top of page

Palautekehällä paremmaksi piirtäjäksi

Koetko mittasuhteiden piirtämisen vaikeaksi? Kamppailetko asioiden piirtämisessä oikean kokoisiksi? Kaipaako silmäsi tarkkuus harjoitusta? Tässä artikkelissa kerron sinulle miten voit kehittää silmäsi tarkkuutta ja oppia silmämääräistä mittailua palautekehän avulla. Mutta mikä on palautekehä?


Mittaväline on oikein käytettynä hyvä palautteenantaja.


Palautekehä


Palautekehä eli "Feedback loop" on taiteilija Darren Rousarin antama nimitys tietylle työskentelyjärjestykselle. Tämä työjärjestys on seuraava: arvaa, tarkista, korjaa, tarkista. Nimitys palautekehä viittaa siihen, että kyseessä on menetelmä, jonka avulla voit antaa itse itsellesi palautetta tavalla, joka kehittää kykyäsi tehdä tarkkoja silmämääräisiä mittauksia.


Palautekehän idea on siis se, että ensimmäiset merkinnät paperille tehdään silmämääräisen mittauksen perusteella, jonka jälkeen tämän merkinnän tarkkuus tarkistetaan sopivan mittavälineen avulla. Mittaväline voi olla kynä, neulepuikko, luotilanka tai viivotin. Sen sijaan, että mittaisit ensin ja tekisit ensimmäisen merkinnän täysin mittavälineen turvin, palautekehässä turvaudutaan ensin omaan silmään. Näin toimimalla silmä saa hyvää harjoitusta. Sen sijaan piirtäminen täysin mittavälineen turvin opettaa piirtämään mittavälineen avulla. Mutta entä sitten jos mittaväline otetaan pois? Silloin piirtäjä, joka on tottunut luottamaan ensisijaisesti mittavälineeseen on ongelmissa. Toisaalta piirtäjä, joka on kehittänyt kykyään tehdä luotettavia mittauksia silmäänsä turvautuen, kykenee piirtämään hyvin myös ilman mittavälinettä.



Palautekehä käytännössä


Vaikka palautekehässä korostuu oman silmän tarkkuuden kehittäminen, näyttelee mittavälineen käyttö siinä silti erittäin tärkeää osaa. Palautekehässä silmä on oppilas ja mittaväline opettaja. Joten ennen kuin alat harjoitella palautekehän mukaan, täytyy sinun valita sopiva mittaväline. Mittavälineeksi käy mikä tahansa aiemmin mainitsemistani mittavälineistä. Seuraavassa videossa havainnollistan palautekehää lyijykynän välityksellä.




Huomasitko videolta mikä oli piirtäjän työjärjestys? Piirtäjä arvasi ensin, eli teki ensimmäiset merkinnät paperiin pelkästään silmän varassa. Sitten piirtäjä tarkisti merkinnät kynällä mitaten. Tässä tapauksessa silmämääräinen mittaus osui heti kohdalleen, mikä ei suinkaan aina onnistu, joten palautekehästä jäi korjausvaihe pois. Usein ensimmäiset merkinnät vaativat kuitenkin korjausta. Miten silloin edetään? Tee tarkistuksen jälkeinen korjaus myös silmämääräisesti ja sitten tarkista korjattu merkintä mittavälineen avulla. Muista, silmä ensin ja mittaväline sitten.



Opi lisää


Haluaisitko oppia lisää tehokkaita keinoja tulla paremmaksi taiteilijaksi? Olet siinä tapauksessa tervetullut Taidekoulu Tuimalan verkkokursseille. Meillä on esimerkiksi hyvä kurssi varjostusten piirtämisestä, jossa pureudutaan kuvataiteen yhteen tärkeimmistä asioista eli valööreihin.




Kurssilla tulet oppimaan nelivaiheisen mallin, jonka avulla voit varjostaa minkä tahansa piirustuksesi näyttävästi ja realistisesti.




Kurssin myötä:


-Osaat erilaisia varjostustekniikoita -Osaat kuvata teoksissasi valoa ja varjoa -Tiedät, mitkä välineet ovat kaikkein hyödyllisimpiä varjostusten piirtämiseen -Ymmärrät valon logiikkaa -Osaat luoda teoksiisi kolmiulotteisuutta -Tiedät, miten varjostukset luodaan erilaisiin teoksiin käytännössä

Kurssin hinta on 59 €.


Mikäli olet jäsenemme, kurssi kuuluu jäsenyyteesi automaattisesti.

Nyt kannattaa liittyä mukaan kurssille ja ottaa varjostusten piirtäminen haltuun. Hyvä piirustustekniikka antaa sinulle enemmän iloa taiteesi tekemiseen. Oppi valosta ja varjosta auttaa todella paljon myös maalareita.


Jos sinua kiinnostaa tämän kurssin lisäksi myös muut kurssimme, sinun kannattaa liittyä Taidekoulu Tuimalan jäseneksi. Jäsenyyden hinta on 29 € / kk ja tällä hinnalla saat pääsyn kaikille kursseillemme.





Tervetuloa Taidekoulu Tuimalaan!


Piirustusterveisin,


Tuomas




bottom of page