• Tuomas Tuimala

Testissä Cobra Artist vesiliukoiset öljyvärit

Tässä artikkelissa kerron millaisia ovat vesiliukoiset öljyvärit. Kuvailen myös kokemuksiani Royal Talensin Cobra Artist vesiohenteisista öljyväreistä.


Royal Talens Cobra Artist vesiliukoiset öljyvärit.

Mitä ovat vesiliukoiset öljyvärit?


Vesiliukoiset öljyvärit ovat nimensä mukaan sellaisia, että ne ovat ohennettavissa vedellä. Muuten ne käyttäytyvät lähes samalla tavalla kuin perinteiset öljyvärit. Vaikka vesiohenteisten öljyvärien ohentamiseen toimii pelkkä vesi, on suositeltavaa käyttää väreille tarkoitettuja apuaineita. Pelkällä vedellä ohennettaessa maalin värikylläisyys kärsii. Luonnoksen tai alusmaalauksen maalaamiseen tosin riittää aivan hyvin pelkkä vesikin.


Kun maalaat vesiohenteisilla väreillä, riittää maalaustarvikkeiden puhdistamiseen vesi ja saippua.


Vesiohenteisia ja perinteisiä öljyvärejä voi sekoittaa keskenään, mutta muista, ettet silloin voi käyttää enää vettä värien ohentamiseen vaan väreihin täytyy suhtautua kuten perinteisiin öljyväreihin.


Akryylivärejä ja vesiliukoisia öljyvärejä ei ole järkevää sekoittaa keskenään, koska niiden kuivumisprosessit ovat ristiriidassa keskenään. Kaikki voi aluksi näyttää toimivan hyvin, mutta ajankuluessa kun maalaus kuivuu, voi siihen tulla halkeamia.


Pohjamaalauksen voi tietenkin tehdä myös akryyliväreillä ilman mitään ongelmia. Muista kuitenkin antaa alusmaalauksen kuivua täysin, ennen kuin alat maalata päälle uutta kerrosta vesiliukoisilla tai perinteisillä öljyväreillä. Alla olevassa kuvassa kokeilen Cobra-vesiliukoisia öljyvärejä akryyliväreillä tehdyn alusmaalauksen päälle.


Vesiliukoisista öljyväreistä on tärkeää ymmärtää se, että ne ovat täysiveroisia öljyvärejä. Ne eivät ole vesipohjaisia öljyvärejä vaan aitoja öljyvpohjaisia maaleja. Joten niiden käyttöön soveltuu samat periaatteet kuin tavanomaisten öljyvärien käyttöön, ainoana poikkeuksena se, ettei ohentamiseen tai maalausnesteeseen tarvita tärpättiä, vaan voi käyttää vettä.Miksi öljyväreissä kannattaa panostaa laatuun?


Ensinnäkin muista, että käytitpä mitä tahansa öljyvärejä, kannattaa panostaa laatuun ja hankkia heti taitelija/ammattilaatuiset maalit. Royal Talensin Cobra Artist värit ovat tarkoitettu ammattilaiskäyttöön ja siksi hankin heti niitä. Mutta entä jos olet vain harrastelija, joka maalaa vain omaksi ilokseen. Voit toki käyttää B-luokan värejäkin, mutta siinä tapauksessa tulet lisäämään maalaamiseen yhden tarpeettoman haasteen. Öljymaalaus on tarpeeksi vaikeaa muutenkin. Sitä ei kannata hankaloittaa enempää huonoilla tai keskinkertaisilla tarvikkeilla ja maalauksessa hyvät värit ovat todella oleellisia. Siveltimissäkin on enemmän joustoa. Joten kannattaa hankkia heti hyvät värit. Yleensä Artist tai Pro nimikkeellä kulkevat värit ovat varmasti hyvälaatuisia.


Rajatulla paletilla pääsee hyvin alkuun.

Entä jos epäröit sijoittaa vähän enemmän rahaa öljyväreihin? Muista, ettet tarvitse valtavan laajaa palettia voidaksesi maalata täydellisiä teoksia. Perusväreistä saa sekoitettua valtavan määrän eri värejä. Moni ammattitaiteilijakin maalaa menestyksellisesti rajoitetulla paletilla.

