top of page

Terveellistä ja turvallista öljymaalausta

Hei! Tässä artikkelissa kerron miten voit minimoida tärpätin käytön öljymaalauksessa tai maalata jopa täysin ilman tärpättiä. Et tarvitse välttämättä edes hajutonta tärpättiä.



Vaihtoehtoja tärpätille


Tärpätti ja monet sen korvikkeet eivät ole pitemmän päälle hyväksi maalarin terveydelle. Öljymaalausta ei tämän vuoksi tarvitse kuitenkaan lopettaa, eikä sen aloittamista tarvitse pelätä. Tärpätille löytyy vaihtoehtoja.



Kalsiumkarbonaatti


Jokin aika sitten kuulin eräältä asiantuntijalta, että kalsiumkarbonaattia voi käyttää ohentimena. Voi kuulostaa hullulta idealta, koska kyseessä on liitujauhe. En ole itse vielä kokeillut sitä, mutta se kuulemma kuivuu läpinäkyväksi. Erityisen kiinnostava tieto on se, että vanhat mestarit käyttivät kalsiumkarbonaattia.



Tieteelliset analyysit esimerkiksi Rembrandtin maalauksista ovat osoittaneet, että Rembrandt käytti maalausnesteenä pellavansiemenöljyä ja kalsiumkarbonaattia. En osaa ottaa asiaan kantaa, mutta nykyaikanakin on olemassa maalareita, jotka käyttävät tällaista yhdistelmää.

Ensimmäisenä kuulin asiasta Luis Borrerolta ja sittemmin Kimberly Brooksin haastettelussa. Molemmat ovat kokeneita ammattimaalareita, jotka ovat myös tutustuneet maalauksen kemiaan ja tieteelliseen puoleen. Olettaisin heidän mielipiteensä olevan luotettavia.


Odotan parhaillaan liitujauhepurkin saapumista, jotta pääsen kokeilemaan asiaa.



Pelkkä pellavansiemenöljy


Alla primassa eli kertamaalauksessa voi maalin ohentamiseen käyttää pelkkää pellavansiemenöljyä. Pyri käyttäymään pellavaöljyä maltillisesti. Riittää, että maalista tulee vähän notkeampaa. Kuvassa maalaan pelkällä pellavansiemenöljyllä.



Alusmaalaus akryyliväreillä


Vähentämällä öljyvärien käyttöä öljymaalauksessa, vähennät samalla tärpätin käytön tarvetta. Maalaamalla luonnoksen, alusmaalauksen ja mahdollisesti muitakin kerroksia akryyliväreillä vähenee tärpätin tarve itsestään. Kuvassa näet vaihekuvia maalauksesta, jonka aloitin akryyliväreillä ja viimeistelin öljyväreillä. En muista käytinkö maalaamisessa tärpättiä ollenkaan, mutta jos käytin, käytin sitä hyvin vähän. Joka tapauksessa tässä on yksi harkitsemisen arvoinen keino minimoida tärpätin käyttöä maalaamisessa.



Jos käytät tärpättiä


Jos käytät tärpättiä tai hajutonta tärpättiä, muista ainakin välillä avata huoneen ikkuna. Vältä pitkäaikaista altistumista tärpättihöyryille. Tärpätin käyttö ja sille altistuminen on siis hyvä minimoida silloin kun päätät sitä käyttää.


Turvallista maalaamista,


Tuomas




bottom of page