top of page

Siivouksen voima: Enemmän kuin tavaroiden järjestelyä

Hei! Aloitan uutta artikkelisarjaa, jossa jäsentelen asioita, joita olen pohtinut ja harjoitellut lapsesta asti. Näihin kuuluu tietoisuuden ihme, hermojärjestelmä, stressireaktiot, rauhasta käsin eläminen ja mielen kielteisten ohjelmien purkaminen. Kirjoitukseni perustuvat omiin havaintoihini ja kokemuksiini sekä siihen, mitä olen aiheesta vuosien varrella lukenut ja opiskellut. Aloitan aiheen purkamisen niinkin arkipäiväisestä asiasta kuin siivouksesta.


Ja ennen kuin sanot, että mitä miestaiteilija ymmärtää siivoamisesta, niin voisin sanoa, että olen koulutukseltani laitoshuoltaja (siivoojan virallinen nimitys) ja tehnyt nuorempana alan töitä niska limassa joitakin vuosia. Ja vaikka olen taiteilija niin ei elämäntapani ole mitään boheemia kaaosta. Sukupuolellani ei luonnollisesti ole myöskään mitään tekemistä sen kanssa kuinka kyvykäs tai kiinnostunut olen siivouksesta, vaikka en tosin vielä alan mestari olekaan. Olen kokenut siivouksen sisältävän mielenkiintoisia fyysisiä toimintoja ja mahdollisuuksia henkisten ominaisuuksien kehittämiseen. Oli miten oli, mennään asiaan!



Siivouksen voima


Siivous ei ole pelkästään fyysisten tavaroiden järjestämistä – se voi olla syvällinen, monitasoinen prosessi, joka voi auttaa meitä ankkuroitumaan omiin aisteihimme, kehoomme, ympäröivään maailmaan ja ennen kaikkea nykyhetkeen. Taiteilijana tiedät, kuinka tärkeää on pysähtyä ja kuunnella sisäistä maailmaasi.


Kun siivoat ympäristöäsi, teet enemmän kuin vain poistat turhaa – sinä järjestät myös mielen sisäistä tilaa. Järjestyksen ja puhtauden luoma harmonia auttaa sinua rentoutumaan, keskittymään, päästämään irti menneisyyden painolasteista ja huomiseen liittyvistä huolista. Kun tavarat järjestyvät, myös ajatuksesi ja tunteesi saavat tilaa levätä ja kehittyä.



Siivoaminen kuten melkein mikä tahansa muukin fyysinen toiminto on erinomainen keino palata omiin aisteihin, omaan kehoon ja rauhoittaa yliaktiivista mieltä. Stressi helpottaa ja luovuus virtaa.


Tässä artikkelissa syvennymme siihen, miten konkreettinen siivous voi toimia tehokkaana työkaluna niin henkisen kuin fyysisen hyvinvoinnin edistämisessä, ja miten se avaa ovia myös luovuuteen.



Aistien herääminen ja kehoon ankkuroituminen


Monet meistä elävät usein kuin irrallaan omasta ruumiistaan ja leijuen mielen maailmassa, jota hallitsee jatkuva, meluava ajatusten tulva ja heilahtevat tunnetilat. Kiireisen arjen ja digitaalisen informaatiotulvan keskellä on helppo menettää yhteys fyysiseen kehoon ja ympäröivään maailmaan. Tällöin mieli harhailee, hermosto jännittyy, ja tunnetila voi käydä levottomaksi. Siivous voi kuitenkin toimia tehokkaana keinona ankkuroitua takaisin tähän todellisuuteen – palata juurillesi, herättää aistit ja rauhoittaa mieltä.


Kun keskityt konkreettisiin tekoihin – kuten pölyjen pyyhkimiseen, lattioiden imurointiin tai tavaroiden järjestämiseen – huomaat, kuinka aistisi heräävät eloon. Tunnet raikkaan ilman, pehmeän kosketuksen ja ympäristönsi yksityiskohdat uudella tavalla. Tämä ankkuroitumisen hetki auttaa sinua olemaan läsnä tässä ja nyt, vapauttaen sinut henkisestä kiireestä ja stressistä.



