top of page

Tilaustyön piirtäminen - Ammattilaisen ajatuksia

Hei! Tässä artikkelissa kerron joitakin ajatuksiani ja kokemuksiani tilaustöiden piirtämisestä. Jos harkitset tilaustöiden tekemistä niin kannattaa lukea artikkeli. Voit saada siitä hyviä ja realistisia vinkkejä.



Tilaustyö.

Mitä sinun tulisi ottaa huomioon kun alat tehdä tilaustöitä?


Tilaustöiden piirtäminen on haasteellinen laji ja se vaatii taitoa. Itseään kunnioittava taiteilija haluaa tarjota asiakkailleen laatua. Vaikka tekisit tilaustöitä harrastuspohjalta tai silloin tällöin pienten lisätulojen hankkimiseen niin aina kannattaa tarjota tilaajilleen parastaan.


1. Onko osaamisesi kunnossa?


Aivan oleellinen asia on tietenkin se, että osaaminen täytyy ensin olla kunnossa. Laadukasta työtä on luonnollisesti helpompi myydä. Mistä tiedät onko osaamisesi riittävällä tasolla tilaustöiden tekemiseen? Yksinkertainen testi on se, että pystytkö jäljentämään havaintoa uskottavasti ja tarkasti. Jos pystyt on se merkki siitä, että silmäsi toimii hyvin. Jos haluat testata asiaa käytännössä kokeile vaikka piirtää Bargue-kopio.



Bargue-kopiota piirtämässä.

Sinun pitäisi pystyä tuottamaan niin hyvä kopio, että se ei poikkea mitenkään ilmeisellä tavalla mallikuvasta. Aivan täydellinen kopion ei tarvitse olla, mutta niin hyvä, että voit luottaa siihen, että pystyt saavuttamaan uskottavan näköisyyden. Tämä on äärimmäisen tärkeää varsinkin jos päätät tehdä tilaustyönä muotokuvia.



2. Tiedätkö kuinka paljon tilaustyöhön kuluu aikaa?


Hyvää laatua ei synny kovin nopeasti. Itse piirrän A3-kokoisen muotokuvapiirustuksen 5-8:ssa tunnissa. Joskus tilaustyöhön voi mennä aikaa helposti yli 8 tuntia. Varsinkin jos kokoa on vähän enemmän tai figuureja on useampi. 2 kaksi figuuria, tuplatyö. Kuvassa näet tällaisen parin figuurin tilaustyön muutaman vuoden takaa.



Hätäilemällä ei synny hyvää jälkeä! Kannattaa siksi suunnitella realistinen aikataulu teoksen piirtämiseen. Varaan tavallisesti muotokuvapiirustusta varten 3-5 päivää, jotta saan työstää teosta kaikessa rauhassa. Joskus piirtäminen sujuu nopeammin, joskus hitaammin. Nopeus on kokemuksen sivutuote. Sitä ei välttämättä kannata ensisijaisesti tavoitella, vaan antaa nopeuden kehittyä itsestään. Sitä paitsi monesti huolellisella ja rauhallisella työskentelyllä teos voi syntyä lopulta nopeammin, koska isojen virheiden korjaamiseen ei mene aikaa.


Tekemisen automatisoituminen tuo luonnollisesti lisää nopeutta. Tämä saavutetaan toistojen kautta. Täytyy siis piirtää paljon ja mielellään käyttäen usein suunnilleen samaa kaavaa. Kannattaakin kehitellä itselleen toimiva piirustusprosessi.



3. Tiedostatko tilaustöiden tekemiseen liittyvät haasteet?


Jokainen teos on aina omalla tavallaan uusi ainutlaatuinen haasteensa. Vaikka piirustusprosessin peruskaava on aina sama on prosessin yksityiskohdissa variaatiota. Jokaiseen kysymykseen ei voi antaa samaa vastausta.


Piirtämiseen liittyy monenlaista liikkuvaa osaa ja muuttuvaa tekijää. Jotkut tilaustyöt ovatkin olleet melkoista akrobatiaa. Nykyään kieltäydyn suosiolla tekemästä tilaustyötä jos asiakkaalla ei ole antaa riittävän hyvää referenssimateriaalia. Laitan tähän esimerkin yhdestä tilaustyöstä, jossa jouduin turvautumaan omaan mielikuvitukseeni, koska yksikään käytössä olleista mallikuvista ei toiminut sellaisenaan. Niistä piti muodostaa synteesi.


Tilaustyömuotokuva.

Mielikuvitukseen turvautuminen on ripauksen kyseenalaista kun täytyy saada aikaiseksi näköinen piirustus. Tilaaja oli kuitenkin tyytyväinen teokseen.


Mitä vähemmän sinulla on piirustuskokemusta, sitä vähemmän sinulla on luultavasti kykyjä taiteelliseen akrobatiaan. Liian vaikeista töistä on viisasta kieltäytyä.



4. Onko sinulla hyvä harjoitusrutiini?


Kerran hankittu piirustustaito ei ehkä täysin katoa vaikka olisi pitkiäkin aikoja piirtämättä, mutta tuntuma piirtämiseen kyllä heikkenee. Kylmiltään monen kuukauden tai vuoden tauon jälkeen voi olla vaikea yhtäkkiä piirtää mitään todella laadukasta. Siksi onkin järkevää jollain tavoin ylläpitää taitojaan ja ihanteellisessa tilanteessa kehittää niitä sinä aikana kun ei tee tilaustöitä.


Näytepiirustus.

Itse teen esimerkiksi harjoitustilaustöitä tai mallitilaustöitä, jolloin tuntuma omaan tilaustyöpiirustusmenetelmään pysyy hyvänä. Kun tekee tällaiset näyteteokset hyvin voi niitä käyttää oman tilaustyöpalvelun markkinoinnissa. Yllä oleva kuva on tällainen näytepiirustus, jonka olen tehnyt markkinointitarkoitukseen.


Silloin kun aikaa piirtämiseen on vähemmän voisit tehdä nopeita piirustuksia tai luonnoksia. Pääasia, että pidät jotenkin yllä hyvää harjoitusrutiinia. Vähintään kerran viikossa on hyvä minimitavoite, mutta toki kannattaa piirtää mahdollisimman usein.



Nopea luonnosmainen harjoituspiirustus.


Miten piirrän tilaustyön?


Jos haluat nähdä miten piirsin yhden tilaustyön katso seuraava video.



Lisää tietoa piirtämisestä löydät nettisivuiltani ja YouTube-kanavaltani. Jos haluat henkilökohtaista ohjausta tilaustöiden tekemiseen tai piirtämiseen yleisesti tutustu mentorointipalveluuni. Esittelysivun löytyy näiltä nettisivuiltani. Mentorointipaikkoja on tarjolla rajallinen määrä kuukautta kohden. Tavoitat minut sähköpostilla. tuomastuimala@yahoo.com


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä



コメント


bottom of page