top of page

Toimivan piirustusrutiinin omaksuminen ja ylläpitäminen

Hei!


Piirustustaidon kehittäminen edellyttää säännöllistä harjoittelua ja olemassa olevan taitotason ylläpitäminen vaatii sitä, että piirtää ainakin silloin tällöin. Niinpä taiteilijan on hyödyllistä ylläpitää hyvää piirustusrutiinia. Tässä artikkelissa kerron joitakin vinkkejä, miten säännöllisen piirtämisen voi saada mahtumaan omaan elämään. Lisäksi kerron miten piirtämiseen käytetty aika kannattaa käyttää, jotta siitä saisi suurimman hyödyn.



Piirrä sopiva määrä kerrallaan


Muutaman minuutinkin piirtämisestä on hyötyä kun se toistuu riittävän usein. Voisit esimerkiksi ottaa tavoitteeksesi piirtää joka päivä 10-15 minuuttia. Viikossa siitä tulee jo yli tunti piirtämistä.


Tai sitten voit piirtää vähän pitempään kerralla, mutta harvemmin. Useimmissa lajeissa ehdoton säännöllisyyden minimi on kerran viikossa. Joissakin lajeissa se voi jopa riittää edistymiseen jos harjoitussessio on riittävän intensiivinen ja oikein suunniteltu. Sama pätee piirtämiseen. Kerron kohta tästä vähän lisää.


Ehdottaisin, että laitat kalenteriisi 1-3 piirustuspäivää viikkoa kohden. Yhden piirustussession pituus voisi 1-3 tuntia.


Kuten jo vihjasin, se miten harjoitussessio on suunniteltu voi vaikuttaa siihen kuinka usein ja kuinka paljon kerrallaan täytyy piirtää. Joten ennen kuin vielä lyöt lukkoon harjoituskalenteriasi, harkitaan sitä, että miten aika kannattaa käyttää piirustuspaperin ääressä.



Mitä ja miten kannattaa piirtää?


Jos haluaa edistyä piirtäjänä mahdollisimman tehokkaasti, täytyy vähän suunnittella sitä mitä tekee. Päämäärätön piirtely, vaikka sitä tekisi todella paljon ei välttämättä johda piirustustaidon kehittymiseen. Puhun omasta kokemuksesta. Syynä on se, että piirtäjä päätyy piirtämään vain sillä tasolla, jonka jo hallitsee. Toki toistamalla sitä mitä jo osaa tulee tehokkaammaksi, mutta varsinaista kehitystä ei taidoissa tapahdu. Onkin tärkeää ymmärtää tehokkuuden ja taidokkuuden ero. Pelkät toistot voivat kehittää tehokkuutta, mutta eivät välttämättä lisää osaamista piirtäjänä.


Valaistaan tätä vielä esimerkillä. Haluaisit oppia piirtämään muotokuvia. Niinpä alat piirtää muotokuvia säännöllisesti, mutta et etsi minkäänlaista uutta tietoa aiheesta, vaan piirrät niillä tiedoilla, jotka sinulla on. Voit tällä tavalla piirtää vaikka tuhat muotokuvaa kehittymättä juuri ollenkaan piirtäjänä. Kun aloitin piirtämisen aktiivisen harjoittelun joitakin vuosia sitten, kokeilin tätä lähestymistapaa. Piirsin 100 muotokuvaa kuukaudessa ilman merkittävää kehitystä. Jos olisin käyttänyt aikani järkevästi piirtämällä oikeiden periaatteiden mukaan olisi kehittyminen voinut olla hämmästyttävää. Itse asiassa se oli sitten kun muutin harjoittelutapaani.


Harjoittelu ilman järkeä ja harjoittelu järjen kanssa

Kun aloin harjoitella luotettavien periaatteiden mukaan, kehitykseni siirtyi turbovaihteelle. Ja jos olisin järkevöittänyt harjoittelua vielä enemmän olisi edistyminen ollut todennäköisesti vieläkin nopeampaa. Kokemukseeni sisältyy siis supertärkeä opetus. Lopeta päämäärätön piirtely ja ala piirtää järkevällä ja luotettavaan tietoon perustuvalla tavalla. Toki näin on tarpeen tehdä vain jos haluaa kehittyä optimaalisesti. Nettisivuillani ja YouTube-kanavallani on runsaasti ohjeita siihen, miten harjoitella piirtämistä järkevästi. Kannattaa tutustua niihin. Kerron nyt joitakin toimivan piirustusrutiinin periaatteita.



Miten harjoitella piirtämistä?


Tiedosta ensin selvästi, mistä osatekijöistä piirustustaito koostuu. Teen sinulle asian helpoksi ja listaan ne tähän. Ne ovat:

  1. Mittasuhteet

  2. Muoto

  3. Valööri

  4. Rajat ja siirtymät

  5. Sommittelu

Tähän voitaisiin lisätä myös värit jos haluat oppia piirtämään monivärisesti tai tavoitteesi on tulla maalariksi.


Ja huomaa, että listassa ei ole sellaisia asioita kuten perspektiivi, anatomia tai miten jokin tietty aihe piirretään. Syynä on se, että nyt ollaan asioiden ytimessä tavoitteena saavuttaa vapaus piirtää mitä tahansa hyvin. Monen kompastuskivi onkin se, että piirtämistä lähestytään väärästä näkökulmasta. Olipa piirrettävä aihe mikä tahansa se koostuu samoista perusosatekijöistä ja nämä osatekijät ovat listaamani 5-6 asiaa. Joten jos hallitset ne, hallitset kaiken.


