• Tuomas Tuimala

Yksinkertainen tapa piirtää tarkempia luonnoksia

Tuntuuko sinusta siltä että aina kun piirrät, mittasuhteet heittävät eivätkä asiat asetu oikeille paikoilleen? Joudutko korjailemaan piirustuksiasi tiuhaan ja tuntuuko koko touhu turhauttavalta? Oletko miettinyt, miten voisit onnistua piirtämään tarkemmin ja vaivattomammin?


Jos joudut kumittamaan piirtojälkeäsi koko ajan tai sinun on vaikea nähdä, ovatko piirtämäsi asiat oikean muotoisia, kokeile apuviivoja. Esittelen tässä artikkelissa, miten piirtää tarkkoja luonnoksia vain kahta viivaa apuna käyttäen.
Apuviivoilla tarkempia luonnoksia


Mitä ovat apuviivat? Ne ovat yksinkertaisesti mallikuvaan ja paperille piirrettäviä viivoja, jotka toimivat vertailukohtina. Apuviivojen avulla kaikki voidaan piirtää helpommin oikeille paikoilleen. Ilman kiinteitä vertailukohtia tarkan luonnoksen piirtäminen on vaikeaa, joten apuviivoja todella kannattaa opetella hyödyntämään.


Mutta hetkinen. Eikö aidon taiteilijan pitäisi pystyä piirtämään täydellinen luonnos tuosta vaan, ilman apuvälineitä? Erilaisten apuvälineiden käytöllä on pitkät perinteet ja ne juontavat juurensa vanhoihin taiteen mestareihin. Apuvälineiden käyttö on siis luonnollinen osa taiteen tekemistä. On totta, että kokemuksen ja taitojen kasvamisen myötä erilaisten apuvälineiden tarve vähenee, mutta siinäkin tapauksessa kyse on vain siitä, että apukeinot on sisäistetty niin hyvin, että taiteilija voi käyttää niitä pelkästään mielen tasolla. Käytännössä lähes kaikki ammattitaiteilijat käyttävät joitain apukeinoja ja oikoteitä luodessaan näyttävää taidetta.


Piirustustaidon kehittymisen kannalta on hyvä pyrkiä irti apuvälineistä niin paljon, kuin mahdollista. Kerron sinulle kohta, miten voit hyödyntää viivoja mutta samalla kehittyä silmämääräisessä arvioinnissa.
Miten apuviivoja käytetään?


Jotta apuviivojen käyttö olisi mahdollisimman kehittävää, niin silloin vähempi on parempi. Äärimmäisin esimerkki apuviivoista on piirtää tiheä ruudukko, jonka turvin mallikuva jäljennetään. Tällaisen ruudukon avulla mallikuvan voi kyllä jäljentää erittäin tarkasti, mutta menetelmänä se on työläs eikä kaikkein kehittävin. Tätäkin menetelmää on silti hyvä kokeilla. Sen avulla onnistuminen on varmaa, ja onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä motivaation kannalta.


Jos päätät kokeilla tiheää ruudukkoa tai olet jo käyttänyt sitä, suosittelen sinua jossain vaiheessa siirtymään vähempien apuviivojen käyttöön. Todellisuudessa jo yhdellä tai kahdella apuviivalla voi päästä hyviin tuloksiin.

Esimerkki tiheän ruudukon käytöstä. Tiheä ruudukko takaa tarkkuuden, mutta sen tekeminen on työlästä eikä se opeta havainnoimaan mittasuhteita silmämääräisesti kovinkaan hyvin.

Vähempi määrä apuviivoja kehittää taitoasi mittailla asioita silmämääräisesti tehokkaammin. Lisäksi yhden tai kahden apuviivan piirtäminen on helppoa ja nopeaa ruudukon piirtämiseen verrattuna. Seuraavaksi opetan sinulle vaihe vaiheelta, miten voit piirtää tarkkoja luonnoksia vain kahden apuviivan avulla.
Tarvittavat välineet


  • Mallikuva

  • Lyijykynä

  • Piirustuspaperi

  • ViivotinVaihe 1: Valitse mallikuva


Valitse aluksi sopiva mallikuva. Suosittelen aloittamaan jollain suhteellisen yksinkertaisella kuvalla. Jokin pelkistetty ääriviivapiirros toimii hyvin. Halutessasi voit käyttää mitä tahansa kuvaa, mutta oppimisen kannalta on yleensä hyödyllisintä edetä yksinkertaisesta monimutkaiseen. Tässä näet esimerkin sopivasta mallikuvasta. Tämä kuva on nimenomaan suunniteltu luonnostarkkuuden harjoittelemiseen. Kyseessä on selvästi artikuloitu luonnos, jonka päälle piirustus rakennetaan.

