top of page

Uusia teoksia ja tämän hetken suunnitelmia

Hei! Tässä kirjoituksessa jaan joitakin uusia teoksiani ja kerron muista suunnitelmistani.


Jos olet seurannut nettisivujani niin olet varmasti huomannut, että tuotan edelleen melko aktiivisesti uusia artikkeleita. Blogini onkin alusta asti ollut minulle tärkeä tapa jäsentää omia ajatuksiani, syventää ymmärrystäni ja oppia uutta. Siinä samalla muut lukijat voivat hyötyä, sillä se mitä kirjoitan perustuu vahvaan kokemukseen ja perusteellisesti tutkittuun tietoon. Olen fakta- ja funktionaalisuus fanaatikko. Tieto pitää olla luotettavaa ja toimia käytännössä, olipa aihe mikä tahansa. Toki, jotkin aiheet ovat luonteeltaan teoreettisempia kuin toiset, mutta silloinkin tiedon on hyvä olla jotenkin juurtunut empiiriseen todellisuuteen. Pyrin välttämään lonkalta heitettyjä mutunäkemyksiä ja pelkkien kuulopuheiden toistoa. Sen mitä järkevästi pystyn, tarkistan suoraan alkulähteestä.


Tosin tunnustan omat rajoitukseni ja olen varovainen absoluuttisten väittämien suhteen. Ihmisen tietämättömyys on aina suurempaa kuin tieto. Soveltuu niin taiteeseen kuin muihin aiheisiin. Ja käytännössä resurssimme ovat aina rajalliset. Tämä tekee jokaisen asian atomitason henkilökohtaisen selvittämisen mahdottomaksi.



Taidekoulu Tuimalan aikaan artikkeleillani oli selkeästi myös markkinoinnillinen ulottuvuus. Hyödyllisen sisällön jakamista kutsutaan markkinnoinnin maailmassa sisältömarkkinoinniksi.


Myyn tosin edelleen teoksiani ja ohjauspalveluani, mutta ilman paineita. Laadukas teos ei synny helposti ja se tuntuu minusta aina työltä, vaikka kuinka pitäisin sitä vain harrastuksena. Siksi ennemmin teen teoksen jolle löytyy käyttöä kuin vain itseäni varten. Ja jos teen teoksen jollekin toiselle, on luonnollista saada siitä pieni korvaus.


Teoriassa voisin antaa ilmaiseksi jollekin vaikka kaikki varastossani olevat teokset, jos joku ne itse hakisi. Ne on jo valmiita, työ on tehty. Kyse ei ole siitä, ettenkö arvostaisi työtäni, vaan siitä, että en tee itse niillä mitään.


Uusien teosten tuottaminen on kuitenkin hikoilun takana, ja kynnys aloittaa ilman konkreettista hyötyä on korkea. Tässä on kyse luonnollisista motivaation lainalaisuuksista ja ehkä vähän terveestä oman työn arvostamisestakin. Lähtökohtaisesti olen äärimmäisen epäkaupallinen tekijä, kaikessa. Olen kiinnostunut enemmän totuudesta kuin siitä mikä myy parhaiten.


Siksi en myöskään kaunistele kuvataiteellisen osaamisen kehittämisen todellisuutta. Kehitys voi olla nopeaa, mutta se miten tämä nopeus saavutetaan on monille (minullekin) henkisesti haastavaa. Olen siis tosissani kun väitän, että on mahdollista maalata heti kuin ammattilainen kun tietää miten se tapahtuu. Isoin vaikeus on henkinen. Toki taideharrastuksen pariin luultavasti hakeutuvat ne, joilla on vähintään piileviä kykyjä siihen. On vaikea kuitenkin uskoa, että ihminen jolla on tavalliset silmät ei kykenisi erottamaan eri värejä ja tummuuksia. Sillä siitä maalaamisessa on kyse.


Blogini on kuitenkin tänään ensisijaisesti jotain mitä teen omaksi ilokseni. Ja siksi kirjoittelen välillä muustakin kuin taiteesta kuten luonnontieteisiin, rationaaliseen ajatteluun, lingvistiikkaan, tekstikritiikkiin ja tutkimustyön periaatteisiin liittyviä tekstejä.