Aistien heräämisen ja kehoon ankkuroitumisen prosessi ei ole vain subjektiivinen kokemus, vaan sillä on myös vahva neurofysiologinen perusta. Tutkimukset osoittavat, että kehomme reagoi konkreettisiin, fyysisiin toimintoihin monin tavoin, jotka voivat vaikuttaa suoraan hermostomme säätelyyn ja mielentilaan. Seuraavassa syvennymme siihen, miten aistien herääminen ja kehoon ankkuroituminen vaikuttavat hermostoon ja miten tämä voi tukea sekä henkistä hyvinvointia että luovaa potentiaalia.




Neurofysiologia ja aistien aktivaatio


Meidän aistimme – näkö, kuulo, tunto, maku ja haju – ovat portti siihen, miten aivomme saavat tietoa ympäröivästä maailmasta. Kun keskitymme siivouksen kaltaisiin konkreettisiin toimintoihin, aistimme aktivoituvat yksinkertaisella mutta tehokkaalla tavalla. Esimerkiksi pölyn pyyhkiminen tai lattian imurointi tuovat esiin erilaisia kosketuksen, liikkeen ja äänen vivahteita, jotka stimuloivat aistijärjestelmäämme. Tämä sensorinen aktivaatio vaikuttaa aivojen limbiseen järjestelmään – osaan, joka on keskeinen tunteiden ja stressin säätelyssä.



Hermoston säätely ja parasympaattinen vaste


Kun aistimme heräävät ja mielemme ankkuroituvat kehoon konkreettisten liikkeiden kautta, se voi edistää parasympaattisen hermoston, eli "lepovasteen", aktivoitumista. Parasympaattinen hermosto vastaa kehon rentoutumisesta ja palautumisesta, ja sen aktivoituminen auttaa vähentämään stressihormonien, kuten kortisolin, tasoja. Tämä hermoston tasapainottava vaikutus auttaa mieltä rauhoittumaan, mikä luo suotuisan ympäristön sekä rentoutumiselle että luovuudelle.



Somatosensorinen tietoisuus


Kun huomio kiinnittyy jokaisen liikkeen ja aistimuksen tarkkaan seuraamiseen, se aktivoi somatosensorisia prosesseja aivoissa. Tämä huomioimisen tila ei ainoastaan vähennä mielen hälinää, vaan myös parantaa kykyämme tuntea kehomme viestejä, mikä on olennaista stressinhallinnassa ja emotionaalisessa tasapainossa.



Miksi aisteihin, ympäristöön ja kehoon pudottautuminen toimii?


Kun keskitymme aisteihimme, ympäristöömme ja kehoomme, annamme itsellemme mahdollisuuden irtautua jatkuvasta mielen hälinästä ja pelottavista ajatuksista, jotka usein ovat vain uhkakuvia – eivät todellisia, välittömiä uhkia tässä ja nyt. Kun havaitsemme ympäristöstä miellyttäviä ja rauhoittavia asioita, kuten luonnonvalon leikkiä, pehmeän kosketuksen, lämmön tunteen tai lempeän äänimaiseman, hermostomme saa viestin, että olemme turvassa. Tämä turvallisuuden tunne on olennainen, sillä se aktivoi parasympaattista hermostoa, joka vastaa kehon rentoutumisesta ja palautumisesta.


Turvallisuuden tunteen lisääminen on avain rauhoittumiseen, koska silloin aivot tulkitsevat ympäristön positiivisina ärsykkeinä ja ne vahvistavat viestiä siitä, että tässä hetkessä ei ole todellista vaaraa. Tämä auttaa vähentämään stressihormonien, kuten kortisolin, tuotantoa, mikä puolestaan rauhoittaa kehoa ja mieltä. Kun tiedostamme, että monet pelkomme ovat vain uhkakuvia, eivät konkreettisia välittömiä uhkia, voimme aktiivisesti ohjata huomion pois pelon lähteistä ja keskittyä siihen, mikä on läsnä ja turvallista.


On myös tärkeää ymmärtää, että voimakas stressi on luonnollinen ja elintärkeä mekanismi, joka laukaisee taistele tai pakene -vasteen silloin, kun henkemme on todella uhattuna. Tällöin keho reagoi nopeasti varmistaakseen selviytymisen. Kuitenkin useimmissa arjen tilanteissa uhkakuvat ovat vain mielen luomia varoituksia, jotka eivät ole todellisia vaaratilanteita. Kun tiedostamme tämän, voimme tietoisesti rauhoittaa itseämme pudottautumalla takaisin aisteihimme ja kehoomme, jolloin pystymme palauttamaan mielen tasapainon ja kokemaan olomme turvalliseksi.