Kuva juontaa juurensa 1800-luvun Ranskan ateljeeopetukseen ja Charles Barguen kuuluisaan piirustuskurssiin. 'Barguekopiointia' opetetaan edelleen klassisen taiteen kouluissa ja sen avulla on valmennettu monia taitavia taiteilijoita. Modernin taiteen maalareista muun muassa Vincent van Gogh ja Pablo Picasso ovat opiskelleet Barguekurssin mukaan. Menetelmän toimivuus on siis vakuuttavasti todistettu.


Tämä piirtämäni mallikuva on ääriviivapiirustus, joten myös varjot on piirretty siihen vain ääriviivoilla. Kuva on muodoiltaan myös kulmikas. Siihenkin on oma syynsä, jota käsittelen tarkemmin vaiheessa 3. Joka tapauksessa tämä mallikuva on ihanteellinen kun aloittaa apuviivojen käytön harjoittelun.
Vaihe 2: Apuviivojen piirtäminen


Kun olet valinnut sopivan mallikuvan, ota piirustusvälineet sekä piirustuspaperi esiin. Piirrä sitten mallikuvaan kaksi viivaa. Toinen kulkee kuvan halki pystysuoraan ja toinen vaakasuoraan. Viivat voi periaatteessa sijoittaa mihin kohtaan tahansa, mutta loogisinta on sijoittaa ne keskelle niin, että ne jakavat kuvan neljään yhtä suureen osaan. Antamassani mallikuvassa apuviivat on sijoitettu siten, että pystysuora viiva kulkee kasvojen keskilinjalla kun taas vaakasuora viiva kulkee nenän ja korvien alta. Kun viivat sijoittaa näin, ne auttavat muun muassa symmetriassa ja tärkeiden maamerkkien piirtämisessä oikeille paikoilleen.


Kun olet piirtänyt apuviivat mallikuvaan, piirrä apuviivat samoihin kohtiin piirustuspaperille. Jos sinulla on vaikeuksia piirtää suoria viivoja vapaalla kädellä, voit käyttää viivotinta.
Vaihe 3: Piirrä siluetti


Aseta nyt mallikuva ja piirustuspaperisi vierekkäin. Kaikkein paras vaihtoehto on jos voit asettaa mallikuvan ja paperin pystysuoralle alustalle. Jos sinulla ei ole maalaustelinettä, seinäkin käy. Tärkeää on, että kun katsot kuvaa, katsot sitä suoraan edestä ja niin, että silmien etäisyys paperin ylä- ja alareunaan on sama. Tällöin voit välttää eri näkökulmien aiheuttamat vääristymät. Jos kuitenkin päätät piirtää pöydällä niin sekin on mahdollista, mutta ole tarkkana vääristymien suhteen. Pääasia kuitenkin on, että piirrät. Älä anna ihanteellisten olosuhteiden puutteen estää itseäsi. Sinulla on täydet mahdollisuudet onnistua, kunhan seuraat tarkasti ohjeita.


Alamme nyt jäljentää mallikuvaa ulkoa sisäänpäin. Kiinnitä huomiota piirrettävän kohteen kokonaismuotoon. Kokonaismuoto muodostaa kohteen siluetin. Mallikuvan jäljentämisessä auttaa kun sen piirtää käyttäen suoria viivoja. Jos mallikuvasi sisältää kaarevia viivoja, pyri pelkistämään niitä. Voit toki käyttää kaarevia viivoja, mutta se on vaativampaa. Helpompi on ensin piirtää suorilla viivoilla niin, että kuvasta tulee kulmikas ja sitten hioa nuo kulmat pyöreiksi. Tästä syystä antamani mallikuva on valmiiksi kulmikas.


