top of page

Esitätkö itsellesi oikeat kysymykset?

Tässä artikkelissa aion kertoa jotain, mikä mullisti todellisuuteni taiteilijana ja miten sinäkin voit kokea saman. Kyse on oikeiden kysymysten esittämisestä. Kuulostaako tämä sinusta salaperäiseltä? Anna kun selitän asiaa tarkemmin.



Näkökulman muuttaminen auttaa piirtämään paremmin


Koetko näköhavaintojesi siirtämisen paperille vaikeaksi? Tuntuuko sinusta, ettet tiedä edes mistä sinun kannattaisi piirtäminen aloittaa? Ja sitten kun vihdoin pääset alkuun, mikään ei oikein tunnu onnistuvan toivotulla tavalla. Mittasuhteet heittää, näköisyys heittää, eikä piirroksesi vastaa sitä mitä näet luonnossa tai mallikuvassa. Syy siihen miksi kamppailet asian kanssa voi olla yllättävän yksinkertainen. Ja kun tiedät mikä tämä syy on, voit oppia lähestymään piirtämistä aivan uudesta näkökulmasta. Sellaisesta näkökulmasta, joka vie piirtotaitosi seuraavalle tasolle. Mikä siis estää sinua onnistumasta havaintopiirtämisessä?

Syynä voi olla se, että esität itsellesi vääriä kysymyksiä. Ajatellaanpa vaikka, että haluaisit piirtää ihmisen kasvot jostain mallikuvasta. Miten lähestyt asiaa? Alatko miettiä, miten ihmisen kasvot tulisi piirtää oikein? Tilanne voi muuttua hyvin hämmentäväksi, ellet tunne ihmiskasvojen anatomiaa ja pään rakennetta perusteellisesti.



Tilanteesta tekee tarpeettoman hämmentävän todellisuudessa kuitenkin se, että lähestyt asiaa väärästä näkökulmasta. Sen sijaan, että miettisit miten ihmisen kasvot piirretään oikeaoppisesti ja realistisesti, sinun tulisi kysyä itseltäsi aivan toisenlaisia kysymyksiä. Millaisia kysymyksiä?

Kun haluat siirtää näköhavaintosi paperille tarkasti, unohda mikä kohde on kyseessä. Jos piirrät ihmistä, älä piirrä ihmistä. Jos piirrät kukkaa, älä piirrä kukkaa. Sen sijaan kysy itseltäsi minkä kokoinen se on? Mikä on sen korkeus? Mikä on sen leveys? Minkä muotoinen se on? Mikä on tämän nimenomaisen kohdan tai rajan kallistuskulma? Kuinka tumma se on? Kuinka vaalea tämä kohta on verrattuna tähän toiseen kohtaan?  Tässä on joitakin niistä kysymyksistä joita sinun tulisi miettiä kun harjoitat havaintopiirtämistä. 


Kun lähestyt piirtämistä mittasuhteiden, kokojen, kallistuskulmien, muotojen ja tummuuksien näkökulmasta, on oikeastaan sama mitä aihetta tai kohdetta yrität piirtää. Voit onnistua aiheesta riippumatta. Jako vaikeisiin ja helppoihin aiheisiin alkaa kadota mielestäsi. Piirtäminen muuttuu analyyttiseksi prosessiksi, jossa vain etsitään vastauksia erilaisiin kysymyksiin. Eivätkä nämä kysymykset ole mitään ylivoimaisen vaikeita ratkaista. Toisinaan ne voi koetella hieman kärsivällisyyttämme, mutta lopulta tuska muuttuu iloksi, kun näkee edessään hyvin onnistuneen teoksen. Lisäksi näiden ongelmien tai kysymysten ratkaisuun on olemassa joitakin apuvälineitä, jotka auttavat meitä antamaan niihin luotettavat vastaukset. Mikää ei esimerkiksi estä käyttämästä viivotinta apuna mittailussa silloin kun piirrät valokuvasta. Tai mikään ei estä tutkimasta mallikuvan tummuuksia valööriasteikon avulla.



Havaintopiirtäminen lähtee liikkeelle aina näköhavainnoin kopioimisesta. Ajattele vaikka mittasuhteita. Mittasuhteiden oikein piirtäminen perustuu näkökentässä olevan objektin mittailuun. Mittasuhteet voi piirtää oikein vain jos kopioi havaintonsa tarkasti. Sama pätee myös valöörihierarkiaan. Jotta piirustuksesta tulisi todentuntuinen, täytyy valoa ja varjoa kuvata tavalla, joka vastaa riittävissä määrin sitä miten näemme ympärillämme olevan maailman. Joten tässäkin hyvä lähtökohta on kopioida uskollisesti sitä mitä silmä näkee.


Kopioiminen ei siis ole kuvataiteessa synti, vaan päinvastoin erittäin suositeltavaa. Perinteinen tapa kehittää osaamistaan on mestariteosten kopioiminen. Lopulta kopioiminen on kuitenkin vain aloituspiste tai harjoitusmuoto, ei lopullinen määränpää. Havaintopiirtämiseen voidaan ja kannattaakin yhdistää käsitteellistä manipulaatiota, joka perustuu luotettaviin kuvataiteen periaatteisiin.

Haluatko nähdä käytännön demonstraation oikeiden kysymysten voimasta?

Katso alla oleva video, jossa piirrän Bargue-planssin alusta loppuun. Videon klassinen piirustusmenetelmä perustuu oikeiden kysymysten esittämiseen.



Terveisin,


Tuomas




bottom of page