top of page

Teoksia 2023-2017 - Ikuisen oppilaan polulla

Hei!


Kokoan tähän aikajärjestykseen piirustuksiani ja maalauksiani, jotta voit nähdä kehityskaareni kuvantekijänä. Aloitan vuodesta 2023 ja päätän vuoteen 2017, jolloin aloitin kuvataiteen aktiivisen harjoittelun uudestaan yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Toki piirtelin siinä välissä silloin tällöin jotain, mutta se oli täysin satunnaista ja ei-tavoitteellista. 2017-2023 olen harjoitellut piirtämistä ja maalaamista kuin hullu. Ajattelin, että olisi mielenkiintoisempaa tarkastella matkaani käänteisessä järjestyksessä nykyhetkestä alkuun. Teokset eivät välttämättä ole aivan tekojärjestyksessä, mutta suunnilleen tai ainakin välillä, sen mukaan mitä muistan. Kun tekee paljon kuvia, alkaa mennä jo sekaisin mitä milloinkin on tehnyt. Vuosiluvut kuitenkin pitävät paikkansa.


Laitan mukaan myös luonnoksia ja ehkä teoksia, jotka ovat keskeneräisiä. Valmius on epätarkka käsite, koska sitä ei koskaan tiedä milloin iskee halu työstää jotain teosta eteenpäin. Kuvien joukossa on myös erilaisia harjoitusteoksia. Itse asiassa suurin osa on minulle harjoitusteoksia tai tutkielmia, koska en ole oikein koskaan mieltänyt itseäni taiteilijaksi. Olen okulaarinen tieteilijä, joka tutkii kuvien tekemisen lainalaisuuksia.


Aivan jokaista kuvaa en aio laittaa, koska niitä on järkyttävän paljon. Sijoitan teokset siihen vuoteen, milloin ne ovat tulleet 'valmiiksi'. Jotkin ovat nimittäin olleet levossa vuosiakin ennen viimeistelyä.Miksi useimmissa teoksissani ei ole signeerausta?


Minulle on muodostunut vuosien mittaan tapa jättää teokseni ilman signeerausta, koska tiedän kuka teoksen on tehnyt. Tilaustöihin ja joskus joihinkin muihin teoksiini laitan signeerauksen. Olen myös pohtinut kysymystä "miten signeeraus vaikuttaa teoksen laatuun?". Taiteen maailmassa teoksia myydään nimellä. Nimi ei ole aina tae korkeasta laadusta. Teoksen pitää itse puhua puolestaan. Sillä ei ole mitään merkitystä kuka sen on tehnyt. Hyvä teos on hyvä teos. En tietenkään vastusta signeerausta, mutta en ole vain kokenut sitä itse tarpeelliseksi.


Mutta nyt mennään teosten pariin!Vuosi 2023


Perusteiden täydellistäminen jatkuu. Tällä hetkellä olen kiinnostunut impressionistisen metodin tutkimisesta ja toisaalta klassisesta tarinankerronnasta. Kohta kun jään eläkkeelle opettajan hommista, vapautuu minulle aikaa ja energiaa tehdä omaa taidetta ja keskittyä asioihin, joihin aiemmin eivät resurssit riittäneet.


Teen myös tilaustöitä, mutta pidän hinnat tarkoituksella sellaisina, että työtä ei tule liikaa ja, että kovasta työstä saa mielekkään korvauksen. Olen kiinnostunut houkuttelemaan vain sellaisia asiakkaita, jotka ovat tosissaan kiinnostuneita tyylistäni. Leipäpaineiden poistuttua kuvataiteen tekemisestä minun ei ole tarpeen tehdä kompromisseja.


Muotokuvapiirustusteni hinta on tällä hetkellä 550 € ja maalauksen hinta 1500 €. Asiakas saa tietenkin päättää aiheen, josta teoksen haluaa, mutta loppu on taiteilijan vallassa. Tosin en tee tilaustyönä alastonkuvia tai teoksia, joissa on raakaa väkivaltaa tai uskonnollista tai okkulttista symboliikkaa. Muotokuvat ihmisistä tai eläimistä, maisemat ja asetelmat ovat listallani.


Vuosi 2022


Perusteiden harjoittelua ja muuta mielenkiintoista. Osallistuin muun muassa norjalaisen Kitsch-maalarin Jan Ove-Tuvin klassisen maalauksen kurssille, josta opin joitakin avaimia siihen, miten perinteinen kerronnallinen muotokuva syntyy.


Vuosi 2021


Paluu perusteisiin. Minulle on muodostunut tapa palata säännöllisesti perusasioihin, koska niissä piilee todellisen osaamisen salaisuus. Moni jää jumiin taitojensa kanssa, koska selvä tietoisuus perusasioista puuttuu ja samoin konkreettinen tieto siitä, miten niissä voi kehittyä. Ystävä, panosta kuvataiteen tärkeimpiin perusteisiin kaikkein eniten niin loppu seuraa perässä itsestään ja on vain teosten maustamista.

Vuosi 2020


Vuosi 2020 Oli jälleen paluu perusteisiin. Aloin opiskella realistista öljymaalausta Kevin Murphyn akatemian Evolve Artist -ohjelman mukaan. Harjoittelu alkoi intesiivisillä 'jyvät akanoista' -hiilipiirustusharjoitukusilla ja eteni siitä monokromaattisen öljyvärimaalauksen kautta täyteen palettiin. Tein vuoden aikana luonnollisesti paljon muitakin piirustuksia ja maalauksia. Muista, että kuvat kulkevat lopusta alkuunpäin.
Vuosi 2019


Paluu perusteisiin. Tein muun muassa Bargue-kopioita ja aloin harjoitella öljymaalausta.
Vuosi 2018
Vuosi 2017 - Harjoittelua luotettavan tiedon mukaan

Vuosi 2017 - Harjoittelua ilman tietoa

Tässä oli osa teoksistani vuosilta 2017-2023. Ehkä lisään tähän joskus vielä uusia ja vanhoja teoksia. Tai järjestelen kuva tarkemmin tekojärjestykseen. Viimeinen kuva on oikeasti ensimmäinen, jonka tein vuonna 2017. Huomasitko miten yhdessä kohtaa vuonna 2017 taitoni nytkähtivät merkittävästi eteenpäin. Se oli kohta, jolloin aloin harjoitella luotettavien periaatteiden mukaan ja aloin tietoisesti keskittyä kuvataiteen tärkeimpien osataitojen kehittämiseen. Alkuvuoden piirsin kuin hullu. Kirjaimellisesti ilman mitään järkeä. Piirtää voi vaikka vuosikymmeniä, mutta jos tieto puuttuu kehitys on hidasta tai jopa olematonta. Määrästä on hyötyä vain jos harjoittelee oikein.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Comments


bottom of page