Uusia teoksia


Piirrän ja maalaan vaihtelevalla säännöllisyydellä. Eli ajan ja innostuksen mukaan. Tähän sisältyy tilaustöiden tekeminen, johon olen budjetoinut aikaa 1-4 tilaustyötä kuukaudessa tilanteesta ja tilaustöiden luonteesta riippuen. Jos tunnet jonkun joka haluaisi esimerkiksi laadukaan perinteisen muotokuvapiirustuksen niin saat välittää viestiä eteenpäin. Teen tilaustyönä myös maalauksia.


Tässä on viimeisin tilaustyöpiirustukseni:

Tämä teos edustaa jo tutuksi tullutta muotokuvapiirustusmenetelmääni ja -tyyliäni. Vaikutteita metodiini olen saanut erityisesti David Jamiesonilta, mutta johtuen vaihvoista impressionistisista mieltymyksistäni, piirustustekniikassani korostuu raaka silmän käyttö.

Menetelmä on riskialtis, mutta sopivalla varovaisuudella peruuttamattomia virheitä ei synny ja piirustus saavuttaa näköisyyden ja uskottavuuden.



Uusia maalauksia


Minulla oli hetki sitten aktiivisempi maalausjakso, jonka aikana sain tehtyä muutaman maalauksen ja aloitettua useita muita. Suunnitelmissani on tuottaa kukka/asetelmamaalausten sarja. Se millaisella aikajänteellä tämä toteutuu on avoin kysymys.


Tässä yksi asetelmamaalauksistani, jonka itse asiassa aloitin jo muutama vuosi sitten. Koska aloitus oli vahva halusin tehdä sen valmiiksi. Lopputuloksena oli mielestäni yksi parhaimmista, ehkä parhain asetelmamaalaukseni. Kaiken lisäksi tein sen akryyliväreillä. Akryyleilla on haasteellista saada aikaan teos, joka todella toimii valmiina.



Muita maalauksia:




Työn alla olevia teoksia:




Tässä oli vain osa teoksista, jotka on valmistumisen eri vaiheissa. Olin aikoinaan Jan-Ove Tuvin maalauskurssilla ja hän korosti sitä, että kannattaa työstää montaa teosta yhtä aikaa, jotta silmä pysyy tuoreena. Teokselle sokeutuu melko nopeasti. Tekemisen tauottaminen on äärimmäisen tärkeää. Vielä parempi on jos on useampi teos työn alla, niin tekeminen pysyy samalla mielenkiintoisena vaihtelun kautta.



Arkistojen aarteita: Taidekoulu Tuimala on kuollut, mutta sen perintö elää


Löysin arkistoista Taidekoulu Tuimalan opetusvideoita, ja ajattelin, että julkaisen joitakin niistä YouTube-kanavallani taiteen harrastajien hyödyksi. Näin jälkikäteen katsottuna monet niistä ovat parempia kuin muistin. Omaa työtään on haasteellista arvioida objektiivisesti. Ajan kuluminen voi auttaa. Kun Taidekoulu Tuimalan kurssit pyörivät täydellä teholla, siinä meinasi samalla kadottaa selkeän näkemyksen omasta tekemisestä.



Esimerkiksi värioppikurssimme, josta olen jo joitakin videoita julkaissut kanavallani on todella selkeä opas väriteorian soveltamiseen käytännössä. Kannattaa seurata YouTube-kanavaani jos etsit ilmaisia oppitunteja kuvataiteen tärkeimmistä periaatteista. Suomenkielisenä tällaisia videoita on netissä varsin vähän.


Tulen lähiaikoina julkaisemaan kanavallani oppitunnin aiheesta "Muotokuva maalauksen perusteet: Väritutkielman maalaaminen". Yläpuolella olevassa kuvassa näet kuvakaappauksen videosta.


Tässä yksi video, jonka julkaisin hetki sitten kanavallani:




Ohjauspalvelu


Ohjaan edelleen motivoituneita kuvataiteen harrastajia, vaikka varsinaista kurssitoimintaa minulla ei tällä hetkellä ole. Opetuksen toteutan muuten samaan tapaan kuin tyypillisessä vuorovaikutteisessa verkkokurssissa. Oppilas lähettää teoskuvan/harjoitustyön ja annan palautteen sekä kehitysehdotukset, joiden pohjalta oppilas voi tehdä mahdolliset korjaukset. Menetelmä toimii hyvin ja on joustava, koska se ei ole tiettyyn aikaan ja paikkaan sidottu. Tekstin, kuvien ja videoiden välityksellä annetun ohjauksen ja palautteen etu on siinä, että oppilas voi palata niihin uudestaan ja uudestaan.


