top of page

Akryylimaalarin olennaisimmat tarvikkeet

Oletko kiinnostunut akryylimaalauksesta, mutta siihen liittyvät tarvikkeet ovat sinulle vieraita?

Tässä artikkelissa kerron millä tarvikkeilla pääset hyvään alkuun ja vähän pidemmällekin.


Taidemaalari Liisa Tuimalan pohjamaalaus akryyliväreillä.

AKRYYLIMAALAUKSEN TARVIKELISTA

  • Paletti tai lautanen värien sekoittamiseen.

  • Jos maalaat suuria töitä ja väriä kuluu paljon, hanki kannellisia muovirasioita värien säilyttämiseen.

  • Palettiveitsi. Palettiveitsi ei ole aivan välttämätön, sillä akryylimaaleja voit sekoittaa myös esimerkiksi jäätelötikulla tai siveltimellä.

  • Purkkeja maalausnestettä / vettä varten.

  • Suihkupullo. Suihkupullolla voit kostuttaa värejä tai maalaustasi tarvittaessa.

  • Rättejä ja riepuja. Räteillä voit pyyhkiä ylimääräistä maalia pois, tehdä mielenkiintoisia taustoja (käytä rättiä ikäänkuin siveltimenä) ja puhdistaa lopulta välineitä.



Maalauspohja


Akryylivärit ovat monikäyttöisiä, ja ne tarttuvat hyvin erilaisiin pintoihin. Akryylimaalarit käyttävät maalauspohjina tavallisesti kiilapuille pingotettuja kangaspohjia, puulevyjä, paksuja pahveja tai akryylimaalaukseen tarkoitettuja papereita.


KANGASPOHJA

Jos maalaat kankaalle, kangas pitää aina pohjustaa ennen varsinaisen maalauksen aloittamista. Ilman pohjustusta kangas päästää väriä läpi ja löysää kangasta olisi muutenkin hankala maalata. Taidetarvikkeiden verkkokaupat myyvät valmiiksi pohjustettua, maalaamiseen tarkoitettua kangasta metritavarana sekä käyttövalmiita valmispohjia useassa eri koossa. Valmiiksi pohjustetulle kankaalle ja valmispohjille voit alkaa maalata heti.

PAHVIT, PUULEVYT JA PAPERIT

Pahveja, puulevyjä ja papereita ei ole välttämätöntä pohjustaa ennen maalausta, mutta hyvä pohjatyö edesauttaa maalauksen syntymistä. Pohjustus helpottaa työskentelyä ja nostaa värit paremmin esiin. Tyypillinen pohjustusaine puu-, pahvi- ja paperipinnoille on Gesso. Gesso on vesiohenteinen pohjuste ja se kuivuu nopeasti. Gessoa saa lähes jokaisesta taidetarvikeliikkeestä ja se on hinnaltaan edullista. Perusgesso on valkoista, mutta gessoa löytyy myös mustana ja läpinäkyvänä.


On hyvä huomata, että akryylimaalit eivät tartu ns. rasvaisille pinnoille. Niinpä esimerkiksi vanha öljyvärimaalaus ei sovellu akryylimaalauksen pohjaksi.



Värit


Jos haluat päästä heti akryylimaalauksessa hyvään vauhtiin ja tehdä maalamisesta miellyttävämpää, kannattaa halvimmat askarteluvärit kannattaa jättää ostamatta. Halvoissa väreissä väripigmenttien määrä on vähäinen, joten halutun maalaustuloksen aikaansaaminen on haastavaa ja jopa turhauttavaa. Kun panostat korkealaatuisiin väreihin, väriä kuluu vähemmän ja maalaaminen on huomattavasti miellyttävämpää.



Pääset alkuun hankkimalla muutamat keskeiset perusvärit. Sopiva aloitussetti voisi näyttää tältä:

  • titaanivalkoinen

  • alitsaarinpunainen

  • ultramariininsininen

  • kadmiuminkeltainen

  • keltaokra

  • poltettu umbra (ruskea)

  • norsunluun musta

Näistä väreistä pystyt sekoittamaan valtavan määrän erilaisia sävyjä. Värien sekoitukseen ja värivalintoihin voit ottaa avuksi väriympyrän.




Väriympyrästä näet helposti, miten eri sävyt syntyvät ja pystyt helpommin hahmottamaan, mitä värejä haluttuun lopputulokseen tarvitaan.


Mitkä värit tarkalleen kannattaa valita? Mitkä tahansa taiteilijalaatuiset värit käyvät hyvin. Esimerkiksi Galeria-värit ovat Suomen suosituimpia värejä. Värit ovat kirkkaat ja pigmenttitaso on korkea. Värit sopivat ammattikäyttöön, mutta ovat kohtuuhintaiset. Sarjaan kuuluu runsas joukko erilaisia värejä ja myös erikoisvärejä kuten kulta, hopea ja kupari. Perusvärit maksavat noin 8 € / tuubi.



