• Tuomas Tuimala

"Taidekurssien artikkelipankki - Kokoelma ytimekkäitä kuvataiteen oppitunteja"

Olet varmasti huomannut, että internetsivuillani on varsin runsas artikkelivalikoima. Itse asiassa suomenkielellä ei näytä toistaiseksi löytyvän sivustoa, joka käsittelisi piirustus- ja maalaustaitoa yhtä kattavasti kuin www.tuomastuimala.fi. Muitakin sivustoja on ja niistä voin suositella erityisesti Taidekurssien artikkelipankkia. Tässä artikkelissa kuvailen kyseisen artikkelipankin sisältöä ja lainaan sieltä parhaita paloja.Kehittyminen taiteilijana


Kehittyminen taiteilijana osiosta löydät hyviä vinkkejä harjoitteluun ja oman tyylin löytämiseen. Esimerkiksi artikkeli Vääränlaista harjoittelua valottaa hyvin sitä, miksi on tärkeää tietää miten piirustustaitoa tulisi harjoitella oikein. Muuten iso osa harjoittelusta voi olla turhaa. Artikkelissa todetaan muun muassa seuraavasti:


"Runsas ja jatkuva toistaminen on uudenoppimisen edellytys ja vauhdittaja. Aivot eivät kuitenkaan erota oikeaa suoritusta väärästä. Jos balettitanssija harjoittelee piruetin monimutkaisen liikesarjan teknisesti väärin, väärin se aivoihin myös ratautuu."


Luovuus


Luovuus on luonnollisesti osa kuvataiteen tekemistä. Miten luovuutta voisi kehittää? Siihen löytyy neuvoja artikkelista 9 ajatusta luovuuden kehittämiseksi. Artikkeli neuvoo:


"Kokeile vapaata kirjoittamista tai piirtämistä. Muistikirjaan tai luonnoslehtiöön raapustelu edesauttaa asioiden muuttumista konkretiaksi. Ideat eivät siis jää vain päähän pyörimään, vaan ne alkavat saada lihaa ympärilleen. Kirjoittaminen ja piirtäminen edesauttavat myös asioiden jäsentelyä, mikä sekin tehostaa luovaa työskentelyä."

Piirtäminen


Taidekurssien artikkelipankki sisältää hyvät ohjeet siihen, miten voit rakentaa hyvän piirustuksen alusta loppuun. Usein aloittaminen on se vaikein vaihe ja siksi artikkeli Kuinka päästä alkuun piirtämisessä, on todella hyödyllinen. Artikkeli ratkaisee ongelman hämmästyttävän yksinkertaisella, mutta tehokkaalla tavalla. Lue mitä artikkeli asiasta paljastaa:


"Kun koet haasteita aloittamisen kanssa, ensimmäinen tehtäväsi on selvittää ainoastaan kaksi asiaa:piirrettävän aiheen korkeus ja leveys. Kuinka korkea ja kuinka leveä piirrettävä asia siis on?"

Akryylimaalaus


Artikkelipankista löydät hyvät ohjeet siihen miten pääset alkuun maalausharrastuksessa. Saat tietää tarvikkeista ja tekniikoista. Lyhyet ja ytimekkäät artikkelit kiteyttävät asian käytännöllisellä ja selkeällä tavalla. Esimerkiksi artikkeli Akryylimaalauksen apuaineet antaa kullanarvoisen neuvon:


"Akryylimaalit kuivuvat nopeasti, mikä rajoittaa värien työstöä. Pelkkä vesi ei useinkaan riitä hidastamaan kuivumista, ja runsas vedenkäyttö saattaa ohentaa väriä liikaa. Kuivumisen hidastin antaa runsaasti lisäaikaa upeiden värisävyjen aikaansaamiseksi ja on oiva apu akryylimaalarille."


Tämä yksinkertainen tieto voi tehdä akryylimaaleilla maalaamisesta huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää.

Öljymaalaus


Öljymaalausta käsittelevät artikkelit antavat käytännöllisiä ohjeita joiden avulla voit onnistua maalaamisessa paremmin. Esimerkiksi artikkeli Aloittelevan öljymaalarin väripaletti kertoo olennaisen totuuden:


"Maalaamisessa pääsee todella hyvin alkuun muutamilla perusväreillä. Eri brändit myyvät kymmenittäin eri sävyisiä maaleja, mutta kaikkien sävyjen hankkiminen on käytännössä turhaa. Muutamista perusväreistä pystyt sekoittamaan hyvin laajan valikoiman eri sävyjä."

Runsaasti muita artikkeleita


Näiden aiheiden lisäksi artikkelipankista löytyy hyödyllisiä artikkeleita myös akvarellimaalauksesta ja oman taiteen myynnistä. Suosittelen esimerkiksi lukemaan Liisan kirjoittaman todella mielenkiintoisen artikkelin aiheesta Voiko akvarelleilla maalata kankaalle?


Terveisin,


Tuomas