top of page

Välineet muotokuvan piirtämiseen

Muotokuvan piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä, jo kynä ja paperi riittää. Näin minimaalisilla välineillä hienon muotokuvan piirtäminen vaatii kuitenkin aika paljon harjoitusta ja taitoa. Taidon osuutta näyttävän teoksen luomisessa on kuitenkin mahdollista jonkin verran vähentää oikeilla välinevalinnoilla. Pelkästään jo yksi kynä, jolla pääsee mahdollisimman lähelle mustaa helpottaa näyttävän kontrastin aikaasaamisessa. Tässä artikkelissa kerron sinulle joistakin kynistä ja välineistä jotka voivat auttaa sinua luomaan parempia muotokuvia.
Mitä välineitä sinun kannattaa ehdottomasti hankkia?


Kerron sinulle nyt voimakkaasta tarvikekombinaatiosta, jonka avulla minä olen piirtänyt parhaimmat teokseni. Aloitetaan paperista.Sävytetyn paperin esteettinen voima


Cansonin harmaa Mi-Teintes paperi toimii muotokuvissa hyvin.


Hyvin yksinkertainen keino parantaa omia piirustuksiaan ja saada ne näyttämään paremmilta välittömästi on käyttää hyvälaatuista sävytettyä paperia tai kartonkia. Paperit joita voin oman kokemukseni perusteella suositella ovat Cansonin harmaa Mi-Teintes pastellipaperi ja Fabrianon sävytetty Tiziano paperi. Sävytetyssä paperissa on muun muassa se etu, että paperi tekee osan sävytystyöstä puolestasi. Voit ohittaa paperin sävyä vastaavan tummuuden piirtämisen ja pääset tummimpiin sävyihin vähemmällä työllä kuin valkoisella paperilla. Sävytetylle paperille piirrettäessä tarvitaan myös sopivat kynät. Aloitetaan lyijykynistä.Mitkä ovat parhaat lyijykynät muotokuvien piirtämiseen?


Mitkä tahansa hyvälaatuiset lyijykynät toimivat hyvin muotokuvien piirtämisessä. Itse käytän useimmiten Staedtlerin kyniä. Myös Derwentin kynät ovat käyttökelpoisia. Entä mitä kovuutta kynien tulisi olla? Kovuuksien suhteen on vaikea antaa mitään kovin tarkkoja suosituksia, eikä se ole tarpeellistakaan. Perussääntö on se, että vaaleita sävyjä varten käytetään kovempia kyniä ja tummempia sävyjä varten pehmeämpiä kyniä. Hyvä lyijykynä yhdistelmä on H, HB ja 3B. Näillä syntyy hyvä tummuusskaala. Pelkällä hyvällä HB-kynälläkin pääse jo pitkälle. Staedtlerin Minerva ja Noris HB-kynät ovat ehdottomasti suosikkejani. Ne ovat halpoja, hyvälaatuisia ja niitä saa tavallisista ruokakaupoista. Omani ostan paikallisesta Salesta.

Tavallisten lyijykynien rajoituksena on kuitenkin se, ettei pehmeimmälläkään kynällä synny täysin mustaa jälkeä. Tähän ongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu ja se on erikoiskynät.Erikoiskynät ovat oikotie mustaan


On olemassa erilaisia erikoislyijykyniä, jotka ovat suunniteltu niin, että niillä voi saada mahdollisimman tummaa jälkeä aikaiseksi mahdollisimman vähällä 'grafiittikiillolla'. Nämä erikoiskynät sisältävät grafiitin lisäksi jotakin muuta ainetta, joka vaikuttaa siihen millaista piirtojälkeä niistä syntyy. Esittelen seuraavaksi kaksi erilaista erikoislyijykynää, jotka olen havainnut hyviksi. Olemassaolevia vaihtoehtoja on tietenkin muitakin. Kerron lyhyesti myös mustista värikynistä ja siitä miten ne toimivat lyijykynätyössä.


