top of page

Näin opit sekoittamaan värejä oikein: Miksi tulostettu kuva voittaa näytön

Värien sekoittaminen on yksi maalauksen perustaitoja, mutta yllättävän moni käyttää tässä työssä lähtökohtaisesti väärää työkalua: digitaalista näyttöä. Tässä artikkelissa perustelen, miksi käytän itse mieluummin tulostettua mallikuvaa – erityisesti silloin, kun haluan osua värisävyihin mahdollisimman tarkasti. Näkemykseni perustuu omiin havaintoihini ja myös taiteilija Daniel Foltan erinomaiseen esitykseen aiheesta.




Näyttö loistaa valoa – maalauspinta ei


Digitaalinen näyttö on itsessään valonlähde. Se säteilee RGB-valoa (punainen, vihreä, sininen) suoraan silmiimme, mikä tekee väreistä visuaalisesti kirkkaampia ja puhtaampia. Painettu kuva sen sijaan heijastaa valoa ympäristöstä samalla tavalla kuin maalipinta. Näin ollen tulostettu mallikuva antaa realistisemman lähtökohdan maalisekoitusten arviointiin.

Tämä ero on kriittinen: digitaalisen kuvan kirkkaus ja värikylläisyys eivät ole seurausta pigmentistä vaan valosta. Valo viittaa tässä valonlähteeseen, joka näyttö on. Pigmenttienkin värin havaitseminen perustuu valoon, mutta kyse on heijastuvasta valosta. Kun yrität täsmätä näyttöllä näkyvää väriä, yrität siis saavuttaa värin, jota ei edes ole olemassa samalla tavalla fyysisessä maailmassa. Tämä tekee täydellisestä värin täsmäämisestä käytännössä mahdotonta.



Kameran ja silmän erot lisäävät hämmennystä


Daniel Folta havainnollistaa hyvin, miten kameran näkemä väri voi poiketa siitä, mitä taiteilija itse näkee. Olen huomannut saman: joskus kamera näyttää sekoitetun värin oikealta tai päinvastoin, mutta oma silmäni sanoo, että jokin ei täsmää. Tällainen ristiriita tekee opetustilanteista haastavia ja voi hämärtää oppimisprosessia – varsinkin aloittelijalle.



Maalaustilan valaistuksen merkitys


Tulostetun valokuvan tai jopa suoran havainnonkin kanssa maalaamiseen liittyy omat optiset haasteensa. Jos aiot täsmätä värejä tarkasti, täytyy sekä malli että maalauskangas olla valaistu samalla tavalla. Tämä on helppo toteuttaa kun käyttää tulostettu mallikuvaa. Asettamalla mallikuvan ja maalauskankaan vierekkäin asettuvat ne molemmat helpommin samaan valoon.


Suorasta havainnosta maalatessa tarvitaan vähän enemmän akrobatiaa ja maalaustilan suunnittelua, jotta tarkka täsmääminen on mahdollista. Mark Carder opettaa harjoitusmetodia, jossa maalaus rakennetaan täsmäämisen kautta. Hänellä on hyviä vinkkejä maalaustilan ja valaistuksen järjestelyyn.


Lisäksi näkökulman merkitys on huomatta. Tätä havainnollistaa Daniel Folta videolla, joka löytyy artikkelin lopusta. Esim. palettiveitsen kanssa värin vertaaminen malliin vaatii sen, että palettiveitsi on oikeassa asennossa suhteessa valonlähteeseen ja silmään. Moni aloitteleva harrastelija ei ehkä tule ajatelleksi asiaa ja hämmentyy miksi värien täsmääminen tuntuu niin vaikealta. Kun ymmärrät, että maalaat aina valoa ja näkökulmaa niin silloin ymmärrät hallita valoa ja näkökulmaasi.



Värisuhteet tärkeämpiä kuin yksittäiset värisävyt


Silloin kun käytän näyttöä, keskityn värien välisiin suhteisiin. Onko jokin väri vaaleampi, kylmempi tai kylläisempi suhteessa toiseen? Tämä kehittää värisilmää ja ymmärrystä siitä, miten värit toimivat yhdessä kokonaisuutena.


Mutta tätä lähestymistapaa ei välttämättä kannata opetella ensimmäisenä. Alussa paras tapa oppia värejä on yksinkertaisesti yrittää osua tarkasti kohdalleen eli täsmätä värejä. Tulostettu referenssi antaa siihen parhaan mahdollisen lähtökohdan. Aina voi toki hypätä suhteelliseen värien maalaamiseen, mutta silloin täytyy ymmärtää mistä siinä on kyse. Tämän ymmärryksen hankkimista voi helpottaa tarkka täsmääminen.


Poikkeuksena tähän kehotukseen on se, että jos nimenomaan haluat olla alusta alkaen 'oikea' impressionisti. Silloin oikeiden värien löytäminen värisuhteiden kautta on sopiva tie. Paul Ingbretsonilla on tästä aiheesta paljon sanottavaa. Kannattaa tutustua hänen YouTube-kanavaansa. Objektiivisen täsmäämisen kokemuksesta ei kuitenkaan koskaan ole haittaa kun ymmärtää, että se enemmän harjoituskeino kuin lopullinen määränpää (paitsi jos haluat ainoastaan kopioida valokuvia).



Yhteenveto


Jos haluat todella oppia näkemään värejä ja sekoittamaan ne tarkasti:


  • Käytä tulostettua mallikuvaa.

  • Aseta se samaan valoon ja kulmaan kuin maalauspintasi.

  • Harjoittele niin kauan, että osut värisävyyn tarkasti, älä tyydy ”riittävän hyvään”.

  • Opettele värien välisiä suhteita vasta myöhemmin.


Tämä kaikki säästää aikaa, parantaa havaintokykyäsi ja tekee sinusta teknisesti taitavamman maalarin. Lopulta huomaat, että kyky sekoittaa juuri se väri, mitä tarvitset – eikä melkein oikea – auttaa sinua ymmärtämään maalaustaidon todellista olemusta.


Haluatko nähdä havainnollistavan esimerkin tästä käytännössä? Suosittelen katsomaan Daniel Foltan videon aiheesta – se on erinomainen visuaalinen johdatus tämän artikkelin aiheisiin.



Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

 
 
bottom of page