On olemassa vanha sanonta: Repetitio mater studiorum est. Toisto on oppimisen äiti. Jokainen ymmärtää intuitiivisesti, että toisto on yksi harjoittelun perusperiaatteista ja välttämätöntä todellisen oppimisen kannalta. Mutta kuinka paljon harjoittelua tarvitaan? Onko olemassa jokin "maaginen toistojen lukumäärä", jonka saavutettuaan voi sanoa hallitsevansa uuden taidon? Ja miten tämä liittyy piirtämisen oppimiseen?
Mitä aivoissa tapahtuu silloin, kun harjoittelemme jotain taitoa?
Taitojen oppiminen saa aikaan aivoissa pysyviä muutoksia. Toistuvan harjoittelun myötä aivoihin muodustuu malleja. Nämä mallit ovat uusia hermosolujen muodostamia verkostoja aivoissa. Harjoittelu vahvistaa näitä malleja ja vähitellen saavutetaan automaation taso, jolloin taito löytyy aivoista aina tarvittaessa ja jolloin sen pystyy suorittamaan vaivattomasti. Kun jotakin taitoa on harjoiteltu riittävän paljon, se syöpyy pysyvästi osaksi aivojen rakennetta. Tässä vaiheessa voidaan jo sanoa, että henkilö hallitsee taidon. Mutta kuinka paljon toistokertoja tarvitaan tämän tason saavuttamiseen?
Mitään yhtä maagista numeroa ei ole olemassa. Eri lähteet antavat erilaisia lukuja: 1000, 3000, 5000 ja 10 000 toistoa. Käytäntö on osoittanut, että tarkka toistomäärä vaihtelee yksilön ja olosuhteiden mukaan. Todellinen avain onkin säännöllinen harjoittelu, eli säännöllinen toisto. Kun puhutaan piirtämisen oppimisesta, harjoitella pitäisi usein, mielellään päivittäin.
Mutta pieni varoituksen sana toistamisesta. Aivot, eivät erota oikeaa suoritusta väärästä, joten harjoittelun laadulla on myös ratkaiseva merkitys taidon oppimisessa. Hyväksi tuleminen vaatii hyvää harjoittelua. Joten kannattaa kiinnittää huomiota myös harjoittelun laatuun. Tässä auttaa se, että saat ohjausta osaavammalta henkilöltä, joka osaa ohjata sinua harjoittelemaan oikein.
Montako tuntia pitää harjoitella, että tulee taitavaksi?
Kuinka monta tuntia harjoittelua tarvitaan uuden taidon oppimiseen? On ehdotettu, että tullakseen hyväksi jossain taidossa, tarvitaan 10 000 tuntia harjoittelua. Realistisen aikataulun mukaan se merkitsisi 10-20 vuoden harjoittelua. Tämä on valtava määrä työtä. Nykyisessä nopeassa maailmassa halutaan kuitenkin nopeita tuloksia, ja useimpien voi olla vaikea sitoutua vuosikymmeniä kestävään harjoitteluun.
Onneksi onkin osoittautunut, että 10 000 tuntia ei ole koko totuus. Jos haluaa olla parhaimmista parhain jossain taidossa, niin siinä tapauksessa kyseessä on varmasti vuosikymmenien kestoinen projekti, joka pitää sisällään tuhansia harjoitustunteja. Jos kuitenkin tavoitteet ovat hieman vaatimattomammat, esimerkiksi keskitaso tai keskitason ylittäminen, vähäisempikin määrä harjoittelua riittää. Josh Kaufman kertoo kirjassaan First 20 hours, että uuden taidon voi oppia vain 20 tunnissa. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 40 minuuttia harjoittelua päivässä kuukauden ajan.
Tämä on innostavaa kuultavaa kaikille, jotka haluavat oppia piirtämään. Piirustustaidon oppimiseen ei tosiaankaan tarvita kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden harjoittelua. Laadukkaan ohjauksen ja säännöllisen harjoittelun avulla piirtämisessä voi kehittyä huomattavasti nopeammin.
Tuomas
Comments