Kun piirrät siluettia, kiinnitä huomiota eri kohtien kallistuskulmiin. Kallistuskulmia voit arvioida vertailemalla kutakin kohtaa apuviivoihin. Voit myös käyttää kynää niin kallistuskulmien kuin eri etäisyyksienkin mittaamisessa. Suositeltava työjärjestys on sellainen, että arvaat ensin ja mittaat sitten. Toisin sanottuna: tee aina ensimmäinen merkintä paperiin silmämääräisen mittauksen perusteella ja tarkista vasta sitten merkinnän täsmällisyys mittatikun, kynän tai viivottimen avulla. Näin toimimalla kehität silmääsi ja piirtotarkkuuttasi tehokkaammin.


Vaihe 4: Piirrä siluetin sisällä olevat muodot


Kun olet jäljentänyt mallin siluetin, on aika siirtyä piirtämään siluetin sisäpuolisia muotoja. Näiden muotojen piirtämiseen soveltuvat kaikki edellä mainitut periaatteet. Tee taas ensimmäiset merkinnät paperiin silmämääräisesti ja mittaa vasta sen jälkeen. Näin piirtotarkkuutesi kehittyy parhaiten.
Vaihe 5: Tarkistaminen ja korjaaminen


Kun olet saanut kuvan pääpiirteissään jäljennettyä, se on hyvä käydä ainakin kerran läpi. Pidä mallikuva ja piirustuksesi vierekkäin ja katso niitä vähän kauempaa. Vertaile kuvia huolellisesti ja kun huomaat poikkeaman, tee tarvittavat korjaukset. Kun siirrät nopeasti katsetta edestakaisin kuvien välillä, saatat huomata, että jokin kohta ikään kuin ponnahtaa esiin. Kyseessä on poikkeama mallikuvan ja piirustuksesi välillä.


Perinteisesti tällaisessa luonnosteluharjoituksessa on tarkoitus pyrkiä täydellisyyteen. Piirustusta hiotaan siis niin kauan, että se vastaa täysin mallikuvaa. Joten voit halutessasi jatkaa tarkistamista ja korjailua niin kauan, että lopputuloksena on täydellinen kopio mallikuvasta. Hyödyt kyllä harjoituksesta, vaikka tyytyisit vähempäänkin. Jos lopputulos on kokonaisuutena yhdennäköinen mallin kanssa, voit olla tyytyväinen suoritukseesi.

Miten kehittyä tästä eteenpäin?


Apuviivat antavat sinulle välitöntä palautetta omista taidoistasi. Harjoittele niiden avulla säännöllisesti ja pyri samalla kehittämään silmämääräistä mittasuhteiden arviointia. Tulet yllättymään, kuinka nopeasti voit kehittyä. Oman edistymisen huomaaminen on todella palkitsevaa.


Paras keino saada palautetta omasta työskentelystäsi on tietenkin se, että joku ulkopuolinen henkilö arvioi edistymistäsi ja antaa sinulle rakentavaa palautetta. Jos piirtäminen tuntuu sinusta edelleen hankalalta tai kaipaat ohjausta, liity piirustuskurssilleni. Opetan piirtämistä Taidekursseilla, ja kurssien hintaan kuuluu palautteen anto, töiden kommentointi ja työskentelyn ohjaaminen. Piirustuskurssilla sinun on mahdollista saada palautetta niin paljon kuin haluat, eikä palautteen saamiselle ole aikarajaa. Juuri palautteen kysymisen mahdollisuus on monesti se syy, miksi ihmiset liittyvät Taidekurssien kursseille.


Nähdään kursseilla!


TuomasPiirtämisen perusteet -piirustuskurssi, 149 €


Piirtämisen perusteet -kurssin esittely ja ilmoittautuminen löytyvät täältä >


"Tuomakselle jo nyt iso kiitos aivan upeasta kurssista, olen tykännyt ihan valtavasti! Opetus on edennyt todella mukavalla tavalla, helpommista tehtävistä haastavimpiin. Joitakin piirustuskirjoja olen itselleni hankkinut, mutta anti ei ole ollut lainkaan sama, mitä nyt tältä kurssilta olen saanut. Ohjausta on tullut ihan kädestä pitäen ja se on ollut minulle tärkeää!"