• Tuomas Tuimala

"Valööri on Pomo!"

Haluaisitko oppia käyttämään värejä? Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten voit onnistua värillisten teosten piirtämisessä tai maalaamisessa.


Unohda värit


Ensimmäinen asia, joka auttaa värillisten teosten onnistumisessa on värien unohtaminen. Kiinnitä sen sijaan huomio valoon ja varjoon. Realismissa värien ei tarvitse vastata absoluuttisen tarkasti mallin värejä jos valöörit ovat kohdallaan. Eli kiinnitä maalatessasi erityistä huomiota tummuusasteisiin, äläkä ole liian huolissasi väreistä. Tämä on yksi esittävän taiteen salaisuuksista. Väriä voi halutessaan myös muuttaa aivan joksikin toiseksi jos säilyttää valöörin samana. Todentuntu, syvyys ja kolmiulotteisuus perustuu ennen kaikkea valööreihin.


Periaatteessa yksi kysymys riittää: Kuinka tumma tai vaalea se on? Kaiken muun voi aluksi unohtaa. Jos pystyy ratkaisemaan kuinka tumma tai vaalea kukin kohta näköhavainnosta on, tulee valot ja varjot automaattisesti oikein.

Asiaa voi harjoitella valööriasteikon avulla niin, että liikuttelee valööriasteikkoa valokuvan päällä ja tutkii mitkä kohdat vastaa mitäkin valööria. Tämä on hyvä tapa totutella valöörien havainnointiin. Kun kuvaa ja valööriasteikkoa katsoo silmiä siristäen, valöörin täsmätessä tarkasteltavan kohdan kanssa, sulautuu valööriasteikon valööri ja kuvan valööri yhteen, eikä niitä voi erottaa toisistaan.


Väreillä voi tehdä saman. Kun siveltimen kärjessä oleva väri sulautuu yhteen mallin värin kanssa, on väri sama. Tämä on raa'an optinen tapa maalata ja siinä tavallaan sivuutetaan valon logiikkaan ja objektien muotoon liittyvät käsitteet. Maalataan sitä mitä nähdään. Mistään ei välttämättä tarvitse tietää mitään, jos kouluttaa silmänsä tunnistamaan valöörit. Toki muilla elementeillä ja periaatteilla maalauksista tulee vieläkin parempia. Pelkillä valööreilla pääsee kuitenkin yllättävän pitkälle. Seuraava kuva havainnollistaa valöörien voimaa. Maalaus on yksi elämäni ensimmäisistä öljymaalauksista. Tein sen ilman syvällistä väriteorian tuntemusta, keskittyen ennen kaikkea valööreihin.Kuvassa olen siirtänyt ristiin mustavalko- ja värikuvista väritäpliä toistensa päälle. Huomaatko miten täplät sulautuvat kuvaan? Voi olla, ettet edes erota niitä. Se johtuu yksinomaan siitä, että valööri eli tummuusaste täsmää. Näin ollen väreissä on paljon joustoa. Tärkeämpää on saada tummuusasteet kohdalleen. Kuvan maalauksen uskottavuus ei perustu väreihin, vaan valööreihin. Siksi maalaus toimii periaatteessa yhtä hyvin sekä mustavalkoisena, että värillisenä.


Valööri on Pomo! Tämän sisäistäminen tekee maalaamisesta huomattavasti helpompaa. Se on siinä. Maalaustaidon yksi isoimmista salaisuuksista on paljastettu.


Terveisin,


Tuomas