top of page

"Tiedon voima - Näin kehityt kuvataiteessa nopeammin"

Arvaan mitä ajattelet. "Taasko se jaksaa jauhaa siitä tiedosta. Kyllä asia on käynyt jo selväksi. Täytyy tietää mitä tekee, jos haluaa kehittyä taiteen tekemisessä." Ymmärrän, että saman asian toistaminen voi alkaa jo hieman puuduttaa, mutta asia on kuitenkin niin tärkeä, että sitä on syytä painottaa ja paljon. Toinen asia mikä ehkä nousee mieleesi on se, että ei pelkkä tieto mitään auta, jollei harjoittele paljon. Totta, harjoittelua tarvitaan ja sen kautta taidot hiotaan huippuunsa, mutta tiedon avulla on silti mahdollista piirtää ja maalata vakuuttavasti yllättävän vähäiselläkin kokemuksella ja harjoittelulla. Ja mikä tärkeintä, sellainen osaamisen taso, että tekemisestä tulee nauttittavaa ei todellakaan vaadi vuosien ja vuosien työtä, vaan on mahdollista saavuttaa muutamassa kuukaudessa, ellei nopeamminkin. Viimeistään vuoden tai parin harjoittelulla tekeminen alkaa varmasti luistaa. Tieto on se, mikä tekee tämän mahdolliseksi.
Katso yllä olevaa kahta kuvasarjaa. Ylempi niistä on öljymaalaus ja alempi hiilipiirustus. Molemmat rakennettu kuin palapeli tai legorakennus soveltaen muutamaa ydinperiaatetta, tai tiedon jyvää. Olen todellisuudessa taidoiltani täysin keskinkertainen piirtäjä ja maalari. Joka ikinen vähänkään paremmin onnistunut teokseni perustuu enemmän oikeiden ja toimivien periaatteiden uskolliseen noudattamiseen, kuin pitkään kokemukseen tai pitkälle hiottuun taitoon.  Teokseni ovat rakennettu tiedon avulla.  


Toki on olemassa tekniikoita ja tapoja tehdä taidetta, jotka kysyvät korkeampaa hienomotoriikkaa ja 'absoluuttista värisilmää', mutta vähemmälläkin voi tehdä jo sen tasoista taidetta, että se synnyttää itsessä onnistumisen tunteen ja lisäksi muissa illuusion taitavuudesta.


Mitä ajattelet ylläolevasta asetelmamaalauksesta? Itse näen siinä paljonkin parantamisen varaa, mutta samalla täytyy myöntää, että kuka tahansa joka pystyy tuottamaan teoksia jo tälläkin tasolla, on jokseenkin vakavastiotettava käsityöläinen. Kunniaa en onnistumisestani ansaitse itselleni, koska kuten kirjoituksissani on tullut jo lukuisia kertoja esiin, kyse on pitkälti oikeasta tiedosta ja toimivasta metodista. Lisäksi sain maalausta varten hyvät ohjeet.


Tämä valaisee myös luotettavan ohjauksen voimaa. Kokeneemman tai tietävämmän apu voi olla korvaamatonta. Tässä on yksi syy siihen miksi lopulta siirryin itse-opiskelusta 'koulunpenkille' Kevin Murphyn taideakatemian koulutukseen. Itse-oppimalla joutuu asioita usein oppimaan pitkän kaavan kautta, kun taas hyvän opettajan alaisuudessa asia voi avautua jopa välittömästi. Vaikkakin taitojen kehittyminen on lopulta kiinni siitä, kuinka paljon on itse valmis hikoilemaan. Tieto on hyödyllistä vain jos sitä soveltaa käytäntöön maalaustelineen ääressä. Hyvän ohjaajan neuvojen arvoa ei kuitenkaan kannata väheksyä ja niistä kannattaa olla valmis jopa vähän maksamaankin.


Taidot kehittyvät soveltamalla tietoa käytäntöön.

Olen myös omassa opetustyössäni nähnyt, miten tieto auttaa piirtämään ja maalaamaan paremmin. Se kannustaa minua jatkamaan tiedon jakamista. On hienoa nähdä kun jonkun teokset siirtyvät tiedon avulla seuraavalle tasolle. Tiedossa on voimaa! Joten haluaisitko ottaa tiedon supervoiman omaan käyttöösi? Tutustu siinä tapauksessa artikkeleihini, YouTube-kanavaani, Taidekursseihin ja Taidekoulu Tuimalaan. Nämä ovat kanavia, joiden välityksellä jaan tietojani ja kokemuksiani eteenpäin.


Terveisin,


Tuomas

Comments


bottom of page