top of page

Kuinka valita sopiva aihe piirustukselle tai maalaukselle?

Tuntuuko sinusta vaikealta keksiä mitä piirtää tai maalata? Mietitkö millainen aihe on sinun taitotasoosi sopiva? Nämä ovat hyviä kysymyksiä ja tässä artikkelissa vastaankin niihin. Joten mennään itse asiaan.


Hyvä aihe on sellainen mikä on sovitettu omaan taitotasoon nähden oikein.



Pystytkö tekemään aiheesta analyysin?



Aiheen sopivuutta voi arvioida esimerkiksi sen valossa, että pystyykö sen jaottelemaan päätummuusasteisiin. Jos kamppailet valöörien hahmottamisen kanssa, ota niin yksinkertainen malli, että päävalöörit on siinä helposti tunnistettavissa. Ei ole ollenkaan mielekästä valita piirrettäväksi tai maalattavaksi aihetta, jota ei osaa lukea tai joka on jotenkin muuten omaan osaamiseen nähden liian vaativa.


Tarkoitus ei tietenkään ole toimia vain omalla mukavuusalueella. Itseään kannattaa haastaa sopivasti. Ei liikaa, eikä liian vähän. Taitojen kehittyminen vaatii aina vähän ponnistelua ja tietoista eteenpäin pyrkimistä.




Olen harjoittanut kuvataidetta ammattimaisesti jo jonkin aikaa ja piirtänyt olen elämäni aikana luultavasti tuhansia tunteja. Mutta silti piirrän ja maalaan edelleen usein hyvin yksinkertaisia aiheita. Yksinkertaisuudessa on voimaa! Hyvä tavoite on osata tehdä ennemmin yksinkertainen maalaus hyvin kuin monimutkainen huonosti. Katso alla olevaa piirustusta ja maalausta. Aihe on äärimmäisen yksinkertainen, mutta silti siitä on syntynyt hyvä piirustus ja maalaus.


Osaatko piirtää ja maalata yksinkertaisen aiheen hyvin?


Realismi luo vahvan pohjan abstraktille ilmaisulle



Niiden, jotka ovat kiinnostuneita abstraktista ilmaisusta, mutta piirustus- tai maalauskokemus on vähäistä, kannattaa pohtia myös sitä, että olisiko harjoittelu kannattavampaa aloittaa esittävistä aiheista. Realismi on tehokkain keino oppia hallitsemaan kuvataiteen tärkeimmät ydinperiaatteet ja menetelmät.


Realismilla saa nopeasti kuvataiteen ydinperiaatteet haltuun.


Sitten kun perusasiat on kunnossa, pystyy luomaan vapautuneemmin juuri haluamansalaista taidetta. Jos hyppää suoraan abstraktiin taiteeseen, hyppää kuvataiteen 'syväänpäähän'. Silloin on todella helppo hukkua omaan tekniseen osaamattomuuteen ja liikkuvien tekijöiden paljouteen.


Abstrakti ilmaisu on kuvataiteen 'syväpää'.

Samaa voidaan sanoa mielikuvituksesta piirtämisestä ja maalamisesta. Samalla on kuitenkin huomioitava se, että kuvataiteen tekemisen ja harjoittelun täytyy olla enimmäkseen nautittavaa. Jos jokin aihe tai tyyli tuntuu täysin vastenmieliseltä tehdä niin ei kannata tehdä sitä, vaan valita aihe, joka kiinnostaa ja innostaa tekemään. Lopulta vain tekemällä oppii.


Terveisin,


Tuomas


bottom of page