• Tuomas Tuimala

Varjostusten voima

Haluaisitko oppia keinon parantaa piirustuksiasi välittömästi? Siinä tapauksessa sinun kannatta oppia hyödyntämään varjostusten voimaa. Mutta miksi hyvin piirretyt varjostukset tekevät piirustuksesta paremman? Syitä on useita ja kerron sinulle niistä tärkeimmät. Opetan sinulle myös yhden yksinkertaisen keinon, jolla voit parantaa varjostuksiasi heti. Saat myös tietää mikä on kaikkein tärkein kuvataiteeseen liittyvä oivallukseni. Joten jatka lukemista.


Miksi varjostuksia piirretään?

KOLMIULOTTEISUUDEN VAIKUTELMA Varjostusten avulla voit luoda teoksiisi kolmiulotteisuuden vaikutelmaa. Oikein toteutetut varjostukset saavat asiat näyttämään kolmiulotteisilta ja nousemaan irti paperista. Teokset eivät ole enää litteitä ja elottomia, vaan näyttävät aidoilta ja eläviltä sekä tilassa olevilta. REALISTISUUS Varjostusten avulla piirrettävää kohdetta voidaan kuvata realistisesti. Kun varjostukset ovat kuvassa oikein, piirtämäsi asiat kuvastavat sitä, miten asiat ilmenevät todellisuudessa. Varjostusten hallinta on realistisen piirtämisen ydintä. SOMMITTELU Varjostusten avulla voidaan piirtää erilaisia tummuuksia vaaleasta tummaan. Tumman ja vaalean vaihtelun avulla teokseen voidaan luoda kiinnostava sommittelu, joka perustuu valööreihin. YHDENNÄKÖISYYS MUOTOKUVISSA Yhdennäköisyys muotokuvapiirtämisessä pohjautuu hyvin pitkälti siihen, että piirrettävän mallin kasvonpiirteet on sävytetty paperille oikein. Piirtämällä varjostukset todenmukaisesti voit saavuttaa yhdennäköisyyden helpommin. 


Näin voit piirtää parempia varjostuksia heti

Jottei asia jää vain teorian tasolle ja pääset hyötymään varjostusten voimasta heti, annan sinulle yhden helposti toteutettavan käytännön vinkin.

Helppo keino saada piirustuksesi näyttämään heti paremmilta on lisäämällä niihin kontrastia. Opetustyössäni olen usein huomannut, että moni aloitteleva piirtäjä arkailee piirtää tarpeeksi tummasti. Itse asiassa kärsin itsekin aikoinaan samasta ongelmasta. Alla olevat kaksi kuvaa valaisevat asiaa. Löysin arkistojen uumenista tämän vanhan piirtämäni Isaac Newtonin muotokuvan. Vasemmalla näet alkuperäisen piirustuksen. Kuten huomaat se on todella haalea ja tasapaksu. Oikealla taas näet saman piirustuksen, mutta voimakkaammalla kontrastilla. Vaikka piirustus ei ole kummoinen niin sopivalla sävyjen ja varjojen tummentamisella se näyttää kuitenkin huomattavasti paremmalta. Siihen tulee jopa tietty taiteellisuuden tuntu ja leima. Omien piirustusten huomattava parantaminen voi olla usein näin yksinkertaista.Tiedän, että olen kertonut tästä jo aiemmin artikkeleissani ja uutiskirjeissäni. Mutta jos olet jo kuullut siitä niin oletko jo kokeillut sitä? Keino on niin tehokas, että se ansaitsee sen, että sitä toistetaan. Kyseessä on niin helppo ja yksinkertainen tapa parantaa piirustuksia, että sitä ei kannata jättää käyttämättä.   Edellä oleva käytännön esimerkki valaisee myös tiedon merkitystä kuvataiteessa. Hieno taideteos ei synny mitenkään maagisesti, vaan se rakennetaan systemaattisesti tiedon avulla. Jopa harjoittelun ja taidon puutteita voidaan paikata paljon pelkän tiedon avulla. Jos tietää mitä tekee, voi taiteilijaksi tulla lähes yhdessä yössä. Olen kokenut tämän omalla kohdallani useammin kuin yhdesti ja moni muu on kokenut samoin. Tiedossa on voimaa! Tämä on ehkä se kaikkein tärkein oivallukseni kuvataiteesta.   Ajattele demonstroimaani yksinkertaista muutosta kontrastissa. Se ei oikeastaan vaadi piirtäjältä enempää teknistä taitoa, eikä enempää harjoittelua. Se vaatii vain tietoa ja sen rohkeaa soveltamista käytäntöön. Keskinkertaisestakin piirustuksesta tulee heti parempi kun sitä muutetaan tiettyjen estetiikan lainalaisuuksien mukaan. Joten kokeile soveltaa tätä omiin piirustuksiisi jo tänään. On täysin mahdollista, että jo pelkästään tämän yhden tiedonjyväsen avulla teoksesi hyppäävät heti seuraavalle tasolle. Haluan, että tulet paremmaksi piirtäjäksi ja mahdollisimman nopeasti.