Siveltimet


Akryylimaalauksessa käytetään yleensä jäykkiä siveltimiä, sillä maalit ovat paksuja ja hennoimmat siveltimet vain taipuisivat maalin edessä. Vaikka maaleja ohentaisi reilustikin, usein toimivin sivellin on jäykkä tai jäykähkö. Jäykkiä siveltimiä ovat jämäkät keinokuitusiveltiet sekä sianharjaksiset siveltimet. Nyrkkisääntö akryylimaalauksessa on, että maalaa näillä.


Oravankarva- ja näädänkarvasiveltimet on tarkoitettu akvarelli- eli vesivärimaalaukseen, eikä niillä pysty maalaamaan hyvin akryylimaalauksia. Kun ostat siveltimiä netistä, verkkokaupassa on useimmiten kerrottu tuotteiden yhteydessä, mille tekniikalle mikin sivellin sopii. Näitä suosituksia kannattaa noudattaa.


Tässä kuvassa on akryylimaalaukseen soveltuvia sianharjaksisia siveltimiä:



Kun valitset siveltimiä, hanki muutamaa eri kokoa ja muotoa. Isoilla ja leveillä siveltimillä pystyt tekemään helposti taustoja, mutta yksityiskohtien tekemiseen tarvitset ohutkärkisiä pieniä siveltimiä.



Apuaineet


Akryylimaalit ovat vesiohenteisia, joten alkuun pääset pelkällä siveltimellä ja vedellä. Aika pian saatat kuitenkin huomata, että tietyistä apukeinoista olisi sinulle suurta hyötyä. Harrastus saakin huomattavasti lisää syvyyttä, kun alat käyttää akryylimaalauksen tukena varta vasten tähän tarkoitukseen suunniteltuja apuaineita. Näillä apuaineilla pääset hyvään alkuun:


  • MAALAUSNESTE Maalausnestettä käytetään maalien ohentamiseen. Maalausnesteenä voi käyttää pelkkää vettä, mutta vesi tekee väreistä helposti liian laihoja ja lopputulos saattaa jäädä näyttämään vetiseltä. Akryylimaaleille tarkoitettu maalausneste lisää värien läpikuultavuutta ja tekee valmiista väripinnasta paremman näköisen. Markkinoilla on sekä mattapintaiseksi että kiiltäväpintaiseksi jättävää nestettä. Maalausnesteen käyttö ei vaikuta värien kuivumisaikaan, ja sitä voidaan ohentaa vedellä.

  • KUIVUMISEN HIDASTIN Akryylimaalit kuivuvat nopeasti, mikä rajoittaa värien työstöä. Pelkkä vesi ei useinkaan riitä hidastamaan kuivumista, ja runsas vedenkäyttö saattaa ohentaa väriä liikaa. Kuivumisen hidastin antaa runsaasti lisäaikaa upeiden värisävyjen aikaansaamiseksi ja on oiva apu akryylimaalarille.



Haluaisitko harjoitella akryylimaalausta ohjatusti?


Jos haluat saada lisää tietoa akryylimaalauksesta ja harjoitella maalaustekniikka ohjatusti, toivotan sinut tervetulleeksi akryylimaalauskurssillemme. Juuri nyt meillä on käynnissä Akryylimaalaus haltuun -kurssi. Kurssi opettaa sinut kädestä pitäen tekemään upeita maalauksia.


Ota akryylimaalaus haltuun!


Kurssilla opetamme maalauksen perustekniikkaa mielenkiintoisella tavalla. Opit, miten tehdään dynaaminen ja mukaansatempaava sommitelma ja miten värien kanssa pitäisi työskennellä. Paneudumme myös veitsimaalaukseen ja abstraktien töiden tekemiseen. Yhden kokonaisen jakson omistamme luovuudelle. Kurssiin kuuluu myös paljon muuta, kuten havainnollistavia videoita, oppisisältöjä eri teemoista ja runsas joukko erilaisia tehtäviä.

Kurssi on verkkokurssi, joten sille osallistumiseen et tarvitse muuta kuin toimivan internetyhteyden.