Staedtlerin Mars Lumograph Black


Näitä kyniä on saatavilla kovuuksina 2B, 4B, 6B ja 8B. Näistä jo 2B näyttää ohittavan tavallisen 9B lyijykynän, kuten näet alla olevasta kuvasta. Kynät 4B-8B ovat kaikkein tehokkaimpia tummimpien sävyjen piirtämiseen. 8B -kynästä tulee hyvin tummaa ja lähes täysin mustaa jälkeä. Näitä kyniä myydään erikseen ja pakettina.Staedtlerin Black kynät sijoittuvat piirtotuntumaltaan ja -jäljeltään jonnekin lyijykynän ja värikynän välimaastoon. Black 8B on hyvin lähellä mustaa värikynää, sillä erolla, että sen jälkeä on mahdollista pyyhkiä paremmin kumilla pois. Staedtlerin Black kynät ovat mainio keino saada lyijykynäpiirrokseen voimakkaan tummia sävyjä ilman häiritsevää grafiittikiiltoa.Muita vaihtoehtoja


Jos sinulla ei ole näitä Staedtlerin Black kyniä tai et halua sellaisia hankkia, niin on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Omistatko ehkä mustan puuvärikynän? Sellainenkin toimii hyvin yhdessä lyijykynien kanssa. Puuvärikynän tulisi olla kuitenkin hyvälaatuinen, muuten en voi taata hyvää lopputulosta. Itse piirrän Derwentin mustilla puuvärikynillä.


Toisena vaihtoehtona on niin sanottu paradoksi kynien joukossa, eli Mont Marten EE-lyijykynä. Miksi kutsun sitä paradoksiksi? Koska siinä on 50% grafiittia ja 50% hiiltä. Yleensä grafiitti ja hiili eivät nimittäin toimi hyvin yhdessä. Ei ainakaan silloin jos yrittää piirtää hiilikynällä paksun grafiittikerroksen päälle. Siksi Mont Marten EE-kynä on erikoinen.


EE -kynä käyttäytyy kuin hiilikynä. Kynä jättää hyvin tumman, käytännössä mustan jäljen. Koska kynä pitää sisällään hiiltä on sen piirtojälkeä helppo levittää. Itse olen käyttänyt kynää anatomisten tutkielmien piirtämiseen tummanharmaalle paperille yhdessä valkoisen hiilikynän kanssa. Koska kynä on tosiaan 50% hiiltä ja 50% grafiittia soveltuu se tavallisia hiilikyniä paremmin käytettäväksi yhdessä lyijykynien kanssa.


EE -kynää ei tietojeni mukaan myydä erikseen vaan ainoastaan Woodless Graphite pencils -setin mukana. Kyseisen paketin lyijykynät ovat varsin käyttökelpoisia luonnostelukyniä ja itse EE -kynä on niin hyvä, että tällainen kynäpaketti kannattaa hankkia.Huippuvalot esiin valkoisella hiilikynällä


Silloin kun piirretään sävytetylle paperille valkoinen hiilikynä on välttämätön. Valkoisella hiilikynällä piirretään vaaleimmat sävyt ja huippuvalot. Valkoinen hiilikynä ikään kuin herättää kuvan eloon. General's on merkki, jota voin suositella. General'sin kyniä ei kuitenkaan saa Suomesta, joten ehkä haluat siksi käyttää jotain muuta vaihtoehtoa. Voit siinä tapauksessa hankkia Derwentin valkoisen hiilikynän.Pyyhekumi on tärkeä piirustusväline
Piirustusprosessi sisältää väistämättä jonkin verran korjailua. Siksi tarvitset hyvän pyyhekumin. Mikä tahansa hyvälaatuinen kumi käy. Kannattaa hankkia myös muovailtava hiilikumi, koska sillä voi kumittaa monipuolisesti, sekä laajoja alueita, että yksityiskohtia. Pyyhekumi ei ole ainoastaan korjauksien tekemistä varten vaan sillä myös piirretään. Jos käytät tavallista pyyhekumia, leikkaa se teräväksi, jotta voit kumittaa sillä tarvittaessa tarkasti.


Listataanpa vielä oleellisimmat välineet. Hanki vähintään nämä:


-HB-lyijykynä

-Staedtlerin Black 8B tai hyvälaatuinen musta puuvärikynä

-Valkoinen hiilikynä

-Muovailtava pyyhekumi

-Sävytetty paperi


Tässä on oleellisimmat piirustusvälineet muotokuvapiirtämistä varten. Saatat lisäksi haluta käyttää häivyttimiä piirtojäljen tasoittamiseen ja häivyttämiseen. Wc-paperi, pumpulipuikko ja maalaussivellin ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Alla olevalta videolta voit nähdä pienen näytteen siitä, miten muotokuva syntyy edellä mainittujen välineiden avulla.

Piirustusterveisin,


Tuomas

Comments


bottom of page