Yhteenvetona, aisteihin, ympäristöön ja kehoon ankkuroituminen toimii, koska se auttaa meitä erottamaan todelliset uhkat kuvitelmista. Huomaamalla ympäristömme rauhoittavat elementit, kehomme tuntemukset ja aistien tarjoaman todellisen kokemuksen, voimme lisätä turvallisuuden tunnetta. Tämä mahdollistaa mielen rauhoittumisen ja palauttaa yhteyden siihen, mikä on tässä ja nyt – luoden perustan sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille.



Konkreettiset keinot ankkuroitumiseen siivouksen avulla


Seuraavaksi tutustumme konkreettisiin keinoihin, joiden avulla siivouksesta voi muodostua somaattisen tietoisuuden harjoitus – menetelmä, jolla ankkuroidumme takaisin kehoomme, ympäristöömme ja nykyhetkeen. Näiden harjoitusten avulla opit kuuntelemaan kehosi viestejä, havainnoimaan ympäristösi rauhoittavia elementtejä ja hyödyntämään hengitystäsi, jotta voit vahvistaa sisäistä tasapainoasi ja hyvinvointiasi arjen keskellä.



Läsnäolevan mielen harjoittaminen siivouksen lomassa


Siivouksesta voi tehdä paljon enemmän kuin vain fyysisen tilan järjestelyä – siitä voi tulla keino harjoittaa läsnäoloa nykyhetkessä. Kun annat itsellesi luvan keskittyä jokaiseen liikkeeseen, voit huomata siivouksen muuttuvan miellyttäväksi ja rauhoittavaksi kokemukseksi, jossa jokainen teko on mahdollisuus ankkuroitua tähän hetkeen. Tämä tietoisuus ei synny sattumalta, vaan kyseessä on tarkoituksellinen harjoitus, joka opettaa sinua hidastamaan ja kiinnittämään huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin.


Aloita esimerkiksi tuntemalla lattia jalkojesi alla. Tunnetko miten jalkapohjasi lepäävät lattia vasten? Ehkä tunnet pientä lämmön tunnetta jalkapohjissasi? Huomaatko miten vakaa lattia on? Anna lattian kannatella itsesi turvallisuuden tunteeseen.


Voit sitten esimerkiksi jatkaa imurin tarkkailulla. Älä vain anna laitteen käynnistyä, vaan pysähdy hetkeksi kuuntelemaan sen tasaista huminaa. Anna tämän äänen viedä sinut hetkeksi pois kiireisestä arjesta ja juurruttaa huomiosi täysin nykyhetkeen.


Samalla, kun pyyhit pölyt siivouspyyhkeellä, huomaa sormenpäidesi kosketus pöytäpintaan – tunnustele, miten kevyesti tai voimakkaasti liikut. Voit myös tarkoituksellisesti hidastaa liikkeitäsi, jotta ehdit syventyä niiden tuottamiin aistimuksiin.


Kiinnitä huomiota siihen, miten valon ja varjojen leikki muuttaa huoneen ilmettä, ja kuinka tilan pienet muutokset voivat vaikuttaa tunnelmaan.


Tällainen mielen läsnäolo siivouksen aikana auttaa 'maadoittamaan' sinut fyysiseen olemukseesi ja ympäristöösi. Se ei ainoastaan rauhoita mieltäsi, vaan syventää yhteyttä kehoosi, mahdollistaen sen, että alat tuntea olemassaolosi entistä rikkaammin ja tietoisemmin. Näin opit arvostamaan jokaista hetkeä ja näkemään siivouksen konkreettisena askeleena kohti syvempää henkistä ja emotionaalista tasapainoa.





Hengitys ja liike yhdessä


Jokainen siivoushetki voi muuttua merkittäväksi harjoitukseksi, kun yhdistät hengityksen ja liikkeen lempeän tiedostamisen. Ennen kuin ryhdyt konkreettisiin siivoustehtäviin, ota hetki itsellesi – pysähdy ja huomaa hengityksesi. Tunne, miten ilma virtaa sisään ja ulos kehostasi, anna tämän rauhoittavan rytmin täyttää olemuksesi. Tämä lyhyt pysähtyminen kuuntelemaan hengityksen elämää ylläpitävää sykliä ohjaa sinut kohti nykyhetkeä ja asettaa mielesi tasapainoon ennen fyysisen työn aloitusta. Huomioithan, että tämä ei ole hengitysharjoitus, vaan lempeää hengitystoiminnon huomaamista sellaisena kuin se tapahtuu itsestään.