Virpi Nilimaan piirustus Varjostusten piirtäminen -workshopista.

Jos kuitenkin vielä epäilet tehokeinoni toimivuutta niin se on hienoa! Rakastan skeptikkoja ja olen itsekin todellinen 'epäilevä Tuomas'. Rakastan myös myyttien ja valheiden kumoamista ja paljastamista. Yksi suuri kuvataiteeseen liittyvä myytti on se, että taiteilijuus vaatii erityisiä kykyjä ja lahjoja, tai jotain suurta tunnetta ja inspiraatiota. Totuus asiasta on jotain aivan muuta. Kokeile siis kontrastin lisäämistä omiin piirustuksiisi käytännössä ja tulet huomaamaan, että tiedossa on voimaa! Me tavalliset kuolevaisetkin voimme luoda vaikuttavaa taidetta ja helpommin kuin moni uskoisi.

Tästä kaikesta herää väistämättä kysymys: Jos niinkin yksinkertaisella keinolla kuin sopivalla kontrastin lisäämisellä voi olla niin valtavan suuri vaikutus, niin millainen vaikutus sillä on kun otat käyttöösi vielä muutkin klassiset periaatteet ja tehokeinot?

Haluaisitko oppia lisää tehokkaita keinoja parempien varjostusten piirtämiseen?Liity mukaan Varjostusten piirtäminen -workshopiin ja opi piirtämään varjostuksia helpolla tavalla! Workshopin aikana pureudumme valon ja varjon kuvaamiseen, kolmiulotteisuuden luomiseen ja erilaisiin varjostustekniikoihin. Tulet oppimaan nelivaiheisen mallin, jonka avulla voit varjostaa minkä tahansa piirustuksesi näyttävästi ja realistisesti. Workshopiin pääset liittymään osoitteessa www.taidekurssit.fi


Workshopin myötä: ● Osaat erilaisia varjostustekniikoita ● Osaat kuvata teoksissasi valoa ja varjoa ● Tiedät, mitkä välineet ovat kaikkein hyödyllisimpiä varjostusten piirtämiseen

● Ymmärrät valon logiikkaa ● Osaat luoda teoksiisi kolmiulotteisuutta ● Tiedät, miten varjostukset luodaan erilaisiin teoksiin käytännössä

Workshop on verkkokurssin muodossa, joten et tarvitse osallistumiseen muuta kuin toimivan internetyhteyden. Tämä on kätevä tapa opiskella piirtämistä oman kotisi rauhassa tai vaikka kesämökillä.


Palauta vielä mieleesi näyttämäni esimerkki yksinkertaisen kontrastimuutoksen voimasta tai skrollaa ruutua ylös ja katso kahta Newtonin kuvaa. Muutos on huomattava ja saavutettu välittömästi. Jos haluat oppia myös muita tehokkaita keinoja piirustustesi välittömään parantamiseen, et voi jättää tätä tilaisuutta väliin. Muista, että workshopin etuna on vielä lisäksi se, että ohjaan sinua kädestä pitäen koko piirustusprosessin läpi niin, että onnistuminen on varmaa. Nähdään workshopissa!


Terveisin,


Tuomas