos ei opiskele muita tekniikoita.



Menetelmän plussat ja miinukset listattuna


Hyvät puolet


  1. Havaintokyvyn harjoittaminen:

  • Sight-Size-menetelmä parantaa havainnointitaitoja.

  • Menetelmä haastaa käsityksiä siitä, miten muotoja ja hahmoja havaitaan oikein, siirtymällä symbolisista näkemisestä tai mielikuvista todellisen näkemiseen.

  1. Tarkkuus:

  • Vaikka tarkkuus ei olekaan välttämätöntä jokaiselle taiteilijalle, se voi parantaa työn laatua ja auttaa ymmärtämään, milloin ja miksi poiketaan siitä, mitä nähdään.

  • Tarkat piirustukset, jopa yksinkertaiset viivapiirrokset, voivat saavuttaa eloisuuden ja kolmiulotteisuuden tunteen.

  1. Visuaalisen muistin harjoittaminen:

  • Sight-Size erottaa katsomisen ja piirtämisen toisistaan, mikä voi harjoittaa visuaalista muistia.

  • Menetelmässä on kyse henkisestä harjoittelusta ja kuvittelusta ennen todellista piirtämistä, mikä voi olla haastavaa mutta hyödyllistä.

  1. Vaikutelman yhtenäisyys:

  • Menetelmä voi luoda yhtenäisen vaikutelman taideteokseen, koska malli ja teos nähdään kokonaisuutena.

  1. Rauhoittuminen:

  • Sight-Size opettaa kärsivällisyyttä ja tarkkaa havainnointia.

  • Tämä lähestymistapa auttaa välttämään taiteellisen prosessin kiirehtimistä ja arvostamaan hienompia yksityiskohtia.

Huonot puolet


  1. Rajoitettu näkökulma:

  • Tekniikka on rajoitettu kontrolloituihin tilanteisiin ja tiettyihin näkökulmiin.

  • Se ei ole käytännöllinen maisemissa tai tilanteissa, joissa malli tai kohde ei voi säilyttää samaa asentoa pitkään.

  1. Mahdollinen ilmaisun menetys:

  • Liiallinen painotus tarkkuudessa saattaa haitata ilmaisuvoimaa ja "eleen" esiintuomista figuuritöissä.

  • On riski, että liiallinen tarkkuuteen nojaaminen voi tukahduttaa ilmaisukyvyn.

  1. Liiallinen prosessin korostaminen:

  • Liiallinen riippuvuus Sight-Size-menetelmästä voi rajoittaa taiteilijan kykyä työskennellä muistista tai dynaamisissa tilanteissa.

  • Se saattaa johtaa riippuvuuteen ihanteellisista studio-olosuhteista ja häiritä intuitiivisemman piirustustyylin kehittymistä.

Yhteenvetona, vaikka Sight-Size on tehokas työkalu havainnoinnin ja tarkkuuden kehittämiseen, sillä on myös rajoituksia, jotka täytyy tasapainottaa muiden taiteellisten taitojen ja lähestymistapojen kanssa. Menetelmän tehokkuus perustuu sen kykyyn harjoittaa silmää ja kättä, mutta sen liiallinen käyttö voi rajoittaa taiteellista vapautta ja ilmaisua.


Menetelmän käyttä on kuitenkin ehdottoman suositeltavaa aloittelijoille tai niille, jotka kamppailevat mittoihin ja muotoihin liittyvän tarkkuuden kanssa.



Käytännön tietoa


Annan seuraavaksi joukon videoita ja linkkejä, jotka havainnollistava sitä, miten menetelmä toimii käytännössä. Näiden avulla pystyt luultavasti kokeilemaan metodia käytännössä. Menetelmä sopii sekä litteästä (valokuva) että suorasta havainnosta piirtämiseen ja maalaamiseen.










Sight-Size -menetelmän ja komparatiivisen/konstrutkiivisen metodin vertailua







Älä hämäänny erilaisten mielipiteiden ja erilaisten menetelmien olemassolosta, vaan kokeile Sight-Size -metodia käytännössä.


Linkkejä:



Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä



Comments


bottom of page