Hei! Moni kamppailee etsiessään 'omaa ääntään' tai omaa tyyliään taiteilijana. Mitä jos aloittaisit arvomaailmasi määrittelystä? Kuvantekijän on tärkeää kirkastaa itselleen omat taiteelliset arvonsa, koska samalla kirkastuu myös tavoite. Kun tavoite on selvä, saavuttaa sen varmemmin. Kirjoita vaikka ranskalaisillaviivoilla 5 tärkeintä taiteellista arvoasi tai mielestäsi hyvän teoksen tuntomerkkiä. Voit käyttää sitä tarkistuslistana kun teet omaa taidettasi.
Tässä artikkelissa kerron Kitsch-arvojärjestelmän mukaisista ihanteista. Voit olla niiden kanssa samaa mieltä tai et, mutta toivon mukaan ne auttavat kirkastamaan itsellesi mitä sinä pidät tärkeänä taiteen tekemisessä.
Hyvän teoksen tuntomerkkejä Kitsch-arvojärjestelmän mukaan
1. Jäljittelee luontoa, mutta ei kopioi
Hyvä teos perustuu luonnon/havainnon empiiriseen tutkimiseen, mutta ei ole pelkkää mekaanista kopioimista. Empiirinen ja objektiivinen havainto antaa toimivan vertailukohdan teokselle. Havaintoa täytyy yrittää parantaa, jotta syntyy esteettisesti vaikuttava teos.
2. Ilmentää hyvää käsityötaitoa ja osaamista
Hyvässä teoksessa ilmenee tekijän antaumus korkeita laatustandardeja kohtaan ja tekninen osaaminen sekä taidokkuus.
3. On visuaalista runoutta
Hyvä teos ei ole pelkkä kuva, vaan tarina. Se on visuaalista runoutta, joka herättää katsojassa tunteita. Hyvä teos on sentimentaalinen.
4. Ei ole itseilmaisua
Maisemamaalari Boris Koller on sanonut hauskasti, että sopiva paikka ilmaista itseään on wc. Siellä voi vapaasti päästää asioita ulos omasta sisimmästään. Kitsch-arvojärjestelmässä hyvä teos on universaali ja arkkityypillinen. Hyvä teos on helppotajuinen ja vetoaa ihmisille yhteisiin perustunteisiin ja tarpeisiin. Se on siis kansantajuinen, eikä tarvitse ylimääräisiä selittelyjä ollakseen merkityksellinen. Kun tarina muuttuu liian henkilökohtaiseksi menettää se universaalia vetovoimaansa.
5. On ajaton
Hyvä teos on ajaton, eikä sen tarvitse mukautua ajan hengen (tai taidemaailman) mukaisiin odotuksiin. Antiikin Kreikan veistokset on hyvä esimerkki ajattomista teoksista, jotka kauneudessaan ja taidokkuudessaan ovat kestäneet ajan hammasta.
Tässä joitakin arvoja, joiden valossa voi arvioida omia teoksiaan. Voit olla samaa mieltä niiden kanssa tai et. Kyse onkin siitä mitä sinä itse pidät tärkeänä. Joten kirkasta itsellesi omat taiteelliset arvosi niin saavutat tavoitteesi varmemmin. Päämäärätön haahuilu tai pelkkään sattumaan luottaminen johtaa harvoin menestykseen.
Terveisin,
Tuomas
Comments