Joka tapauksessa piirustustaito koostuu siis vain kourallisesta tärkeimpiä osataitoja. Jos keskität voimavarasi näiden asioiden kehittämiseen tulet menestymään piirtäjänä.





Tämän tiedon avulla voit suunnitella itsellesi järkevän harjoitusohjelman. Jos voit käyttää vain tunninkin aikaa piirtämiseen viikossa, mutta käytät tuon ajan viisaasti, voit odottaa hyviä tuloksia.



Piirtämisen sovittaminen omaan aikatauluun


Koska useimmilla meistä on kiireinen aikataulu voimme lähteä siitä oletuksesta, että piirtämiseen ei ole mahdollista käyttää aikaa kovin paljon. Jos tilanteesi on tämä niin ehdottaisin, että yrität varata aikaa piirtämiseen vähintään tunnin viikossa. Voit jakaa tämän ajan useampaan osaan. Jos voit käyttää piirtämiseen enemmän aikaa niin käytä. Ehkä voisit varata kuukaudessa yhden päivän, jolloin piirrät tavallista enemmän, esimerkiksi 4 tuntia.


Merkitse kalenteriisi piirustuspäivät ja kuinka paljon aikaa kunakin päivänä aiot piirtää. Mennään nyt sillä minimitavoitteella eli 1 tunti viikossa. Jaetaan se vaikka neljään osaan. Eli piirrät neljänä päivänä noin 15 minuuttia.





Koska aikaa on käytettävissä melko vähän, täytyy tuo aika käyttää viisaasti. 15 minuutissa ei ehdi kovin paljon saada aikaiseksi. Jos vain mahdollista pidä piirustustarvikkeita näkyvilläsi tai muuten helposti saatavilla. Silloin pääset aloittamaan nopeammin.


Aseta kullekin harjoitussessiolle selkeä tavoite. Tavoitteet saat aiemmin esiintyneestä tärkeimpien osataitojen listasta. Jos aikaa tosiaan on käytettävissä vain 15 minuuttia yhtä piirustuskertaa kohden, et luultavasti ehdi käsitellä kuin yhtä piirrettä kerrallaan. Eli neljä asiaa viikkoa kohden. Puolessatoista viikossa ehdit harjoitella kutakin osataitoa kerran.


Toinen vaihtoehto on omistaa yhden osataidon harjoitteluun enemmän aikaa. Esimerkiksi viikko kutakin osataitoa kohden. Tällä tavalla käyt viidessä tai kuudessa viikossa läpi kaikki osat taidot.





Vielä on kolmas vaihtoehto, joka on luultavasti useimmille se houkuttelevin. Ota yksi piirustusprojekti ja työstä sitä pienissä erissä. Tavoite on siis heti tehdä kokonainen 'täydellinen' piirustus. Jotta tästä olisi hyötyä täytyy sinun tietoisesti keskittää voimavarasi osataitoihin ja niiden soveltamiseen piirtämiseen. Kerron sinulle nyt toimivan tavan harjoitella piirtämistä tällä tavalla.


Se on Bargue-kopion piirtäminen. Bargue-metodi on suunniteltu piirtämisen tärkeimpien perustaitojen kehittämiseen. Tehtävä on yksinkertainen. Tavoite on piirtää jostakin Bargue-kuvasta täydellinen kopio. Jotta onnistuisit tässä, täytyy sinun ponnistella mittasuhteiden, muotojen, valöörien ja rajojen suhteen. Aluksi kaikenlaiset mittatyökalut ovat sallittuja. Voit käyttää viivotinta, mittatikkua, valööriasteikkoa tai mitä tahansa muuta kopioimista helpottavaa työkalua.




Ymmärrä se, että kopioiminen on keino harjoittaa silmää tehokkaasti ja se on myös ainoa keino harjoitella piirtämistä niin, että onnistumista voi arvioida objektiivisesti. Mielipiteillä ei ole siinä sijaa, koska piirustus, joko on samanlainen kuin malli tai se ei ole. Tämä on objektiivisesti arvioitavissa oleva fakta, ei henkilökohtainen mielipide. Viivotin ja valööriasteikko paljastavat kylmän totuuden.



Järkevä harjoittelu johtaa ilmaisun vapauteen


Kun harjoittelet säännöllisesti ja järkevästi tulet kehittymään nopeasti ja löytämään ilmaisun vapauden. Taiteilijan ilmaisun vapaudelle asettaa rajat osaamisen taso. Muussa tapauksessa kyse on taikuudesta. Piirustustaito ei kuitenkaan ole taikuutta, vaan rationaalinen taito, jota voidaan kehittää loogisella metodilla. Kun osaaminen on kunnossa, voi omia luovia visoitaan toteuttaa ilman osaamattomuuden kahleita.



Joten jos harjoittelet suunnitelmallisesti voit kehittää piirustustaitoasi yllättävän pienelläkin määrällä harjoittelua. Toki mestarillinen osaaminen vaatii aina vuosien työn, mutta kohtuullisen hyväksi voi tulla melko nopeasti. Älä siis piirtele päämäärättömästi, vaan piirrä tietoisesti oikeiden periaatteiden mukaan niin tulet onnistumaan!


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Comments


bottom of page