top of page

Ei enää tilaongelmia - Yllättäviä ratkaisuja taiteen tekemisen esteisiin

Hei! Moni kokee, että yksi iso este maalausharrastukselle on tilanpuute. Haaste on todellinen, mutta useimmiten täysin ratkaistavissa. Tässä artikkelissa kerron miten maalaamista on mahdollista harrastaa todellisuudessa varsin pienessä tilassa. Annan sinulle myös tärkeän ja hyödyllisen pohdintatyökalun, joka auttaa tunnistamaan, mitkä ovat niitä pohjimmaisia taiteen tekemisen haasteita. Tilanpuute voi todellisuudessa olla heijastus syvemmällä olevasta ongelmasta.



Maalaamiseen ei tarvita paljon tarvikkeita


Joillekin tilanpuutteen tuntu voi syntyä siitä oletuksesta, että maalamisessa täytyy olla paljon tarvikkeita. Mutta näin ei todellisuudessa ole, vaan varsin vähillä maalaustarvikkeilla pärjää aivan hyvin. Tässä asiassa vähemmän saattaa olla jopa parempi, koska se pitää maalausprosessin yksinkertaisena ja selkeänä. Kun prosessi on yksinkertainen on se helpompi hallita. Listaan tähän olennaisimmat maalaustarvikkeet:


- Maalauspohjia

- Muutama sivellin

- Joitakin värituubeja

- Maalausneste

- Kuppi maalausnesteelle

- Paperia tai kangasriepu siveltimien puhdistamiseen

- Astia paperiroskille

- Palettiveitsi

- Paletti


Siinä kaikki. Nämä listaamani tarvikkeet mahtuvat varsin pieneen tilaan. Yksi pieni salkku riittää.



Kuten kuvasta huomaat, jää salkkuun vielä melko paljon tyhjää tilaa. Kuvan tarvikkeet ovat öljymaalaustarvikkeita, mutta esimerkiksi akryylimaalauksessa tarvikkeet ovat lähes samat. Korvaa vain pellavaöljy akryylimediumilla ja vaihda öljyvärit akryyliväreihin.



Maalausteline


Entä maalausteline? Et todellakaan tarvitse isoa studiotelinettä voidaksesi harrastaa maalaamista. Et välttämättä tarvitse minkäänlaista telinettä jos maalaat pöydällä. Vaakatasossa oleva alusta ei tosin ole paras vaihtoehto, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole niin sekin kelpaa.


Artikkelissa esiintyvä puusalkku toimii muuten myös maalaustelineenä. Salkun voi asettaa pöydälle tai lipaston päälle ja sitä on helppo siirrellä paikasta toiseen.



Toinen hyvä ja vähän tilaa vievä ratkaisu on pöytäteline. Se on kooltaan melko pieni ja sitä on helppo liikutella.


Kuten huomaat maalausharrastus on mahdollista sovittaa pieneenkin tilaan. Toki on aina parempi jos voit esimerkiksi omistaa kokonaisen huoneen maalaamista varten, mutta se ei ole välttämätöntä.


Seuraava video havainnollistaa vielä asiaa. Videolla pakkaan artikkelissa listatut tavarat pieneen puusalkkuun ja näytän miten salkku toimii myös maalaustelineenä.




Mitkä ovat todellisia maalaamisen esteitä?


Pieni tila ei siis lopulta ole kovin vakava este maalaamiselle.

Nyt kun tiedät, että voit maalata melkein paikassa kuin paikassa on hyvä hetki tarttua siveltimeen ja alkaa nauttia maalaamisesta. Älä anna ihanteellisten olosuhteiden puuttumisen estää itseäsi kokemasta maalaamisesta koituvaa iloa.


Ymmärrän kyllä, että maalaamisen aloittaminen voi tuntua silti vaikealle. Mutta mistä tämä johtuu? Syyt ovat monesti muualla kuin itse maalaamisessa.

