Tuntuuko piirtäminen sinusta hankalalta? Koetko itsesi taiteellisesi lahjattomaksi? Oletko näistä kielteisistä ajatuksista huolimatta kuitenkin aidosti kiinnostunut piirustustaidon oppimisesta?
Jos sinulla on aito kiinnostus asiaa kohtaan, silloin lähtökohtasi on otollinen piirtotaidon oppimiseen. Anna kun kerron sinulle vähän tarkemmin.
Aivan aluksi meidän pitää purkaa se myytti, että piirtotaito olisi kiinni jostakin synnynnäisestä kyvykkyydestä tai "lahjoista". Niin sanottuja lahjakkaita henkilöitä tutkineet tutkijat ovat toistuvasti osoittaneet, että suuri osa henkilön lahjakkuudesta perustuu itse asiassa harjoitteluun. Kyse on siis oikeasta tiedosta, sopivasta harjoittelusta, motivaatiosta sekä hyvästä ohjauksesta, ei niinkään geeneistä tai jostain syntymälahjasta.
En tiedä, miksi kulttuurissamme on totuttu ajattelemaan, että taito jossakin asiassa olisi vain sattuman kauppaa ja harvojen etuoikeus. Mutta sen tiedän, että tällainen ajattelu estää ihmisiä menemästä eteenpäin esimerkiksi piirtämisessä, vaikka mitään estettä ei todellisuudessa olisi olemassakaan. Joten jos sinulla on ajatus siitä, että hyvä piirustustaito ei jostain syystä voisi koskea sinua, karista se mielestäsi. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tähän ajatukseen ei ole mitään perustetta.
Uuden taidon oppimiseen vaikuttaa siis neljä asiaa, jotka ovat motivaatio, tieto, säännöllinen harjoittelu ja hyvä ohjaus. Käsitelläänpä näitä seuraavaksi yksitellen.
Motivaatio
Sana motivaatio juontaa juurensa latinankieliseen sanaan 'motivus', joka tarkoittaa 'liikuttajaa'. Motivaatio on toiminnan käyttövoima. Motivaation taustalla on motiivit, eli syyt tietyn asian tekemiseen. Jos meillä on tarpeeksi hyvä syy ja riittävän voimakas halu saavuttaa jotain, se ilmenee väistämättä toimintana. Alamme pyrkiä kohti haluttua päämäärää. Kun motivaatio on kohdallaan olemme valmiita näkemään paljonkin vaivaa saavuttaaksemme tavoitteemme. Motiivit piirustustaidon oppimiseen vaihtelevat yksilöstä toiseen, joten tärkeintä on miettiä sitä mitkä halut tai tarpeet saavat sinut liikkeelle. Haluatko voittaa, olla parempi? Oletko utelias? Koetko tarvetta tehdä käsilläsi jotain? Tai etsitkö tapaa rauhoittaa mieltäsi ja vahvistaa keskittymiskykyäsi? Kaipaatko estetiikkaa elämääsi? Tässä on joitakin mahdollisia motiiveja piirustustaidon oppimiseen. Olipa sinun motiivisi mitkä tahansa, niin ne voivat toimia tärkeänä voimana, joka ajaa sinua eteenpäin piirustustaidon oppimisessa.
Tieto
Monesti kun puhutaan taitojen oppimisesta korostetaan harjoittelun merkitystä. Harjoittelu on ehdottomasti yksi oppimisen edellytys, mutta ymmärrät varmasti sen, että harjoitella voi joko oikein tai väärin. Jos harjoittelee väärin oppii myös väärin. Pelkkä harjoittelu ei siis auta ja pahimmassa tapauksessa aivoihin ratautuu huonoja toimintamalleja, joista poisoppiminen voi olla vaikeaa. Harjoittelun lisäksi tarvitaan tietoa. Kun on oikeaa tietoa voi myös harjoitella oikein. Näin kehityksestä tulee optimaalista.
Olen itse tuhlannut paljon aikaani asioiden päättömään toistamiseen, enkä halua, että sinä teet samaa virhettä. Piirtämisessä tieto on valtaa. Joten ennen kuin alat harjoitella piirtämistä hanki aiheesta luotettavaa tietoa ja harjoittele sitten tiedon mukaan. Hyvä paikka aloittaa on lukea artikkeleitani. Ne perustuvat tuhansien tuntien tutkimustyöhön ja monien vuosien kokemukseen. Toinen vaihtoehto on lukea hyviä kirjoja aiheesta. Koska piirtämisestä on kirjoitettu lukematon määrä kirjoja, olen koonnut sinua varten piirtäjän lukulistan, jossa on joitakin kaikkein parhaimmista opuksista.
Säännöllinen harjoittelu
Vanha sanonta kuuluu: Repetitio mater studiorum est. Toisto on oppimisen äiti.
Jokainen ymmärtää intuitiivisesti, että toisto on yksi harjoittelun perusperiaatteista ja välttämätön asia todellisen oppimisen kannalta. Mutta kuinka paljon harjoittelua tarvitaan? Onko olemassa jokin "maaginen toistojen lukumäärä", jonka saavutettuaan voi sanoa hallitsevansa uuden taidon? Entä mitä aivoissa tapahtuu, kun harjoittelemme jotain taitoa?
