top of page

Miksi piirtää mestarikopioita?

Miksi piirtää mestarikopioita? Tietyssä mielessä toisen teoksen tai valokuvan millintarkka jäljentäminen piirtäen on järjetöntä. Helpompi olisi käyttää kopiokonetta tai kameraa. Kopioimisessa ei myöskään tarvita pahemmin luovuutta, eikä persoonallista ilmaisua. Moni onkin ymmärretävästi esittänyt filosofisen kysymyksen: Onko mallin kopioiminen oikeaa taidetta?


Mutta tosiasia on, että kopioiden piirtämisellä ja maalaamisella on pitkät perinteet ja sen avulla on valmennettu mestareita jo kauan. Miksi? Koska mestarikopioiden piirtäminen on äärimmäisen hyödyllistä?


Mutta mitkä ovat mestarikopioiden piirtämisen hyödyt? Kerron sinulle kolme hyvää syytä piirtää kopioita.




1. Kopion onnistumista voi arvioida täysin objektiivisesti.


Kopioimisessa, mallista tulee luotettava ja vakaa vertailukohta omalle piirustukselle. Eräs taiteilija on sanonut, että silloin luonto asettaa standardit. Tämä tarkoittaa sitä, että malli asettaa subjektiivisista mielipiteistä riippumattomat standardit. Piirustus on onnistunut ja valmis silloin, kun sitä ei voi enää erottaa alkuperäisestä. Tässä tavoitteessa ei jää sijaa henkilökohtaisille mieltymyksille ja mielipiteille. Periaatteessa kuka tahansa kykenee näkemään onko kopio täydellinen vai ei. Tämän objektiivisempaa lähestymistapaa taideteoksen onnistumisen arvioimiselle ei ole.




Tässä on syy miksi kopioiminen on ollut pitkään osa perinteistä taideopetusta. Oppilaan onnistumista ja kehitystä voi silloin arvioida luotettavasti ja puolueettomasti. Mutta mitä muuta hyötyä on objektiivisesta arvioinnista? Seuraava kopioimisen hyöty liittyy siihen.



2. Kopioiminen on tehokas tapa kehittää tarkkaa silmää ja piirustustekniikkaa


Kopioiminen on tehokas keino harjoitella piirtämisen perustekniikoita ja -menetelmiä sekä kehittää tarkkaa silmää. Jotta kopiointi onnistuu, täytyy hallita mittaustekniikat ja täytyy osata käyttää kynää ja muita tarvikkeita hallitusti.




Perinteisesti esimerkiksi Bargue-kopioita piirretään aika minimaalisilla välineillä, jolloin oikoteille ei jää sijaa. On kova työ piirtää viimeisen päälle tarkka ja viimeistelty Bargue-kopio pelkällä parilla lyijykynällä tai hiilitikulla. Siinä oppii todella käyttämään kynää hyvin.


Kuvataiteen tekninen puoli on luonteeltaa mekaaninen, joten sen arvioimista on paras lähestyä objektiivisten mittapuiden kautta. Kun tavoite on kopioiminen, silloin piirustuksen mittasuhteet, muoto ja valöörit joko ovat samanlaiset mallin kanssa tai ei.





Mittasuhteet, muoto ja valöörit ovat piirtämisen ehdotonta teknistäydintä. Jos hallitset nämä kolme elementtiä, hallitset piirtämisen teknisen puolen. Silloin olet vapaa luomaan persoonallista taidetta ilman teknisen osaamattomuuden asettamia rajoituksia.



3. Kopioiden piirtäminen kehittää kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä


Tarkka ja huolellinen piirtäminen edellyttää kärsivällistä ja keskittynyt työskentelyä. Siinä täytyy oppia henkisesti pysähtymään tekemisen äärelle. Se, ettei katso omia virheitään sormien läpi, vaatii itsehillintää. Kiusaus olla huolimaton voi olla suuri. Mutta jos oppii korjaamaan tekemänsä virheet sitä mukaa kuin ne havaitsee, oppii myös hyvän tavan, josta on paljon hyötyä taiteen tekemisessä. Mitä paremmin pystyy hallitsemaan oman työnsä laatua, sitä parempia teoksia syntyy.





Kärsivällisyys on piirtäjän tärkein työkalu ja usein se tekijä, joka erottaa amatöörit ammattilaisista. Kyse ei ole useinkaan erosta osaamisessa vaan siinä kuinka paljon pystyy puskemaan itseään tekemään aidosti parhaansa. Välillä tuntuu jopa siltä, että tämä on melkein ainoa asia, joka piirustustaidosta kiinnostuneen täytyy oppia. Tekniikka ja menetelmän hallinta kehittyy siinä sivussa, jos vain kykenee uskollisesti ja kärsivällisesti seuraamaan toimivaa prosessia.


Tässä oli muutama kopioiden piirtämiseen liittyvää hyötyä. Kopioimisessa on siis todellista voimaa, eikä sitä kannata sivuuttaa. Ja varsinkin jos tavoitteesi on luoda alkuperäistä ja persoonallista taidetta, kannattaa aloittaa kopioimisesta, koska se vapauttaa sinut osaamattomuuden kahleista. Kun perusta on kunnossa, kaikki on mahdollista.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä



PS. Myös mielikuvituksesta piirtämisen taito opitaan kopioimalla. Esimerkiksi jos tavoitteesi on oppia piirtämään uskottavia ihmisfiguureja mielikuvituksesta, täytyy sinun ensin opetella ihmiskehon mittasuhteet ja anatomia. Se tapahtuu piirtämällä mallista anatomisia tutkielmia. Usko tyhjästä nyhjäisyn voimaan johtaa osaamattomuuden umpikujaan. Sen sijaan kopioiminen vapauttaa sinut luomaan ilman rajoituksia. Tosin tästä täytyy tajuta se, että taito kopioida havaintoa muodostaa vain osaamisen perustan. Kun perusteet ovat hallussa niin sen jälkeen on helpompaa siirtyä teosten älykkään suunnittelun maailmaan. Haasteena tässä on se, että jos sekä havainnon hallinnan ja suunnittelutaidon haluaa osata hyvin, täytyy harjoitella todella paljon ja määrätietoisesti. Monelle kyseessä voi olla epärealistinen tavoite johtuen olosuhteista ja rajallisista resursseista. Aina voi toki piirtää ensisijaisesti nautinnon kautta ilman keskittynyttä eteenpäin menemisen tarvetta. Realiteetit tunnistamalla ja hyväksymällä voi luoda itselleen toimivan taiteen tekemisen rutiinin.

bottom of page