Hei! Tässä artikkelissa kerron ajatuksistani ja kokemuksistani liittyen lahjakkuutteen. On tavallista yhdistää luontainen lahjakkuus taitavaan tekemiseen. Usein ajatellaan, että jos joku on todella hyvä jossain, hänellä täytyy olla myös synnynnäisiä lahjoja. Pitääkö tämä paikkansa?
Mitä on lahjakkuus?
Lahjakkuutta on tutkittu paljon, mutta en tiedä onko asiaan löytynyt mitään lopullista totuutta. Joidenkin tutkimusten mukaan lahjakkaita yhdisti yksi tekijä. Lahjakkaina pidetyt yksilöt yksinkertaisesti harjoittelivat enemmän kuin muut. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että harjoittelu ratkaisee, eikä geeniperimä. Ehkä.
On toki poikkeustapauksia. On esimerkiksi lapsineroja, jotka kykenevät hämmästyttäviin suorituksiin. On myös erilaisia rakenteellisia synnynnäisiä tai myöhemmin ilmaantuneita poikkeamia, jotka tekee mahdolliseksi sen, että joku pystyy oppimaan asioita vaivatta.
Mutta nämä ovat poikkeustapauksia. Entä sitten me 'tavalliset' ihmiset? Voiko kuka tahansa oppia minkä taidon tahansa?
Jokainen voi varmasti oppia taidon perusteet ja tulla paremmaksi. Kun saa oikeaa tietoa ja harjoittelee säännöllisesti, edistymistä tapahtuu aivan varmasti. Kaikista ei ehkä tule parhaimmista parhaimpia, mutta kaikista voi tulla hyviä. Ammattitaiteiljoidenkin joukossa on monia, joiden lähtötaso ei enteillyt hyvää, mutta jotka oikean tiedon ja harjoittelun kautta ovat saaneet hämmästyttäviä tuloksia. Esimerkiksi Jonathan Hardestyn tarina on inspiroiva. Samalla tavoin innoittava on myös Kevin Murphyn polku ammattimaalariksi.
Liityin pari vuotta sitten Kevinin taideakatemian Evolve Artist -etäkoulutukseen juuri siksi, että pystyin samaistumaan Kevinin kokemukseen siitä, että miten taito opitaan tai miten sitä tulisi opettaa. Tieto+Harjoittelu=Taito. Mutta anna kun valotan seuraavaksi omaa kokemustani vähän tarkemmin.
Oma kokemukseni
En tiedä onko minulla erityislahjoja kuvataiteen alueella vai ei, mutta itse koen todellisen oppimisen tapahtuneen tietoon perustuvan harjoittelun kautta. Jos jonkinlainen etulyöntiasema on pakko yrittää löytää niin sanoisin, että se on varhainen altistuminen taiteen tekemiselle ja kuvataideharrastusta tukenut kasvuympäristö. Isoisäni on taiteilija ja sain häneltä paljon kannustusta. Piirsinkin lapsena paljon.
Ainoa virhe minkä tein oli se, etten pahemmin kuunnellut isoisäni neuvoja siitä, että kannattaisi vähän opiskella aihetta kirjoista.
Harjoittelin paljon, mutta ilman mitään logiikkaa. Itse asiassa harjoittelun käsite oli aika vieras minulle. Piirsin suoraan valmiita teoksia ja kokonaisia sarjakuvia. Heti piti saada valmista taidetta. Toki tästä oli se hyöty, että piirtämisestä tuli tuttua ja turvallista. Myöhemmin kun päätin aloittaa kuvataiteen tavoitteellisen harjoittelun, oli kynnys aloittamiseen suhteellisen matala.
Viimeinen koe järjettömyydessä
Kun monien, monien vuosien tauon jälkeen palasin aktiivisen piirtämisen pariin aloitin harjoittelun ymmärrettävistä sillä tavalla kuin olin tottunut aiemmin piirtämään. Järjettömästi ja ilman suunnitelmaa. Piirsin järkyttävän paljon, mutta ilman merkittävää kehitystä. Itse asiassa piirsin yhden ainoan kuukauden aikana niin paljon, että paloin loppuun. Harjoittelua pystyin jatkamaan vasta monen kuukauden tauon jälkeen. Tässä on tärkeä opetus sinullekin. Älä tuhlaa aikaasi ja voimiasi harjoitteluun jos et oikeasti tiedä, miten kannattaa harjoitella. Se on ajanhukkaa.
Luotettavaan tietoon perustuva harjoittelu saa aikaan ihmeitä
Sitten kun lopulta tajusin ottaa järjen mukaan harjoitteluun ja hankin aiheesta luotettavaa tietoa, alkoi tapahtua dramaattista kehitystä.
Alla olevat kuvat valaisee asiaa. Oikealla puolella oleva piirustus on hyvä, mutta ammattilaisten kategoriassa vielä varsin vaatimaton. Mikä tarkoittaa sitä, ettei tällaista piirtämisen tasoa ole kovin vaikea saavuttaa. Tarvitaan vain oikeaa tietoa ja harjoittelua.
Jos laskee kaiken lahjakkuuden varaan, ei kukaan voi kehittyä. Vain tekemällä oppii ja kehittyy.
Ammattilaisen valmennuksessa edistyt varmemmin
Jos tiedon ja harjoittelun päälle lisätään vielä ammattilaisen ohjaus niin on hämmästyttävää mihin voi pystyä. Joskus onnistuminen voi olla kiinni siitä, että joku kannustaa jatkamaan ja auttaa pysymään oikeilla raiteilla.
Olet tervetullut Taidekoulu Tuimalan verkkokursseille harjoittelemaan piirtämistä ohjatusti.
Terveisin,
Tuomas
Comentaris