Kun aloitat siivouksen, liitä tietoisuus hengityksestäsi jokaiseen liikkeeseen. Esimerkiksi, kun pyyhit pölyt, keskity siihen, miten kätesi ja kämmenesi liike on synkronoitunut hengityksesi rytmin kanssa. Voit ajatella pyyhkimisen olevan osa hengityksen virtaa: sisäänhengityksen rauhallinen syvyys ja uloshengityksen vapauttava liike yhdistyvät harmonisesti. Näin jokainen liike ei enää ole vain fyysinen teko, vaan kontemplaatio, joka syventää kehon ja mielen välistä yhteyttä.


Hengitystä ei tarvitse tietoisesti synkronoida kehon liikkeisiin, mutta voit kokeilla sitäkin. Tavoite ei ole niinkään hallinta tai minkään muuttaminen, vaan lempeä tietoisuus, jossa asiat voivat tapahtua luonnollisella tavalla ilman painetta.


Tämä hengityksen 'kuuntelun' ja liikkeen yhdistäminen auttaa sinua 'maadoittumaan' entistä paremmin. Hengityksen tarkkailu ei ainoastaan rauhoita hermostoa, vaan se myös avaa tilaa aistimuksille – tunnet ilman tuoksun, kehon liikkeen ja tilan muuttuvan energian. Tämä prosessi vahvistaa kehon viestintää aivojen kanssa, mikä parantaa keskittymiskykyä ja rauhoittaa olemustasi.


Lopeta jokainen siivoussession hetki samalla tavalla kuin, kun aloitit – pysähdy hetkeksi ja tiedosta hengityksesi. Tämä viimeinen hetki antaa sinulle tilaisuuden reflektoida kokemaasi ja tuntea itsesi kokonaisvaltaisesti rauhoittuneeksi ja uudistuneeksi. Hengityksen ja liikkeen tietoisen yhdistäminen siivouksessa voi siten muuttua käytännölliseksi ja syvälliseksi mielen harjoitukseksi, joka vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä ja luo pohjan jatkuvalle hyvinvoinnille ja läsnäololle arjessa.


Anna hengityksesi luonnollisen rytmin keinuttaa sinut turvallisuuden tunteeseen. Anna kehosi liikkeiden rytmin rauhoittaa sinua. Nauti siitä, että voit liikkua, hengittää ja olla elossa!



Ympäristön inspiroiva muokkaaminen


Tutkimusten mukaan fyysisellä ympäristöllä on merkittävä vaikutus mielialaan, stressitasoihin ja jopa kognitiiviseen suorituskykyyn. Työtilan ja kodin suunnitteleminen tukemaan aistillista ja emotionaalista hyvinvointia tarkoittaa paitsi visuaalisen estetiikan huomioimista, myös tilan muokkaamista niin, että se stimuloi kehoa ja mieltä positiivisella tavalla.


Valitsemalla rauhoittavia värejä, kuten vaaleansinistä tai pehmeää vihreää, luot tilaan harmonisen ilmapiirin, joka tukee rentoutumista ja keskittymistä. Luonnonvalon hyödyntäminen – esimerkiksi sijoittamalla työpiste niin, että sitä valaisee luonnonvalo – auttaa säätelemään vuorokausirytmiä ja parantaa unen laatua.


Lisäksi elementit, kuten tuoksut (tuoreet kukat, aromaattiset kynttilät) ja luonnonmateriaalit, kuten puu ja kivi, voivat tuoda tilaan sekä lämmintä tunnelmaa että autenttisuutta. Näin muokattu ympäristö ei ainoastaan näytä kauniilta, vaan se myös tuntuu ja hengittää rauhaa, tarjoten aistillisen paikan, joka stimuloi positiivisia tunteita ja edistää hyvinvointia syvällä tasolla.


Inspiroivan työtilan ei tarvitse olla kliinisen siisti. Ateljeesta oikeastaan kuuluu näkyä, että siellä tehdään jotain. Täydellisestä järjestyksestä ei pidä tehdä uutta stressin aihetta. Nauti ja ota rennosti! Lopulta se mikä inspiroi juuri sinua, tai rauhoitta juuri sinua, on yksilöllistä.



Entä jos siivoaminen vain ahdistaa?


