top of page

Tunne tuubisi

Hei! Tässä kirjoituksessa kerron mitä öljyvärituubeissa olevat merkinnät tarkoittavat. Tuntemalla tuubiesi tekstien ja symbolien merkitykset opit tuntemaan nimenomaisten värien ominaisuudet. Tämä on hyödyllistä tietoa, koska se vaikuttaa esimerkiksi siihen miten ja missä suhteissa eri värejä kannattaa sekoittaa yhteen tai mitkä värit soveltuvat läpikuultavien lasyyrien maalaamiseen. Nämä merkinnät soveltuvat myös akryylivärituubeihin.

Mennään asiaan!
Öljyvärituubien merkinnät


Öljyvärituubeissa olevat merkinnät voivat vaihdella valmistajan mukaan, mutta yleisesti ottaen ne sisältävät tietoa väristä, sen ainesosista ja muista käyttöön liittyvistä tiedoista. Tuubien tekstit ovat usein englanninkielisiä. Tässä on yleisimpiä öljyvärituubien merkintöjä ja niiden tarkoituksia:


Värin nimi: Tuubissa oleva nimi kertoo värisävyn nimen. Esimerkiksi "Ultramariinisininen" (Ultramarine blue) tai "Kadmiumkeltainen" (Cadmium yellow).


Värinumero: Jotkut valmistajat antavat värisävyille myös numerotunnisteita, joka voi auttaa tunnistamaan tietyn värin niiden valikoimasta.


Valmistajan nimi: Valmistajan nimi tai logo on yleensä mukana, jotta tiedät, kenen tuottamaa väriä käytät. Hyviä merkkejä ovat esimerkiksi Old Holland, Winsor & Newton, Sennelier ja Van Gogh. Jos mietit, mitkä tuubit sinun tulisi ostaa, osta jokin valmis setti. Niissä on tavallisesti kaikki olennaisimmat värit.
Pigmenttinimet: Joissakin tuubien etiketeissä voi olla myös tietoa käytetystä pigmentistä tai pigmenttiseoksesta. Tämä voi auttaa taiteilijaa ymmärtämään värisävyn alkuperää ja mahdollisesti valitsemaan oikean värin pigmenttipohjaisesti.


Pigmenttinumerot: Pigmenttejä voidaan tunnistaa myös erilaisilla numero- ja kirjainyhdistelmillä, jotka viittaavat tiettyyn pigmenttiin. Näitä numeroita ja nimiä voidaan käyttää myös vertaillessa eri valmistajien värejä.


Valmistusaineet: Joillakin tuubien etiketeillä voi olla tietoa värin valmistusaineista. Tämä voi olla erityisen tärkeää esimerkiksi allergioiden tai kemiallisen yhteensopivuuden tarkastelussa.

Valonkestävyys: Jotkut valmistajat antavat öljyväreille valonkestävyysarvosanoja tai -luokituksia, jotka antavat viitettä siitä, kuinka hyvin väri säilyy auringonvalossa altistumisen aikana.


Valmistajat voivat antaa öljyväreilleen erilaisia valonkestävyysarvioita käyttäen symboleja, numeroita tai muita merkintöjä. Yleisimmin käytetyt merkinnät ovat:

  • +++ : Tämä tarkoittaa "erinomaisesti kestävää". Väri on arvioitu olevan erittäin valonkestävä ja säilyttää värinsä hyvin ajan kuluessa.

  • ++ : Tämä voi tarkoittaa "hyvin kestävää". Väri on valonkestävä, mutta saattaa haalistua pidemmän ajan kuluessa verrattuna.

  • + : Tämä voi tarkoittaa "välttävää" tai "kohtalaisesti kestävää". Väri saattaa olla vähemmän valonkestävä ja haalistua nopeammin auringonvalossa.
On kuitenkin tärkeää huomata, että permanence ratingit eli valonkestävyysarviot ja niiden symbolit voivat vaihdella valmistajien mukaan. Lisäksi nämä arvioinnit perustuvat yleensä laboratoriotesteihin, eivätkä ne välttämättä ota huomioon kaikkia mahdollisia altistumisolosuhteita, kuten erilaisia valaistustyyppejä tai ympäristön kosteutta.


Kun valitset öljyvärejä, jotka säilyvät hyvin ajan myötä, on hyvä kiinnittää huomiota valonkestävyysarvioihin. Erityisesti teosten, jotka altistuvat voimakkaalle valolle tai auringonvalolle, valonkestävyys on tärkeä tekijä.


Peittävyys: Joissakin öljyvärituubeissa voi olla pieni neliö tai neljännesympyrä, joka ilmaisee värin peittävyyden tai läpikuultavuuden tason. Yleensä nämä symbolit ovat seuraavanlaisia:
Nämä symbolit voivat vaihdella valmistajien mukaan.


Peittävyys tulisi huomioida kun sekoittaa värejä tai kerrostaa värejä kankaalle.Lisää tietoa värituubien ominaisuuksista saat valmistajilta. Maalivalmistajien nettisivuilta yleensä löytyy tarkemmat selostukset, niissä on esimerkiksi kuvattu eri pigmenttien kuivumisaikoja, mikä on melko tärkeä tieto. Hae Googlesta vaikka sanoilla "oil painting drying times" niin sillä luultavasti löydät luetteloita ja taulukoita pigmenttien kuivumisajoista. Jos esimerkiksi jokin pigmentti kuivuu huomattavan nopeasti kannattaa välttää sen käyttöä ylemmissä maalikerroksissa. Tai sitten värin sekaan voi laittaa jotain kuivumista hidastavaa ainetta kuten neilikkaöljyä. Väripaletilla olevien maalien koostumus ja kuivumisominaisuudet on hyvä pyrkiä tasapäistämään siinä määrin kuin se on mahdollista. Jotkut valmistajat myyvät maaleja, joissa tämä on tehty valmiiksi. Esimerkiksi Geneva Fine Artin öljyvärit ovat kaikki hitaastikuivuvia ja soveltuvat hyvin märkää märälle -tekniikkaan.


Tässä oli joitain olennaisimpia tietoja öljyvärituubien merkinnöistä. Mitään näistä ei ole aivan välttämätöntä tietää, koska värien ominaisuudet selviävät käytännössä kokeilemalla. Ei merkintöjen tuntemisesta silti haittaakaan ole ja onhan siitä apua joissakin tilanteissa.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Comments


bottom of page