Kurssin löydät tästä osoitteesta: https://www.taidekurssit.fi/p/akryylimaalaus-haltuun



Terveisin,


Tuomas


PS. Tiesitkö, että onnistuminen akryylimaalauksessa on pitkälti kiinni toimivasta maalausprosessista. Hyvät tarvikkeet ovat tärkeitä, mutta niistäkään ei ole hyötyä jos ei tiedä mitä niillä tulisi tehdä. Kun opit toimivan maalausprosessin kaavan, voit kehittyä maalaustaidossa nopeasti. Sen jälkeen kyse on enemmän vain siitä, että uskollisesti toistat samaa kaavaa kunnes sisäistät sen täysin. Saman kaavan toistaminen ei tietenkään tarkoita yhden ja saman aiheen maalaamista uudelleen ja uudelleen, vaan sitä miten teoksen maalaa. Näin ollen toimivan prosessin toistamisen ei tarvitse olla tylsää.



Akryylimaalaus haltuun -kurssilla opit klassiseen metodiin perustuvan tavan rakentaa hyvä maalaus vaihe vaiheelta. Saat myös tietää kuvataiteen tärkeimmistä periaatteista, jotka hallitsemalla voit myös lopulta vapautua kaavoista. Teemmekin kurssilla siksi myös abstrakteja teoksia, jotta pääset painetestaamaan kuvataiteen periaatteita. Mutta muista, että hallitsematon abstrakti itseilmaisu ilman selkeää käsitystä kuvataiteen periaatteista ja ilman selvää visiota on kuin yrittäisi opetella uimaan hyppäämällä suoraan altaan syväänpäähän. Seurauksena on todennäköisesti se, että hukut oman teknisen osaamattomuutesi vuoksi. Kun saat selkeän käsityksen siitä mikä on kaikkein olennaisinta hyvässä maalauksessa ja miten sellaisen voi rakentaa, voit oppia ilmaisemaan itseäsi ilman osaamattomuuden pakkopaitaa.


Alla olevasta videosta saat vähän esimakua toimivasta maalausprosessista:



PPS. Piirustustaito on maalaustaidon perusta. Tunnetusti moni mestarimaalari on myös äärimmäisen taitava piirtäjä. Todellisuudessa piirtämisen ja maalaamisen välinen ero ei ole kovin suuri. Sekä hieno piirustus, että hieno maalaus syntyy samalla kaavalla. Ainoana erona on oikeastaan vain työkalut. Kuvataiteen tärkeimmät periaatteet on kuitenkin hieman helpompaa ottaa haltuun kynän kuin siveltimen avulla, koska maalit ovat luonteeltaan hieman vaikeammin kontrolloitavia kuin esimerkiksi kynien grafiitti tai hiili. Joten hyvä vaihtoehto päästä paremmin sisälle akryylimaalaukseen tai mihin tahansa muuhun maalaustekniikkaan, on harjoitella joko ensin tai maalaamisen rinnalla myös piirtämistä.


Varjostusten piirtäminen -workshop on Taidekurssien järjestämä verkkokurssi, jossa kuvataiteen ydinperiaatteisiin voi saada hyvän tuntuman. Workshopissa opittava nelivaiheinen malli varjostusten piirtämiseen soveltuu suoraan myös maalaamiseen. Koska workshop keskittyy enemmän varjostusten piirtämiseen, ei siellä käydä perusteellisesti läpi luonnostelua. Hyvä maalaushan tarvitsee pohjalle hyvän luonnoksen, joten jos luonnostelutaitosi kaipaavat harjoitusta, kannattaa harkita Piirtämisen perusteet -kurssille osallistumista. Kurssilla käymme perusteellisesti läpi hyvien luonnosten piirtämisen.




PPPS. Jos epäröit maksullisille kursseillemme liittymistä, niin kokeile ensin ilmaisia kurssejamme. Esimerkiksi Piirustustaidon tärkeimmät avaimet on varsin informaatiorikas kurssi ja antaa hyvän yleiskuvan siitä miten netissä opiskelu kursseillamme toimii. Myös artikkeleistani saat hyvän kuvan kurssiemme tasosta. Jaan täällä nettisivuillani monia ammattisalaisuuksia ja artikkelini perustuvat lujaan käytännön kokemukseen sekä perusteelliseen tutkimustyöhön. Jos ilmainen materiaalimme on näin korkeatasoista, kuvittele mitä voit oppia maksullisilla kursseillamme. Tekstin alla voit nähdä joitakin paljon puhuvia oppilastöitä kursseiltamme.



Jaana Tuohimaan maalaus öljymaalauskurssiltamme.

Sanna Chibanin akryylimaalaus kurssiltamme.

Jaana Leinosen akryylimaalaus, joka syntyi akryylimaalaus haltuun -kurssilla.

Virpi Nilimaan kipsipiirustus piirustuskurssiltamme.

Ota sinäkin piirustus- ja maalaustaito haltuun!


www.taidekoulutuimala.fi




bottom of page