top of page
  • Writer's pictureTuomas Tuimala

Ota akryylimaalaus haltuun

Tässä artikkelissa kerron miten voit ottaa akryylimaalauksen haltuun. Pitemmittä puheitta, mennään asiaan.


Akryylimaalaus rennolla otteella.


Käytä hyvälaatuisia maalaustarvikkeita


Ammattilaisen työkaluilla syntyy ammattimaista jälkeä, mutta huonojen työkalujen kanssa työskennellessä ammattilainenkin on vaikeuksissa. Siksi kannattaa panostaa laadukkaisiin tarvikkeisiin. Maalaustarvikkeita ei tarvitse olla kovin paljon. Tärkeämpää on laatu kuin määrä. Tässä luettelo tarvikkeista joiden avulla pääset maalaamisessa pitkälle.


Tarvikkeissa tärkeämpää on laatu kuin määrä.

-Kangaspahvipohjia (kovaan pahviin liimattu kangas) tai pinko-pohjia (puukehykseen pingotettu kangas)

-Sivellin tai muutama

-Värit: Vähintään sininen, keltainen, punainen, musta ja valkoinen.

-Apuaineet: Kuivumisen hidastin

-Maalausteline (pöytäversio)


Maalaustarvikkeita et tarvitse välttämättä tämän enempää päästäksesi hyvään alkuun. Käytän itsekin suunnilleen vain näitä tarvikkeita kun maalaan akryyliväreillä. Rajallinen palettikin toimii hyvin ja on tunnetusti monien ammattimaalareiden suosima.Värien sekoittamisen perussäännöt


Nyt kun maalaustarvikkeet on hankittu, voidaan ryhtyä maalaamaan. Voidaksesi maalata hyvin, sinun on syytä tietää jotain siitä miten saat sekoitettua haluamasi värin. Edelleenkin rajattu paletti riittää. Näillä ohjeilla voit sekoittaa pääväreistä haluamasi värit.


Sininen+keltainen=vihreä


Sininen+punainen=violetti


Punainen+keltainen=oranssi


Sininen+keltainen+punainen=ruskea


Vastavärin lisääminen vaimentaa värin intensiteettiä


Keltainen ja valkoinen vaalentaa väriä


Sininen ja ruskea tummentaa väriä


Pidä mielessä se, että realismissa värien ei tarvitse vastata absoluuttisen tarkasti mallin värejä jos valöörit ovat kohdallaan. Eli kiinnitä maalatessasi erityistä huomiota tummuusasteisiin, äläkä ole liian huolissasi väreistä. Tämä on yksi esittävän taiteen salaisuuksista. Väriä voi halutessaan myös muuttaa aivan joksikin toiseksi jos säilyttää valöörin samana. Todentuntu, syvyys ja kolmiulotteisuus perustuu ennen kaikkea valööreihin.


Valööri on Pomo!

Tämän tekstin yläpuolella näet kuvan, jossa siirsin ristiin mustavalko- ja värikuvista väritäpliä toistensa päälle. Huomaatko miten täplät sulautuvat kuvaan? Jos katsot kuvia silmiä siristäen täplät sulautuvat kuviin vielä vahvemmin. Se johtuu yksinomaan siitä, että valööri eli tummuusaste täsmää. Näin ollen väreissä on paljon joustoa. Tärkeämpää on saada tummuusasteet kohdalleen. Kuvan maalauksen uskottavuus ei perustu väreihin, vaan valööreihin. Siksi maalaus toimii periaatteessa yhtä hyvin sekä mustavalkoisena, että värillisenä. Valööri on Pomo! Tämän sisäistäminen tekee maalaamisesta huomattavasti helpompaa. Se on siinä. Maalaustaidon yksi isoimmista salaisuuksista on paljastettu.Noudata selkeää maalausprosessia1. Valitse riittävän helppo ja yksinkertainen aihe (valokuva on hyvä siksi, että se on pysyy paikallaan ja on muuttumaton.)


Sopivan aiheen tuntomerkkejä ovat muun muassa:


-Taitotasoon nähden riittävän helppo. Haastetta voi olla mukana, mutta ei liikaa.

-Malli on valaistu yhdellä pääasiallisella valonlähteellä, koska se luo kuvaan selkeästi tunnistettavat valot ja varjot.2. Tutki mallia tai suunnittele aihetta etukäteen.-Tutki ja mittaile mittasuhteita

-Tunnista valot ja varjot


3. Tee luonnos.Vahva luonnos voi auttaa todella paljon vahvan maalauksen aikaansaamisessa. Hyvä luonnos on ikään kuin kartta johon on kartoitettu koot, mittasuhteet, kallistuskulmat, muodot, valot, varjot, päävalöörit, tärkeimmät maamerkit ja oleelliset yksityiskohdat.4. Ala maalata suunnitelman mukaan.Yksi versio toimivasta maalausprosessista etenee näin:


-Täytä varjot

-Täytä valot

-Hienosäädä valöörit

-Viimeistele maalaus


Joissakin tapauksissa maalauksen voi aloittaa myös vaaleimmista valoista ja sen jälkeen siirtyä varjojen värittämiseen.Haluaisitko oppia lisää?Jos haluat saada lisää tietoa ja harjoitella akryylimaalausta ohjatusti, liity siinä tapauksessa Taidekurssien järjestämälle Akryylimaalaus haltuun -verkkokurssille. Kurssille osallistumiseen tarvitset ainoastaan toimivan internet yhteyden. Tässä vielä muutama komentti kurssille osallistuneilta:


"Kiitos kurssista. Olen erittäin tyytyväinen, että osallistuin. Olen oppinut paljon perusasioista ja ne kulkevat mielessäni, vaikka ei vielä käytännön tasolla. Maalaamallahan sitä oppii. Palautetta on ollut hienoa saada, siitä oppii. On tärkeää tietää, onko oikeilla jäljillä. Seuraavalle kurssille olen jo ilmoittautunut ja sitä odotellessa ehdin toivottavasti tehdä useamman työn vielä. Lämmin kiitos erittäin kannustavasta opetuksesta."

Kristiina Manninen, Akryylimaalaus haltuun -kurssin osallistuja

"Kiitos todella selkeistä ja opettavaisista aineistoista. Sain kurssista paljon irti."

Akryylimaalaus haltuun -kurssin osallistuja

"Kurssi oli minusta selkeästi laadittu, helpot ohjeet :) Kiitos kurssista, oli tosiaan mielenkiintoinen kokemus ja ehkä tulen vielä jollekin toiselle kurssille jatkossa."

Sanna, Akryylimaalaus haltuun -kurssin osallistuja


Kurssin löydät tästä osoitteesta:


https://www.taidekurssit.fi/p/akryylimaalaus-haltuun


Tervetuloa ottamaan akryylimaalaus haltuun!


Terveisin,


Tuomas
bottom of page