Taitojen oppiminen saa aikaan aivoissa pysyviä muutoksia. Toistuvan harjoittelun myötä aivoihin muodustuu malleja. Nämä mallit ovat uusia hermosolujen muodostamia verkostoja aivoissa, joita harjoittelu vahvistaa. Vähitellen saavutetaan automaation taso, jonka jälkeen taito löytyy aivoista aina tarvittaessa. Kun automaatio on saavutettu, taidon pystyy suorittamaan vaivattomasti. Taito on siis syöpynyt pysyvästi osaksi aivojen rakennetta. Tässä vaiheessa voidaan jo sanoa, että henkilö hallitsee taidon. Mutta kuinka paljon toistokertoja tarvitaan tämän tason saavuttamiseen?
Mitään yhtä ja ainutta lukumäärää ei ole olemassa. Eri lähteet antavat erilaisia lukuja: 1000, 3000, 5000 ja 10 000 toistokertaa. Käytäntö on osoittanut, että tarkka toistomäärä vaihtelee yksilön ja olosuhteiden mukaan. Todellinen avain onkin säännöllinen harjoittelu. Jos mahdollista, harjoitella kannattaa päivittäin. Miten tätä voisi soveltaa piirtämisen opiskelussa?
Piirrä joka päivä jotakin. Tee luonnoksia, treenaa tarkkuutta ja jäljennä näkemääsi. Istu alas luonnoslehtiö kourassa ja piirrä pöydällä olevat esineet. Piirrä sivu sivun perään ristiviivoitusta. Harjoittele valon ja varjon ilmentämistä. Älä anna viikkojen kulua ohi tekemättä mitään, jos haluat oppia uuden taidon tai parantaa jo olemassaolevaa taitoa.
Hyvä ohjaus
Itseoppineena taiteilijana minulla on luonnollisesti luja luottamus ihmisen kykyyn oppia uusia taitoja itsenäisesti. Mutta samalla tähän kokemukseeni nojautuen voin todeta, että itseopiskelussa jotkin asiat joutuu väistämättä oppimaan kantapään kautta. Sopivalla ohjauksella edistyminen on yksinkertaisesti varmempaa ja nopeampaa. Riittävän kokenut ulkopuolinen tarkkailija kykenee usein hetkessä osoittamaan sinulle juuri sen ongelmakohdan jonka selvittämiseen sinulta yksinään voisi mennä viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia aikaa. Näin piirustuksiaan on mahdollista usein parantaa jopa välittömästi.
Itseopiskeluun liittyy myös joidenkin kohdalla vaikeus päättää mistä pitäisi aloittaa ja miten siitä edetä. Tähän ongelmaan ei välttämättä auta edes hyvä oppikirja. Ongelmana jälleen on vuorovaikutuksen puute. Kirjallisessa muodossa olevat kannustukset ja kehotukset eivät välttämättä riitä siihen, että kirjan oppeja kykenee soveltamaan käytäntöön. Tähän ratkaisuna on liittyä jollekin kurssille joka tarjoaa askel askeleelta etenevän polun piirtotaidon oppimiseen. Vielä kun kurssilla on kannustava ja myönteinen ilmapiiri, sekä mahdollisuus saada henkilökohtaista ohjausta kurssin opettajalta, niin menestyminen piirtotaidon oppimisessa on huomattavasti varmempaa. Totuus on se, etten minäkään ole joka ikistä asiaa oppinut täysin itsenäisesti. Esimerkiksi lähipiiriini kuuluu taiteilijoita, joilta olen saanut kannustusta, hyviä vinkkejä ja palautetta. Lisäksi olen tehnyt valtavasti tutkimustyötä, johon on sisältynyt neuvojen hakemista kokeneemmilta taiteilijoilta.
Taitava opettaja osaa auttaa sinua juuri niissä haasteissa, joita sinä koet tekemisen eri vaiheissa, olipa kyseessä jokin tekninen pulma kuten varjostusten tekeminen, tai sitten jokin syvällisempi haaste, kuten kalvava tunne omasta osaamattomuudesta. Minun mielestäni hyvä piirustuksenopettaja on sellainen, joka ymmärtää tekniikoiden lisäksi myös oppilaansa tunteita ja pelkoja.
Mistä saada ammattitaitoista ohjausta?
Monet ovat kokeneet hyötyneensä taidekurssien järjestämistä kursseista. Eräs oppilaamme kommentoi piirustuskurssiamme seuraavin sanoin: " Kiitos hienosta piirustuskurssistanne, oli todella pätevää opetusta ja hyvää aineistoa, tästä on hyvä jatkaa harjoituksia."
Taidekursseilla haluan jakaa tietoni ja kokemukseni kanssasi, jottei sinun tarvitsisi oppia asioita kantapään kautta. Kuvataiteessa tieto on valtaa! Taidekurssit tarjoavat sinulle laadukasta ohjausta kannustavassa ilmapiirissä. Liity nyt jollekin piirustuskursseistamme ja vie taitosi seuraavalle tasolle!
Piirustusterveisin,
Tuomas
Comments