top of page

Tämä sinun täytyy tietää piirtämisestä

Hei! Tässä artikkelissa kerron sinulle yhden äärimmäisen oleellisen asian piirtämisestä. Jos keskität kaiken voimasi vain tämän asian hallintaan, tulee piirustuksistasi väistämättä huomattavasti parempia. Kerron myös tehokkaan mutta helpon harjoituksen, jonka avulla piirtäminen alkaa varmasti luistaa paremmin. Kiinnostuitko asiasta? Jatka siinä tapauksessa lukemista.Yksi kysymys, joka voi mullistaa kaiken

Kuinka tumma tai vaalea se on? Tämä yksi ainoa kysymys voi mullistaa taitosi piirtäjänä. Miksi? Koska piirtäjä piirtää valoa eli valööreita. Toisin sanottuna sitä kuinka paljon tai vähän valoa eri pinnoilta heijastuu. Entä mittasuhteet, muodot ja perspektiivi? Tärkeitä piirteitä nekin, mutta vaikka ne saisi täydellisesti kohdalleen ei se takaa vielä hienoa piirustusta? Miksi ei? Koska kolmiulotteisen muodon, syvyyden ja tilan tuntu luodaan valööreilla. Koska valöörit on niin tärkeä asia, kannattaa siihen panostaa mahdollisimman paljon. Varsinkin piirustusharrastuksen alussa on hyvä hankkia vahva ote valööripiirtämiseen. Muissa piirustuksen piirteissä voi vaikka turvautua sopiviin apukeinoihin ja oikoteihin kunnes varjostusten piirtäminen on hyvin hallussa.

Äärimmäisen tehokas mutta helppo piirustusharjoitus

Eräs yksinkertainen ja helppo, mutta äärimmäisen tehokas piirustusharjoitus on valööriasteikon jäljentäminen. Harjoitukseen tarvitset tulostetun valööriasteikon ja piirustuspaperin. Kyniksi kelpaa hiili- tai lyijykynät. Jos käytät lyijykyniä niin tarvitset lisäksi jonkin mustan kynän. Sitten vain jäljennät asteikon valöörit. Pienen kokeilun jälkeen pääset jyvälle harjoituksesta ja onnistut varmasti täsmäämään valöörit keskenään. Seuraava kuvasarja valaisee asiaa.

Tässä vielä valööriasteikko, jonka voit tallentaa koneellesi ja tulostaa harjoitusta varten.
Kun jaat taidon sen oleellisimpiin osataitoihin, voit kehittyä piirtäjänä tehokkaasti. Valööreista on todella hyvä aloittaa. Älä missään nimessä sivuuta valööriasteikkojen piirtämisen harjoittelua. Minäkin piirrän niitä edelleen vaikka olen ammattipiirtäjä. Mestarillinen taito perustuu perusasioiden alkeiden ytimen hyvään hallintaan.

Varsinaisen piirustuksen varjostamisessa on pohjimmiltaan kyse vain valööriasteikon piirtämisestä, mutta sillä erolla, että valöörit eivät ole siististi tummuusjärjestyksessä. Niiden sijoittuminen aiheeseen on tosin loogista kun ymmärtää valon ja muodon suhdetta. Ei tästä kuitenkaan tämän enempää tällä kertaa.

Seuraava lyhyt video valaisee vielä sitä, millaista jälkeä voit odottaa kun saat hyvän otteen valööripiirtämiseen.Opi lisää


Jos haluat harjoitella valöörien piirtämistä osaavan opettajan ohjauksessa, liity siinä tapauksessa Opi piirtämään valoa ja varjoa -verkkokurssille.


Opi piirtämään valoa ja varjoa -verkkokurssin aikana pureudumme valon ja varjon kuvaamiseen ja kolmiulotteisuuden luomiseen. Kun osaat piirtää varjostukset hyvin, tulee teoksistasi paljon uskottavampia.Terveisin,


Tuomas

Commentaires


bottom of page