top of page

Pelaamalla paremmaksi piirtäjäksi

Haluaisitko tulla tarkemmaksi piirtäjäksi? Siinä tapauksessa sinun täytyy tietoisesti harjoittaa silmääsi havaitsemaan hienovaraisia muotojen vaihteluita. Yksi tärkeä piirre, joka tulisi hallita on kallistuskulmien havainnointi ja jäljentäminen. Miksi se on niin tärkeää? Jos olet lukenut muita artikkeleitani niin olet ehkä huomannut kuinka puhun usein lineaarisesta luonnostelusta. Lineaarinen luonnostelu, jossa luonnos piirretään suorilla viivoilla, perustuu juuri kallistuskulmien havainnointiin. Tämä on klassinen tapa piirtää vahva luonnos ja sen toimivuuden puolesta puhuvat monet, monet taidokkaat piirustukset, jotka on rakennettu lineaarisen luonnoksen päälle. Mutta miten taitoa havaita ja jäljentää kallistuskulmia voisi kehittää parhaiten? Tässä artikkelissa kerron sinulle kaksi tapaa.Harjoitus kallistuskulmien havainnointiin


Kaikkein yksinkertaisin tapa harjoitella kallistuskulmien piirtotarkkuutta on piirtää ensin paperille eri suuntiin kulkevia suoria viivoja ja sitten jäljentää ne silmämääräisesti toiselle paperille. Luotettavan arvion onnistumisesta saat kun asetat lopuksi paperit päällekkäin ja katsot niitä valoa vasten. Jos viivojen kallistuskulmissa on pienikin heitto, jatka harjoittelua.


Kallistuskulman arvioimisessa voi käyttää apuna kynää tai muuta mittatikkua.

Peli, joka kehittää tarkkaa silmää


Toinen tapa, harjoitella kallistuskulmien havainnointia on "eyeballing game" niminen peli, jota voi pelata netissä osoitteessa: https://woodgears.ca/eyeball/

Luin tästä pelistä ensimmäisen kerran eräästä Darren Rousarin artikkelista. Peli on siis huipputaiteilijan suosittelema. Peli antaa hyvää harjoitusta silmälle ja on aika haastava. Peli pisteyttää suoritusta nimittäin myös käytetyn ajan perusteella. Piirtäessä on se etu peliin verrattuna, että kulmia voi korjailla kaikessa rauhassa. Kannattaa kokeilla peliä. Ainakin se tarjoaa hieman vaihtelua tavanomaisen harjoitteluun.


The eyeballing game.

Hanki lisää tietoa


Niin tämä kuin monet muutkin artikkeleistani valaisevat sitä faktaa, että taitavaksi taiteilijaksi tuleminen vaatii harjoittelua. Mutta ei mitä tahansa harjoittelua, vaan laadukasta sellaista. Laadukas harjoittelu perustuu tietoon kuvataiteen ajattomista periaatteista ja siksi piirustus- ja maalaustaidon oppimiseen sisältyy väistämättä jonkin verran myös tutkimustyötä. Luotettavan tiedon seulominen vähemmän luotettavan seasta voi olla kuitenkin vaikeaa, varsinkin aloittelijalle. Tässä on yksi syy miksi kirjoitan näitä artikkeleita. Haluan koota yhteen ja samaan paikkaan aidosti hyödyllistä tietoa, jotta sinä voisit päästä vähän helpommalla. Tästä tulikin mieleeni, että kannattaa liittyä postituslistalleni, sillä lähetän listalaisille toisinaan bonusmateriaalia, jota en välttämättä julkaise sivuillani. Esimerkiksi syyskuun 2019 uutiskirjeessä kerron tehokkaasta mittaustekniikasta, jonka avulla muodon ja kallistuskulmien havainnointi on helpompaa. Harkitse myös osallistumista taidekurssien verkkokursseille. Monet ovat kokeneet ne innostaviksi ja hyödyllisiksi.


Piirustusterveisin,


Tuomas
Commenti


bottom of page