Jos siivoaminen on sinulle ylivoimainen stressin aiheuttaja, sovella artikkelin vinkkejä johonkin muuhun toimintoon. Toisaalta kuulin aikoinaan hyvän aforismin: "Jos et voi tehdä sitä, mistä nautit, opettele nauttimaan siitä mitä teet." Toisin sanottuna voimme opetella uutta tapaa kokea asioita, jotka olemme tottuneet kokemaan epämiellyttävinä tai stressaavina. Tämä on täysin mahdollista, koska olen itse kokenut tämän omalla kohdallani. Se vaatii oikeanlaista asennoitumista ja harjoittelua, eikä 'vihaamastasi' toiminnosta ehkä koskaan tule sinulle kaikkein rakkainta asiaa, mutta 'vihatun' muuttuminen siedettäväksi on jo paljon. Ja eikö totta, että monesti se mitä eniten välttelemme voi olla juuri se mitä eniten tarvitsemme?





Nykyhetkeen ankkuroitumisen hyödyt taiteilijalle


Luovuuden vapauttaminen


Kun ankkuroidut nykyhetkeen, huomaat, kuinka luovuutesi saa uudenlaista virtaa. Selkeä, järjestetty ympäristö ja heränneet aistit tarjoavat pohjan, jolta ammentaa ideoita. Taiteen tekeminen ei enää ole vain henkinen prosessi, vaan myös kehon ja aistien juhlaa – jokainen liike, tunne ja aistimus voi inspiroida taidettasi.



Stressin väheneminen ja mielen selkeys


Nykyhetkeen ankkuroituminen on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää stressiä. Kun siivoat konkreettisesti ja keskityt aistien kautta tapahtuvaan läsnäoloon, mielen melu vaimenee. Tämä selkeys antaa sinulle mahdollisuuden tarkastella asioita uudesta näkökulmasta ja löytää ratkaisuja, jotka voivat muuten jäädä piiloon kiireen keskellä.



Kehomieli


Tunne, että kehosi ja mielesi ovat yhteistyössä, voi olla erittäin voimaannuttavaa. Siivousprosessin aikana koet kehosi liikkeet ja aistit heräävät, mikä muistuttaa siitä, että olet kokonaisuus – et erillinen mieli ja keho, vaan niiden yhtenäinen kokonaisuus, joka kykenee luomaan ja tuntemaan syvästi. Olet kehomieli!



Muista myös tämä


Rauhallisessa läsnäolossa ei ole kyse passiivisuudesta tai vajoamisesta jonkinlaiseen transsitilaan, vaan kyse on sisäisesti levollisuuden ja hyvinvoinnin tunteesta, joka energisoi sinua lempeällä tavalla. Tai toisaalta läsnäolevaa mieltä voi ajatella myös astiana, joka kantaa koko tietoista kokemusmaailmaasi. Harjoituksen kautta voit vähitellen kasvattaa astiasi kapasiteettia tuntea enemmän ja syvemmin ilman, että tunteet ottavat sinusta vallan.


Ylireagointi tai tilanteeseen sopimaton reagointi on se todellinen ongelma, ei välttämättä itse epämiellyttävät tunteet tai stressi. Muistakaamme, että pieni stressi voi antaa tilapäisesti energiaa ja auttaa suoriutumaan haastavasta tehtävästä. Lopullinen tavoite on siis oppia toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Tällöin reaktio on tasapainossa ärsykkeen kanssa. Niinkin arkinen asia kuin siivous voi auttaa tässä.



Siivouksesta opittu somaattinen tietoisuus on sovellettavissa myös taiteen tekemiseen.
Siivouksesta opittu somaattinen tietoisuus on sovellettavissa myös taiteen tekemiseen.


Yhteenveto


Siivoaminen voi olla paljon enemmän kuin pelkkä arkipäiväinen askare. Se on mahdollisuus ankkuroitua omiin aisteihin, kehoon, ympäröivään maailmaan ja nykyhetkeen. Kun ympäristö on järjestyksessä, mielesi löytää tilaa, ja aistisi heräävät eloon – näin syntyy pohja uudenlaiselle luovuudelle ja hyvinvoinnille.


Taiteilijana sinulla on ainutlaatuinen kyky nähdä kauneutta jokapäiväisissä asioissa. Käytä siivousta tilaisuutena herättää aistit, tuntea kehosi rytmi ja löytää inspiraatiota ympäristösi pienistä yksityiskohdista. Anna konkreettisten tekojen toimia porttina, jonka kautta pääset syvälle nykyhetkeen – sieltä kumpuaa kaikki mahdollisuudet uuden taiteen luomiseen.



Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

bottom of page