top of page

Mitä tarvikkeita piirtäjä tarvitsee?


Se mitä tarvikkeita piirtäjä lopulta tarvitsee on pitkälti makukysymys. Itse pyrin useimmiten piirtämään mahdollisimman vähillä tarvikkeilla. Pelkällä hyvälaatuisella HB-lyijykynällä pääsee jo pitkälle. Tällainen minimalistinen lähestymistapa, silloin kun tarvikkeet on hyvälaatuisia, kehittää piirtämisessä tarvittavaa käsityötaitoa tehokkaasti, koska silloin ei voi turvautua oikoteihin. Sopivilla välineillä voi nimittäin helpottaa ja nopeuttaa piirtämistä huomattavasti. Tiettyjen välineiden tarjoamat oikotiet tekee piirtämisestä käytännöllisempää, koska silloin valmiita teoksia saa tuotettua nopeammin.


Toimivia tarvikekombinaatioita

Jos minun pitäisi ehdottaa tarvikekombinaatiota, joka yhdistää parhaat puolet mollemmista maailmoista, toisin sanottuna kombinaatiota, joka sekä kehittää piirtotaitoa optimaalisesti, että helpottaa ja nopeuttaa piirustusprosessia, ehdotukseni olisi hiilikynät, valkoinen hiili- tai pastellikynä ja sävytetty paperi/kartonki. Tähän voisi vielä lisätä hiilitikun.

Kokemukseni mukaan parhaimmat hiilikynät ovat Marie's ja General's merkkisiä. Suomessa taidetarvikeliike Snow White myy joitakin Marie's tuotteita. Omat Marie's hiilikynäni olen tilannut ulkomailta. En tiedä Suomesta yhtäkään taidetarvikeliikettä joka myy General'sin kyniä. Niitä täytyy tilata ulkomailta. Suomesta voi kyllä löytyä muun merkkisiä kyniä jotka vastaavat näitä. Myös Derwentin hiilikynät ovat hyviä, mutta ne käyttäytyvät eritavalla kuin Marie's tai General's hiilikynät.Harmaalle paperille syntyy hienoja piirustuksia helpommin.

Toinen hyvä tarvikekombinaatio voisi olla hyvä HB-lyijykynä (Staedtler Noris tai Minerva) ja musta värikynä tai jokin musta erikoiskynä kuten Staedtlerin Mars Lumograph Black tai Mont Marten EE-kynä. Sävytettyä paperia varten tarvittaisiin vielä jokin valkoinen kynä.Huomioi kynien valinnassa sävyskaala


Kynäyhdistelmän valintaan vaikuttaa myös se millaista sävyskaalaa haluat piirustuksissasi käyttää. Jos haluat yltää sävyissä mahdollisimman lähelle mustaa tarvitset mustia kyniä. Lyijykynien kanssa parhaiten toimii Steadtlerin Mars Lumograph Black kynät, mustat värikynät ('puuvärit') ja ainakin kohtuullisesti myös Mont Marten EE-kynä. Hiilen ja grafiitin sekoittaminen on haasteellista ei kuitenkaan täysin mahdotonta. Nopeisiin harjoituksiin ja luonnoksiin riittää lyijykynä ja mikä tahansa paperi. Loppujen lopulta vain kokeilemalla löytää itselle sopivan tarvikeyhdistelmän.Paperit ja pyyhekumit

Papereista sen verran, että luonnosteluun käy melkein mikä tahansa paperi, mutta viimeisteltyyn piirtämiseen kannattaa hankkia jotain hieman paksumpaa ja parempilaatuista paperia. Cansonin paperit ovat oman kokemukseni mukaan hyviä.

Entä pyyhekumi? Pääasia, että pyyhekumi on hyvälaatuinen. Muovailtava hiilikumi kannattaa hankkia ainakin silloin jos käyttää hiiltä tai hiilikyniä.Lisää tietoa piirustustarvikkeista


Haluaisitko tietää hyvistä piirustustarvikkeista vielä enemmän? Haluaisitko myös saada yksityiskohtaista ohjausta kynien ja muiden piirustusvälineiden käyttöön? Siinä tapauksessa lue myös muut piirustusvälineitä käsittelevät artikkelini tai liity jollekin taidekurssien järjestämälle piirustuskurssille.


Piirustusterveisin,


TuomasComments


bottom of page