Tästä ohjauspalvelusta, sen toteutustavasta, hyödyistä ja pitkästä historiasta löydät lisätietoa muista artikkeleistani.


Tällä hetkellä kalenterissani on vielä tilaa oppilaille. Lisää tietoa saat esimerkiksi ottamalla minuun yhteyttä sähköpostitse. tuomastuimala@yahoo.com



Muuta


Kirjoittelen luultavasti jatkossakin myös muista aiheista kuin kuvataiteesta. Tosin pohdin sitä, että haluaisinko sittenkin rajata tämän sivustoni vain kuvataiteeseen. Koska se, että taideaiheisten kirjoitusten joukossa on esimerkiksi tiedettä ja rationaalista ajattelua käsitteleviä tekstejä voi hämmentää joitakin. Minun todellisuudessa nämä kaikki on yhtä samaa jatkumoa ja kokonaisuutta, mutta kaikki ei välttämättä koe asiaa samalla tavalla. Ja todellisuudessa taide on omassa elämässäni muihin asioihin verrattuna sivuroolissa. Olen enemmän tieteilijä kuin taiteilija.


Jonkin verran olen kuitenkin jo selkeyttänyt artikkelisisältöä ja siirtänyt ainakin väliaikaisesti joitakin tekstejä piiloon. Teen tätä muutenkin kaikenlaisella sisällöllä, jotta blogini elää sopivasti. Siksi esimerkiksi se missä järjestyksessä artikkelini ovat, ei kerro aina niiden alkuperäistä julkaisuajankohtaa. Siirtelen artikkeleja listalla eri paikkoihin, sillä koko listan selaaminen on työlästä ja moni artikkeleista voi jäädä siksi lukematta.


Artikkelien jakaminen kategorioihin eri aiheiden perusteella olisi yksi vaihtoehto, mutta wixin sivuilla sitä on haasteellista toteuttaa, tai sitten en vain tiedä miten se tapahtuu. Uusia sivuja en halua perustaa. Jos teen joskus jyrkempää karsintaa ja haluat jonkun artikkelin itsellesi luettavaksi niin minulta saattaa löytyä se PDF-tiedostona. Kirjoittelen paljon muutenkin ja säilön tekstejäni pilveen PDF-tiedostoina. Jos joku näkemäsi teksti on kadonnut sivuiltani, voit kysyä sitä minulta. Voin antaa siihen linkin, jos se on tallennettu Google Driveen.


Sen jälkeen kun taiteesta tuli minulle sivutoimista ja enemmän harrastukseen verrattavaa niin ajattelin, että blogini voi aivan hyvin toimia minulle yleisenä ajatusten ja tiedon jäsentäjänä, eli oppimistyökaluna. Samalla muut voivat hyötyä ja saada raaka-ainetta eri asioiden syvälliselle pohtimiselle. Suurempi johdonmukaisuus artikkeliaiheissa olisi hyödyllisempää silloin jos markkinoisin ja myisin voimaperäisesti taidepalveluitani. Mutta en ainakaan tällä hetkellä tee niin, vaan annan taiteen elää omaa elämäänsä elämässäni. Tilaustöitä ja opetusta teen kysynnän ja oman tilanteeni mukaan.


Jos sinulla on kysyttävää mistä tahansa sivustoni sisällöstä olet tervetullut ottamaan minuun yhteyttä. Sähköpostiosoitteeni kerroinkin jo aiemmin.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä



 
 
Liity sisäpiiriin!

Liity postituslistalleni ja kuulet uusista artikkeleistani ja kursseistani. Lähetän sinulle silloin tällöin parhaimpia ohjeita ja ideoita piirtämiseen ja kerron uusimmista kuulumisistani.

Kiitos! Olet nyt listallani.

Ota yhteyttä minuun sähköpostilla:
Katso seuraavaksi:

© 2025 tuomastuimala.fi

bottom of page