top of page

Akryyli- ja öljyvärien yhdistäminen

Hei! Moni aloitteleva maalaari miettii, että voiko akryyli- ja öljyvärejä yhdistää?

Tämä on tärkeä kysymys, jottei vahingossa pilaa omia teoksiaan. Lyhyesti sanottuna vastaus on kyllä ja ei. Riippuu siitä miten niitä yhdistää. Anna kun selitän asiaa vähän tarkemmin.



Akryyli- ja öljyvärien ero


Akryylivärit ovat vesiliukoisia ja öljyvärit eivät ole. Siksi niitä ei voi sekoittaa keskenään. Myöskään vesiliukoisia öljyvärejä ei voi sekoittaa akryylivärien kanssa. Taustalla olevaa kemiaa ei tarvitse sen enempää tuntea. Riittää, että muistaa sen että akryylivärit ja öljyvärit ovat erilaisia, eikä niitä voi sekoittaa keskenään.


Akryyli- ja öljyvärien oikeanlainen yhdistäminen


Vaikka akryylivärejä ja öljyvärejä ei voi sekoittaa keskenään voi akryylivärien päälle kuitenkin maalata öljyväreillä. Maalausjärjestys täytyy ehdottomasti olla akryylivärit ensin ja öljyvärit sitten. Varmistu myös siitä, että akryylimaali on hyvin kuivunut ennen kuin alat maalata öljyväreillä päälle. Tämä on ehdottoman tärkeää, koska kuiva maalipinta takaa sen, etteivät värit ala sekoittua keskenään. Kuivan öljyvärikerroksen päälle ei tule maalata akryyliväreillä, joten siinä vaiheessa kun otat öljyvärit käyttöön täytyy sinun pysyä öljyväreissä maalauksen loppuun asti.


Maalinvalmistajan Goldenin viimeisimpien tutkimusten mukaan öljyväreihin tulisi lisätä sopiva annos maalausnestettä, jottei maalipinta ala halkeilla myöhemmin. Goldenin suosituksen mukaan 10% pellavaöljyä, 6-10% alkydia tai 4-10% paksunnettua pellavaöljyä (stand oil) estää halkeilun.


Tutkimustuloksiaan esittelevässä artikkelissaan Golden toteaa, että maalarit ovat käyttäneet pitkään akryylivärien ja öljyvärien yhdistämistä ilman ongelmia tai ainakaan halkeilusta ei raportoida usein. Joten menetelmä on mitä ilmeisemmin käyttökelpoinen. Jos haluat pelata varman päälle noudata Golden uutta ohjeistusta. Artikkelin voit lukea kokonaisuudessaan tässä osoitteessa: https://justpaint.org/revising-our-recommendations-for-using-oils-over-acrylics


Molempien mediumien hyvät puolet käyttöön


Maalaamalla teoksen käyttäen sekä akryyli- että öljyvärejä saa käyttöönsä molempien mediumien hyvät puolet.



Luonnos ja alusmaalaus sekä mahdolliset muut värikerrokset syntyvät kätevästi akryyliväreillä. Akryylivärit kuivuvat nopeasti ja maalausta voi muovata helposti suuntaan ja toiseen kunnes sommitelma toimii.


Sopiva akryylimaalikerros luo hyvän pohjan öljymaalaukselle.

Öljyväreillä maalauksen saa vietyä seuraavalle tasolle, koska muun muassa pehmeiden rajojen ja gradaatioiden aikaansaaminen on öljyväreillä helpompaa. Myös akryylivärien muovinen vaikutelma katoaa hyvin öljyvärien alle.


Joten akryyli- ja öljyvärien yhdistäminen onnistuu mainiosti kun muistat sen, ettet sekoita niitä keskenään, vaan maalaat öljyväreillä aina vain kuivan akryylimaalipinnan päälle. Maalausjärjestys täytyy myös ehdottomasti olla akryylivärit ensin ja öljyvärit sitten.


Terveisin,


Tuomas


2 Comments


Voiko Temperavärejä ja akryylimaalia sekoittaa? Ostin akryyleja mutta niistä puuttuu musta... Temperafarben -laatikosta löytyi sellainen tuubi...

Like
Replying to

Hei! En ole koskaan käyttänyt temperavärejä, mutta intuitio sanoo, että ei ole suositeltavaa sekoittaa temprevärejä ja akryylimaalia keskenään, koska niissä on erilaiset sideaineet ja kuivumisominaisuudet. Jotkut tietolähteet ovat samaa mieltä tästä päätelmästä. Mustan saa sekoitettua poltetusta umbrasta ja ultramariinisinisestä. Jotkut maalarit eivät käytä valmista mustaa ollenkaan, vaan sekoittavat sen itse ruskeasta ja sinisestä. Näin mustan lämpötilaa voi säädellä muuttamalla sinisen ja ruskean suhdetta. Toinen vaihtoehto on sekoittaa päävärit sininen, punainen ja keltainen keskenään (esim ftalosininen, kinakridonipunainen, ja hansakeltainen). Se että kuinka tumma musta sekoituksesta tulee on toinen juttu, mutta ainakin hyvillä väreillä ja oikeilla pigmenteillä tulee oikea musta, tai riittävän musta. Kokeilemalla löytyy sopiva musta. Näin voi saada hyvän kromaattisen mustan, josta voi olla hyötyä väriharmoniaakin ajatellen ja lämpötilan kanssa…

Like
bottom of page