Ehkä aikataulusi on kiireinen, etkä keksi miten voisit saada maalausharrastuksen järkevästi sopimaan omaan elämääsi. Mutta onko tämäkään se todellinen syy sille miksi et maalaa?


Yhtään väheksymättä tätä aikatauluun liittyvää haastetta esitän sinulle kysymyksen. Voisiko vaikeus tarttua siveltimeen johtua yksinkertaisesti tarkoituksen ja halun puutteesta? Sinulla ei ole riittävän hyvää syytä tehdä taidetta. Maalausharrastus ei yksinkertaisesti ole sinulle niin tärkeä asia, että olisit valmis organisoimaan elämäsi tavalla, joka jättäisi sille enemmän tilaa. Kun ihminen pitää jotain asiaa todella tärkeänä ja merkityksellisenä, hän löytää keinot omistaa aikaa ja energiaa tuolle asialle. Muuten kiinnostus jää teoreettiselle tasolle.




Kannattaakin hetken aikaa pohtia sitä, että voisitko saada kuvataiteesta jotain sellaista mikä motivoisi sinua käyttämään siihen aikaa. Kun löydät syyn taiteen tekemiselle, alkaa muut palikat loksahdella paikoilleen.


Se, että tunnet jonkinlaista vetoa kuvataidetta kohtaan voisi viitata siihen, että tiedostat intuitiivisesti sen, että kuvataide voisi antaa sinulle jotain. Ehkä nautit toisten tekemien taideteosten katselusta. Mieti sitä tunnetta kun voit itse omakätisesti tuottaa hienoa taidetta. Nautinto tuplaantuu.


Kuvataiteen tekeminen ollakseen itselle merkityksellistä ei kuitenkaan tarvitse äärimmäisen taidokasta osaamista. Pelkkä käsillä tekemisen ilo ja se, että voi hetkeksi aikaa unohtaa kaiken muun riittää monelle syyksi käyttää säännöllisesti aikaa maalaamiseen.



Miten ratkaisin perimmäisen ongelman?


Itse ratkaisin asian aikoinaan niin, että halusin tehdä tästä ammatin itselleni. Rakensin itselleni vähitellen ammattitaiteilijan identiteetin. Se oli tietoinen prosessi. Näin kuvataiteen tekemisestä tuli osa sitä kuka olen. Kun jokin on osa identiteettiäsi, heijastuu se väistämättä siihen miten toimit. Maalari maalaa ja piirtäjä piirtää.


Identiteetin rakentaminen alkaa eräänlaisella itseaiheutetulla aivopesulla. Kun syötät mieleesi tarpeeksi paljon taiteen tekemiseen kannustavaa tietoa, alkaa se vaikuttaa siihen mitä teet. Ajatus taiteen tekemisestä alkaa tuntua yhä houkuttelevammalta ja lopulta sisäinen paine kasvaa niin suureksi, että se purkautuu toimintana. Alat maalata.



Usein se lopullinen käännekohta tapahtuu sen jälkeen kun ajatukset ja halut muuttuvat toiminnaksi. Maalatessa voi kokea onnistumisen, itsensä voittamisen ja ilon tunteita. Keskittynyt käsillä tekeminen rauhoittaa mieltä ja olo voi olla sen jälkeen vähän tasapainoisempi. Toisaalta kun luovat energiat alkaa virrata, voi tuntea saavansa uutta intoa ja voimaa. Pian oletkin uuden haasteen edessä. Miten pitää into taiteen tekemiseen aisoissa?


Nyt aletaan liikkua melko syvissä vesissä, mutta näin se vain näyttää toimivan. Ihmisen identiteetti ja sen myötä konkreettinen toiminta heijastelee sitä millä ihminen ruokkii mieltään. Kun tämän tiedostaa voi itse vaikuttaa siihen kuka haluaa olla.


Joten haluatko olla maalari? Tämä on se kaiken pohjalla oleva kysymys.


Terveisin,


Tuomas


bottom of page