top of page

Testissä Derwent Graphic -lyijykynät

Lyijykynä on jokaisen taiteilijan perustyökalu, joten sen laatuun kannattaa panostaa. Hyvän kynän tunnistaa siitä, että se on helppo teroittaa ja sillä on hyvä piirtää. Derwentin Graphic lyijykynät täyttävät nämä kriteerit riittävissä määrin.


Derwentin Graphic-lyijykyniä on saatavilla kovuuksilla 9B-9H. Monista taidetarvikekaupoista kyniä voi ostaa erikseen tai erilaisina paketteina. Minkä kovuisia lyijykyniä tarvitset, riippuu käyttötarkoituksesta ja siitä, mitä haluat piirtää.

Derwent Graphic lyijykynät

Viimeisin ostamani Derwent Graphic -kynäpaketti pitää sisällään 6B-4H -kynät. Tämä kynälajitelma taipuu monenlaiseen piirtämiseen, koska siinä on sopivasti kovempia ja pehmeämpiä kyniä. Eri kovuuksien väliset erot voivat olla hyvin vähäisiä tai täysin mitättömiä, joten kaikkien kovuuksien hankkiminen on harvoin tarpeen.


Valmiita lyijykynäteoksia on mahdollistaa piirtää vain muutamalla kynällä. Kaikkein vaaleimpien ja tummempien sävyjen piirtämistä voi toki helpottaa hankkimalla mahdollisimman kovia ja mahdollisimman pehmeitä kyniä, mutta se ei ole teoksen onnistumisen kannalta välttämätöntä.

Kuten alussa mainitsin, hyvän lyijykynän tunnistaa siitä, että se on helppo teroittaa ja sillä on hyvä piirtää. Analysoidaanpa seuraavaksi hieman sitä, miten nämä asiat täyttyvät Derwentin lyijykynien kohdalla.

Teroitettavuus


Teroitettavuuteen vaikuttaa kynän puuosan laatu. Jos puu on sopivan pehmeää, sitä on helppo teroittaa. Puun pitäisi olla sellaista, että sen teroittaminen luonnistuu helposti veitsellä. Derwentin Graphic-kynät ovat huippuluokkaa tässä suhteessa ja niitä on miellyttävä teroittaa. Niinpä Derwentin kynät läpäisevät ensimmäisen kokeen.

Millaista Derwentin lyijykynillä on piirtää?


Lyhyesti sanottuna: Derwentin kynillä on hyvä piirtää. Derwentin lyijykynissä on kuitenkin eräs piirre, joka tuntuu jonkin verran jakavan mielipiteitä. Kyseessä on niiden eräänlainen karheus.


Joissakin kovuuksissa karheuden vaikutelma on voimakkaampi kuin toisissa. Jotkut kyniä käyttäneistä piirtäjistä ovat huomauttaneet kynien 'raapivasta' tunteesta. Ymmärrän, että tämä karheuden tunne voi häiritä joitakin. Onko kyseessä välttämättä kynän heikkous, siitä voidaan olla eri mieltä. Toisten mielestä tämä karheus nimittäin tekee kynistä sopivan kovia muun muassa kerrokselliseen sävyttämiseen. Joitakin taas rahiseva tunne häiritsee suunnattomasti.

Ymmärrän molempia näkökulmia. Lopulta sanoisin, että kyseessä on makukysymys. Itse kallistun käyttämään pehmeämmän tuntuisia lyijykyniä, mutta toisaalta pidän myös Derwentin kynien terävästä tuntumasta.

Derwentin kynät ovat täysin käyttökelpoisia kyniä ja niillä voi saada näyttävää jälkeä aikaiseksi.


Tuomas 

PS. Katso video lyijykynien kovuudesta. Videon lopussa on hyvä vinkki siihen, miten voit kehittyä piirustustaidossa tehokkaasti.Comments


bottom of page