Mitä värejä tarkalleen palettisi olisi hyvä sisältää?


Sininen, punainen, keltainen, ruskea, valkoinen ja musta. Näillä väreillä pääset alkuun. Monesti taidetarvikeliikkeistä löytyy valmiita värilajitelmia. Voit aloittaa sellaisesta ja hankkia lisäksi mustan ja valkoisen, jollei niitä ole valmiissa paketissa.


Millaista vesiliukoisilla öljyväreillä on maalata?


Kokemukseni rajoittuvat Royal Talensin Cobra Artist väreihin, joten kerron millaista niillä on maalata.


Vesiohenteisilla öljyväreillä maalaaminen tuntuu käytännössä lähes samalta kuin perinteisillä väreillä. Tavallisissa öljyväreissä on ehkä aavistuksen voimaisempi koostumus, mutta maalaamiseen se ei vaikuta lopulta kovin paljon. Vesiliukoisilla maalatessa paletilla joutuu vierailemaan useammin, koska maali ei levity aivan samalla tavalla kuin tavanomainen öljymaali. Tämä on toisaalta hyväkin asia, koska hyvän öljymaalaustekniikan yksi perussäännöistä on se, että maalausta ruokitaan pienillä annoksilla ja usein. Toisin sanottuna huomattava osa maalaamiseen käytetystä ajasta tulisi kulua paletilla, eikä maalauspohjalla. Vesiliukoiset ohjaavat toimintaa sopivasti tähän suuntaan ja näin ollen auttavat hyvän maalaustavan oppimisessa.Yllä olevassa kuvassa näet minut maalaamassa akryylimaalauksen päälle vesiohenteisilla öljyväreillä. Käytän samaa metodia usein myös silloin kun maalaan perinteisillä öljyväreillä. Teen luonnoksen tai alusmaalauksen ensin akryyliväreillä ja sitten muut kerrokset sekä viimeistelyn öljyväreillä. Joskus saatan maalata pohjalle useamman kuin yhden kerroksen akryyliväreillä.


Kerrosmaalauksen avulla väreihin saa intensiteettiä, syvyyttä ja eloisuutta. Yllä olevan maalauksen tapauksessa kehittelin teosta varsin pitkälle pelkillä akryyliväreillä ennen kuin otin öljyvärit käyttöön. Tarkoitukseni on maalata teokseen ainakin pari öljyvärikerrosta vesiohenteisilla väreillä. Kuvassa maalaan ensimmäistä öljyvärikerrosta pelkästään vedellä ohennetulla maalilla. Sovellan laseerauksen ideaa maalaten ohuen läpikuultavan kerroksen haluamiini kohtiin. En siis maalaa uutta kerrosta kauttaaltaan koko maalauksen päälle, vaan valikoidusti.


Millä perusteella päätän mihin kohtaan lisään öljyväriä? Mietin teoksen värisommittelua ja muodon tuntua. Teos on aiheeltaan abstrakti avaruusmaisema, joten haluan siihen sopivasti oikeanlaista avaruuden vaikutelmaa. Koska teos on kuitenkin abstrakti ei sen tarvitse olla realistinen. Tärkeintä on, että sommittelu, värit ja muodot toimivat.Lisää värien testailua


Halusin testata miten Alla Prima maalaus onnistuu vesiliukoisilla öljyväreillä. Kuvasta näet maalauksen, jonka maalasin Cobra-öljyväreillä.


Jotkut ohjeistavat maalaamaan alusmaalauksen tai luonnoksen vesiliukoisilla öljyväreillä ilman vettä eli niin, että ohentamiseen käytetään apuainetta. Asiaa perustellaan muun muassa sillä, että kyseessä on öljyväri ja siihen pitää suhtautua kuin tavalliseen öljyväriin. Tämä on kyllä totta, mutta Cobra-öljyvärien valmistajan ohjeiden mukaan väreillä voi aivan hyvin maalata pelkän vedenkin kanssa. Oletan, että valmistaja tuntee tuotteensa.


