• Tuomas Tuimala

Vapaaksi perfektionismista mestareita jäljitellen

Hei! Kirjoitin vähän aikaa sitten siitä, miten toisinaan rentoudun piirtämällä rentoja luonnoksia vapaalla kädellä. Kerroin artikkelissa keksimästäni YouTube -metodista, jossa idea on piirtää jonkin inspiroivan videodemonstraation mukana. Tässä artikkelissa kerron sinulle, kuinka tämä metodi voi auttaa vapautumaan perfektionismista ja epäonnistumisen pelosta.


Tavoite ei ole täydellisyys vaan rento tulkinta.

Mestarien jäljittelyä?


Artikkelini otsikko on paradoksaalinen. Kuinka ihmeessä mestareita jäljittelemällä voi vapautua perfektionismista? Eikö esimerkiksi mestarikopioiden piirtämisessä ja maalaamisessa yleensä nimenomaan tavoitella alkuperäisen teoksen täydellistä jäljentämistä? Näin asia usein on, mutta tavoitteeksi voi ottaa myös oman persoonallisen tulkinnan aikaansaaminen. Silloin täydellisyys menettää merkityksensä, koska onnistuminen perustuu lopulta omaan subjektiiviseen tulkintaan. Tarkoitukseni ei ole kannustaa täysin hylkäämään esittävään realistiseen taiteeseen liittyviä objektiivisia mittapuita, mutta mitä tulee esimerkiksi yhdennäköisyyteen mallin kanssa, niin sen suhteen voi ottaa vähän rennommin. Idea on siis se, että alkuperäinen teos toimii inspiraation lähteenä, mutta antaa toisaalta piirtämiselle jonkinlaisen kehyksen, jotta homma pysyy hallinnassa ja lopputulos on esteettisesti kohtuullinen.Rentoja luonnoksia


Suosikkikanavani YouTubessa on Fine Art Academyn kanava, jolta löytyy runsaasti innostavia demonstraatioita akateemisesta piirtämisestä ja maalaamisesta Kiinan tyyliin. Vaikka Fine Art Academyn videoista puuttuu sanallinen opetus, voi niistä silti oppia paljon. Ne valaisevat erityisen hyvin toimivan piirustus- ja maalausprosessin päävaiheita. Nämä päävaiheet sisäistämällä omaan tekemiseen tulee selkeä kaava, jonka mukaan edetä piirtämisessä, jottei joka kerta tarvitse miettiä, miten aloittaa, mitä seuraavaksi ja miten lopettaa piirustus? Piirtämisestä tulee näin hieman vaivattomampaa.


YouTube -metodini on kieltämättä jokseenkin haastava tapa piirtää, koska pysyminen taitavan taiteilijan kyydissä ei jätä paljon miettimisaikaa, varsinkin jos kyseessä on time-lapse -video. Jos menetelmässä aikoo onnistua se oikeastaan pakottaa rentoutumaan ja keskittymään vain itse tekemiseen, sen sijaan, että miettisi kokoajan lopputulosta. Koska aikaa ylimääräiselle analysoinnille ei ole, tällainen tapa piirtää opettaa myös piirtämään rohkeammin ja vapautuneemmin. Aikaa korjailulle ei ole kovin paljon, joten lopputulos on väistämättä hiomaton.


Videoissa on se etu, että ne voi halutessaan pysäyttää. Näin voi halutessaan poimia videosta sopivat vaihekuvat ja piirtää piirustuksen vaihe kerrallaan. Kokemuksen myötä pysäytyksiä voi vähentää. Yksi mahdollinen hyöty videon mukana piirtämisestä on se, että se valmentaa piirtämään elävää mallia. Elävä malli liikkuu ja se asettaa visuaalisen muistin koetukselle. Tärkeimmät maamerkit ja muut merkinnät on hyvä oppia saamaan paperille mahdollisimman nopeasti. Kun piirrät nopeutetun time-lapse videon mukana on luonnollisesti toimittava nopeasti. Menetelmäni mahdollinen siirtovaikutus elävän mallin piirtämiseen on kuitenkin vain omaa intuitiotani, eikä perustu mihinkään lujiin faktoihin. Ja niin kuin jo mainitsin käytän metodia lähinnä rentoutumistarkoitukseen. Sen mahdolliset hyödyt ovat tavallaan toissijaisia. Päämääräkeskeistä harjoittelua on hyvä tasapainottaa rennolla luonnostelulla, jossa pääasia on piirtämisestä nauttiminen.Asiaa valaisevia vaihekuvia


Tässä vielä vaihekuvia eräästä piirustuksestani, jonka piirsin yhden Fine Art Academyn videon pohjalta. Piirtämiseen käytin pajuhiiltä ja hiilikyniä.


Alustava luonnos pajuhiilelläTummien alueiden pohjasävytys / valon ja varjon erottelu.


Valöörien ja yksityiskohtien hiominen alkaa.


Piirustuksen saattaminen haluttuun viimeistelyntasoon.


Piirränpä mitä tahansa, noudatan normaalisti tätä peruskaavaa ja työjärjestystä. Koko, yleismuoto, tärkeiden piirteiden muodot (esim. kasvonpiirteet) ja sijoittelu. Valon ja varjon erottaminen. Valöörien ja yksityiskohtien hiominen kohdalleen. Viimeistely.Tervetuloa Ateljee Tuimalaan!


Olet tervetullut opiskelemaan piirtämistä myös minun YouTube -kanavalleni. Sen välityksellä pääset seuraamaan läheltä työskentelyäni ateljeessani. Julkaisen kanavallani opettavaisia ja käytännöllisiä tutoriaaleja, sekä mittavia demonstraatioita. Kanavaltani löydät myös kokonaisen piirustuskurssin, joka käsittelee realististen muotokuvien piirtämistä vaihe vaiheelta. Tervetuloa kanavalleni!


Piirustusterveisin,


Tuomas