top of page

Miksi kuvataidetta kannattaa harjoitella heti alusta pitäen tiedon mukaan?

Hei! Haluatko tehdä piirustus- tai maalaustaidon oppimisesta mahdollisimman hidasta ja vaikeaa? Hyvä tapa onnistua tässä on piirtää ja maalata ilman tietoa toimivista periaatteista. Kannattaa vielä tämän päälle harjoitella mahdollisimman paljon, jotta huono edistyminen saa sinut lannistumaan. Saatat vielä kaiken lisäksi palaa loppuun, mikä on erinomaisen hyvä asia, jos haluaa hidastaa omaa kehitystä.


Leikki sikseen. Moni meistä, jotka olemme kiinnostuneita taiteen tekemisestä, haluamme myös tulla siinä mahdollisimman hyviksi ja mahdollisimman nopeasti. Me kaikki voimme onnistua tässä kunhan harjoittelemme luotettavan tiedon mukaan. Jos haluat tulla yhtä taitavaksi kuin ammattilainen, harjoittele silloin kuin ammattilainen.



Ammattimainen osaaminen perustuu alkeiden perusteiden hyvään hallintaan.


Tämä ei tarkoita välttämättä sitä, että sinun pitäisi harjoitella järkyttävän paljon ja tehdä taitojen kehittämisestä itsellesi kokopäivätyö. Ei, vaan asian ydin on se, että harjoittelet järkevästi ja samoilla periaatteilla kuin parhaimmat tekijät. Silloin edistymiseen riittää säännöllisyys harjoittelussa. Säännöllisyys riippuu jokaisen omista olosuhteista. Jollekin se voi tarkoittaa sitä, että piirtää tai maalaa kerran viikossa, ja jollekin taas sitä, että tekee jotain taiteellista joka päivä.


Sillä kuinka usein ja kuinka paljon voit harjoitella on luonnollisesti vaikutusta siihen kuinka nopeasti voit edistyä. Mutta parempi on edistyä vähän hitaammin kuin olla edistymättä ollenkaan. Joten harjoitteletpa kerran viikossa tai useammin, harjoittele tiedon mukaan. Silloin edistyminen on varmaa.



Miksi jäädä jumiin nykyiselle tasolle?


On surullista toisinaan nähdä miten joku tekee taidetta kuukaudesta tai vuodesta toiseen ilman huomattavaa kehitystä. On toki hienoa, että intoa ja motivaatiota löytyy, mutta saman energianhan voisi myös käyttää siihen, että tekee taidetta tavoilla, jotka vie omaa osaamista tasaisesti eteenpäin. Toki jos on tyytyväinen siihen mitä tekee niin ei kannata tuhlata aikaa tiedon ja koulutuksen hankkimiseen.





Pienillä asioilla voi olla iso vaikutus


Lopulta kyse voi olla aika pienistäkin asioista. Oikea tiedon palanen oikeaan aikaan voi tehdä ihmeitä. Oma kokemukseni piirtämisen harjoittelusta valaisee tätä.


Kun aloitin piirtämisen tavoitteellisen harjoittelun tammikuussa 2017, aloitin siinä uskossa, että harjoittelemalla kuin hullu taidot menee väistämättä eteenpäin. Ja mitä enemmän harjoittelee sitä paremmin ja nopeammin kehittyy. Kuinka väärässä olinkaan. Piirsin kuukauden aikana 100 muotokuvaa ja aikaa käytin harjoitteluun ehkä 100 tuntia. Mitään merkittävää kehitystä ei tapahtunut.


Palauduttuani tästä intensiivisestä ja järjettömästä harjoittelujaksosta, päätin kokeilla toisenlaista lähestymistapaa. Otin selvää, mitkä ovat piirustustaidon tärkeimpiä osa-taitoja ja periaatteita. Pelkästään jo yhden merkittävän tiedon palasen soveltaminen harjoitteluun sai aikaan dramaattisia muutoksia. Kehitykseni siirtyi turbovaihteelle. Muutamassa kuukaudessa piirustukseni olivat aivan toista luokkaa kuin alussa. Alla olevassa kuvassa näet muutoksen jonka koin hyvin lyhyessä ajassa.


Tiedossa on siis epäilemättä voimaa. Mutta vain siinä tapauksessa, että sitä soveltaa käytäntöön. Tieto täytyy myös ymmärtää oikein. Kuvataiteessa on oma sanastonsa ja tietyt käsitteet, jotka täytyy ymmärtää, jotta tarjolla olevaa informaatiota voi tulkita oikein. Täysin itsenäisessä opiskelussa on se vaara, että tulkitsee jonkin asian väärin. Väärä tulkinta johtaa vääränlaiseen toimintaan. Kyse ei ole älykkyydestä, vaan jotkut asiat vain ovat sellaisia, että jos niitä ei tiedä, ei niitä silloin tiedä. Oikean tulkinnan voi tajuta vasta pitkän ajan päästä. Pahimmassa tapauksessa siihen menee vuosikymmeniä tai sitä ei tajua koskaan. Eli seurauksena on se, että kehitys hidastuu.



Varmin tapa edistyä kuvataiteessa


Varmin tapa edistyä kuvataiteessa mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti on ottaa vastaan apua alan ammattilaiselta. Joku joka on kulkenut polkua pidemmälle kuin sinä, voi auttaa sinua välttämään matkan varrella olevat ansat ja sivupolut. Kannattaa siis vakavasti harkita sitä, että ottaa vastaan edes pienen annoksen ammattilaisen ohjausta. Sillä voi olla todella merkittävä vaikutus siihen miten edistyt taiteilijana. Tässä nopeatempoisessa maailmassa, tarvitaan nopeasti näkyviä tuloksia. Ainakin silloin jos on ammattimaisia tavoitteita. Mutta eikö harrastelijanakin taiteen tekemisestä voi saada vielä enemmän iloa, kun osaamattomuus ei ole itseilmaisun esteenä. Aito osaaminen kuuluu kaikille.





Haluan auttaa sinua


Mikäli kiinnostuit ajatuksesta harjoitella kuvataidetta tavoitteellisesti ja järkevien periaatteiden mukaan, haluan auttaa sinua. Katso esimerkiksi artikkelini opintopolusta, jonka avulla voit tulla taitavaksi tekijäksi. Toinen vaihtoehto on osallistua Taidekoulu Tuimalan verkkokursseille. Olen itse mukana kursseilla ja ohjaan kurssilaisia kädestä pitäen. Opinhaluisille oppiminen on varmaa. Kurssimme löydät osoitteesta www.taidekoulutuimala.fi



Terveisin,


Tuomas



bottom of page