Alla Prima tutkielma Olga Bazanovan maalauksesta.

Maalauksen luonnoksen maalasin pelkästään vedellä ohennetulla öljyvärillä. Luonnoksen ideana oli tässä tapauksessa vahvistaa maalauspohjalla oleva lyijykynäpiirustus ja hahmotella kuvaan valööreita. Periaatteessa lyijykynällä tehtyä luonnosta olisi voinut suoraankin lähteä täyttämään väreillä, mutta aiheen hahmottelu ohuella maalilla toimi sopivana lämmittelynä maalausprosessia varten.


Luonnoksen jälkeen siirryin maalaamaan paksulla maalilla. Käytin vettä hyvin hienovaraisesti ja välillä en ollenkaan. Cobra-öljyvärit tuntuvat toimivan alla primassa aivan yhtä hyvin kuin perinteiset öljyvärit.Kerrosmaalaus vesiliukoisilla öljyväreillä


Kerrosmaalauksessa maalin öljyisyyttä lisätään kerros kerrokselta. Vesiliukoisten öljyvärien ollessa kyseessä se voi tapahtua joko vähentämällä asteittain veden määrää tai muuttamalla veden ja apuaineen välistä suhdetta. Kun käytössä on vesiliukoisten öljyvärien apuaine, voidaan maalausneste tehdä samoilla periaatteilla kuin tavanomainen maalausneste, johon käytetään tärpättiä ja öljyä. Maalausnesteen öljypitoisuutta nostetaan kerros kerrokselta.


Kirjoitan myöhemmin aiheesta lisää ja avaan kerrosmaalauksen vaiheita tarkemmin kunhan saan ensin aiheesta hyvää kuvamateriaalia.Arvio Cobra Artist öljyväreistä


Ensivaikutelma Cobra Artist väreistä on hyvä. Ne vaikuttavat täysiveroisilta ammattikäyttöön soveltuvilta öljyväreiltä. Se, että ohentamiseen ja maalausnesteeseen voi käyttää vettä on todella kätevää. Tärpätin käyttöön liittyy terveydellisiä ja mukavuus näkökulmia, joista ei vettä käyttäessä tarvitse olla huolissaan.


Vesi ohenteena tekee vesiliukoisista öljyväreistä asteen verran käytännöllisempiä. Voit maalata vesiliukoisilla väreillä melkein tilassa kuin tilassa ilman huolta voimakkaasta tärpätin hajusta. Myös siveltimien peseminen on miellyttävämpää kun ei tarvitse käyttää tärpättiä.


Vesiliukoisten öljyvärien väitetään kuivuvan hieman nopeammin kuin tavalliset öljyvärit, mutta oman kokemukseni mukaan ero ei ole huomattava.


Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen Cobra Artist vesiliukoisiin öljyväreihin. Olen itse asiassa niin tyytyväinen, että tilasin pari väriä lisää. Suosittelen kokeilemaan, varsinkin jos et syystä tai toisesta voi tai halua käyttää maalaamisessa tärpättiä.

Cobra Artist vesiliukoiset öljyvärit toimivat hyvin.

Ota maalaustekniikat haltuun


Haluaisitko saada lisää tietoa maalaustekniikoista ja harjoitella maalaamisen taitoa ohjatusti?

Taidekurssien maalauskursseilla saat hyvän tuntuman maalaamisen perustietoihin ja -taitoihin. Kurssimme löydät osoitteesta www.taidekurssit.fi


Alla olevista kuvista näet näyttökuvia kursseiltamme. Kurssiemme sisällöt ovat monipuolisia ja opetuksessa mennään asioiden ytimeen.Kurssimme ovat verkkokursseja, joten niihin osallistumiseen tarvitset ainoastaan toimivan internet yhteyden ja joitakin maalaustarvikkeita. Ota maalaustekniikat haltuun oman kotisi rauhassa.


Tervetuloa kursseillemme!


Terveisin,


Tuomas