top of page

Staedtler Mars Lumograph -lyijykynät

Piirtämiseen ei tarvita välttämättä suurta kynävalikoimaa. Määrän sijaan tärkeämpää on laatu. Jos etsit takuuvarmasti laadukkaita lyijykyniä, Staedtler on merkki, johon voit luottaa. Staedtlerin lyijykynät ovat henkilökohtaisia suosikkejani. Ne on hyvä teroittaa ja niillä on hyvä piirtää.

Staedtlerin lyijykyniä on saatavilla kovuuksilla 9B-9H. Monista taidetarvike- ja kirjakaupoista kyniä voi ostaa erikseen tai erilaisina paketteina. Käyttötarkoituksesta riippuu, minkä kovuisia lyijykyniä tarvitset.Staedtlerin lyijykynät ovat henkilökohtaisia suosikkejani.


Viimeisin ostamani Staedtlerin kynäpaketti pitää sisällään 9B-9H -kynät. Tämä kynälajitelma taipuu kaikenlaiseen piirtämiseen, koska siinä on koko kovuusskaala. Kaikki 20 kovuutta ovat kuitenkin harvoin tarpeen. Käytännössä eri kovuuksien väliset erot voivat olla hyvin vähäisiä tai täysin mitättömiä.


Todellisuudessa valmiita lyijykynäteoksia on mahdollista piirtää vain muutamalla kynällä. Kaikkein vaaleimpien ja tummempien sävyjen piirtämistä voi toki helpottaa hankkimalla lisäksi kovempia ja pehmeämpiä kyniä. Mutta esimerkiksi minulla jää usein kynäpaketeista lähes kokonaan käyttämättä ne kaikkein kovimmat ja pehmeimmät kynät. Pärjään aivan hyvin 4B-4H -kynillä ja usein piirrän pelkällä HB -kynällä.

Hyvän kynän tunnistaa siitä, millainen se on teroittaa ja millaista sillä on piirtää. Käsittelen seuraavaksi lyhyesti sitä, miten nämä piirteet täyttyvät Staedtlerin Mars Lumograph lyijykynissä.


Teroitettavuus

Teroitettavuuteen vaikuttaa kynän puuosan laatu. Jos puu on sopivan pehmeää, sitä on helppo teroittaa. Puun pitäisi olla sellaista, että sen teroittaminen luonnistuu helposti veitsellä. Staedtlerin kynät ovat huippuluokkaa tässä suhteessa ja niitä on miellyttävä teroittaa. Teroitan omat lyijykynäni lähes aina veitsellä ja hiomapaperilla. Näin kynistä saa halutessaan neulanteräviä ja kynän grafiittiosaa saa esiin niin paljon kuin haluaa.

Millaista Staedtlerin lyijykynillä on piirtää?

Staedtlerin kynissä on miellyttävän pehmeä tuntuma ja niillä on hyvä piirtää. On vaikea keksiä miten lyijykynästä voisi saada paremman. Parhaimmat piirustukseni ovat syntyneet Staedtlerin kynillä.


Staedtlerin kynissä hyvänä puolena on niiden korkean laadun lisäksi niiden hyvä saatavuus. Staedtlerin Mars Lumograph kynät ovat osa jokaisen kirjakaupan vakiovalikoimaa. Hyviä Steadtlerin HB-kyniä saa jopa tavallisista ruokakaupoista. Omani haen paikallisesta Salesta.

Hanki siis Staedtlerin lyijykyniä niin tulet huomaamaan kuinka miellyttävää niillä on piirtää.


Piirustusterveisin,


Tuomas


PS. Katso video lyijykynien kovuudesta. Videon lopussa on hyvä vinkki siihen, miten voit kehittyä piirustustaidossa tehokkaasti.

Comments


bottom of page