top of page

Testissä Derwent Charcoal -hiilikynät

Hiilen käytöllä kuvataiteessa on pitkät perinteet. Hiilestä tekee hyvän työkalun muun muassa se, että sillä saa helposti aikaiseksi laajan sävyskaalan. Hiilellä pääsee myös paljon lähemmäksi täyttä mustaa kuin lyijykynällä. Hiilipiirustuksista tekeekin usein vaikuttavia niiden voimakas kontrasti.


Piirtäjän hiiliä on saatavana tikkuina, kyninä ja jauheena. Tässä artikkelissa keskityn hiilikyniin ja esittelen yhden hyvän tuotteen, jota saatat haluta kokeilla. Kyseessä on Derwentin hiilikynät.Derwentin hiilikynät

Hiilikynien rakenne

Hiilikynien hiili on sekoitus hiiltä ja sidosainetta. Hiilen ja sidosaineen välinen suhde määrittää hiilen kovuuden. Kovuudet vaihtelevat valmistajasta riippuen. Myös se, miten kovuudet on kyniin merkitty, vaihtelee. Derwentin hiilikynien kovuudet on ilmaistu merkinnöillä "Light", "Medium" ja "Dark", eli vaalea, keskitumma ja tumma. Aivan kuten lyijykynissäkin, myös hiilikynissä kynän kovuus vaikuttaa siihen, kuinka tummaa jälkeä kynällä syntyy. Kovasta kynästä tulee vaaleampi jälki ja pehmeästä tummempi.


Teroitettavuus

Hyvän kynän tunnistaa siitä, että se on helppo teroittaa. Kynä on helppo teroittaa silloin, jos sen puuosa on sopivan pehmeä. Kokemukseni perusteella sanoisin, että Derwentin kynät on hyviä teroittaa sekä veitsellä että veivattavalla teroittimella. Tavallisen teroittimen käyttöä en suosittele, koska se katkaisee terän helposti.

Lyran veivattava teroitin on hyvä hiilikynien teroittamiseen.

Millaista Derwent -hiilikynillä on piirtää?

Samoin kuin Derwentin lyijykynissä, myös Derwentin hiilikynissä on eräänlainen karheuden tunne. Näiden kynien hiili on myös jokseenkin haurasta. Piirtäessä terästä irtoilee pienen pieniä palasia. Tämä ei kuitenkaan tee kynistä kelvottomia. Parempiakin hiilikyniä on, mutta kyllä Derwenteilläkin pärjää.


Kaikkein tarkimpaan piirtämiseen Derwentin hiilikynät eivät mielestäni ole paras vaihtoehto hiilen koostumuksen vuoksi, koska kynän terä tylsistyy liian nopeasti. Itse pidän enemmän pehmeämmän tuntuisista hiilikynistä. Käytän kuitenkin myös Derwentin hiilikyniä ja voin suositella niitä sinullekin jos muuta ei ole tarjolla. Ne ovat täysin käyttökelpoisia hiilikyniä, joilla pystyy piirtämään vaikuttavia teoksia.


Derwentin kynissä ehdottomana etuna on niiden helppo saatavuus ja kohtuullinen hinta. Derwentin hiilikyniä myydään erikseen ja paketteina. Paketeissa on kolmen hiilikynän lisäksi valkoinen 'hiilikynä', joka on lähes välttämätön väline silloin, kun piirretään sävytetylle paperille.


Kuinka kehittyä piirtämisessä?


Pelkillä hyvillä välineillä ei tietenkään synny vielä hyviä piirustuksia. Välineitä täytyy osata käyttää. Kun haluat oppia käyttämään kyniä taidokkaasti ja piirtämään paremmin, liity mukaan Piirtämisen perusteet -piirustuskurssille. Se on vastaus piirustustaidossa kehittymiseen ja onnistumiseen. Kurssin aikana edistyt piirtäjänä lähtötasostasi käsin ja voitat erilaisia piirtämiseen liittyviä haasteita.


Olitpa kiinnostunut realistisesta piirtämisestä, sarjakuvien tekemisestä, luonnostelutaitojesi kehittämisestä tai suoraan mielikuvituksesta piirtämisestä, suosittelen sinulle Piirtämisen perusteet -kurssia. Kurssi on käynnissä meillä Taidekursseilla, ja se onkin kaikkein suosituin kurssimme. Kurssista saamme jatkuvasti tosi hyvää palautetta. Tässä yksi palaute viime ajoilta:


“Tuomakselle jo nyt iso kiitos aivan upeasta kurssista, olen tykännyt ihan valtavasti! Tämä kurssi on ollut minulle antoisa elämys, kiitos siitä ja kannustuksesta, joka on ollut tarpeen!”​

Olet lämpimästi tervetullut kurssille. Olen myös itse mukana kurssilla, ja siellä voimme jakaa ajatuksia piirtämiseen liittyen ja innostua yhdessä. Kurssilla saat myös henkilökohtaista ohjausta halutessasi (se ei maksa ylimääräistä!) ja neuvon sinua mielelläni piirtämisen saralla.Derwentin hiilikynät veloituksetta


Meillä on täällä Taidekurssien toimistolla iso läjä hiilikynäpaketteja, joita tilasimme tänne jokin aika sitten. Ajattelimme jakaa nämä pois, koska aivan näin paljoa emme mekään tarvitse kyseisiä kyniä, vaikka paljon piirrämmekin.

Päätimme Liisan kanssa, että lähetämme Derwentin hiilikynät veloituksetta tulemaan kaikille, jotka tilaavat Piirtämisen perusteet -piirustuskurssin Taidekurssien kautta. Tarjous on voimassa niin kauan, kuin kyniä riittää.


Jos haluat kynät itsellesi veloituksetta, liity Piirtämisen perusteet -kurssille ja kirjoita tilauslomakkeelle "Haluan myös hiilikynät" tms., niin tiedämme laittaa kynät sinulle postissa.


Innostavia hetkiä piirtämisen parissa ja toivottavasti näemme kurssilla!


Tuomas

Comments


bottom of page