top of page

Piirrätkö toimivalla metodilla?

Tuntuuko piirtäminen sinusta vaikealta? Kamppailetko havaintojen siirtämisessä tarkasti paperille? Vika tuskin on sinussa, vaan menetelmässä jota käytät. Anna kun kerron sinulle asiasta lisää.



Miksi tarvitaan menetelmää?


Miksi yleensäkään piirtämiseen tarvitaan menetelmää? Eikö voi vain piirtää intuitiivisesti tavalla, joka itseltä tulee luonnostaan? Tietenkin voi, mutta millainen on lopputulos. Kuinka hyvin tämä lähestymistapa on mielestäsi toiminut? Jos olet rehellinen niin joudut todennäköisesti myöntämään, ettet onnistu niin hyvin kuin haluaisit. Se, että vain piirtää johtaa harvoin hyvään lopputulokseen. Sen sijaan täytyy toimia suunnitelmallisemmin.


"Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" kuuluu monille tuttu sanonta. Se soveltuu myös piirtämiseen. Silloin kun piirtämisessä on selkeä prosessi, jonka avulla piirustusta voi työstää vaihe vaiheelta eteenpäin, jää turha arvailu ja epäluotettava vaistonvarassa toimiminen minimaaliseksi. Kun kaikki on mahdollisimman selvää, on piirtäminen luonnollisesti paljon, paljon helpompaa ja lopputulos on väistämättä ainakin kohtuullinen.



Metodi tekee mestarin


Vuosisatojen aikana karttunut empiirinen todistusaineisto osoittaa, että hyvä metodi tekee mestarin ja nopeammin kuin moni uskoisi. Mestari on toki hieman epämääräinen käsite, mutta jos sillä tarkoitetaan ammattimaista taitotasoa, niin sellainen taso on saavutettavissa jopa vain joidenkin kuukausien harjoittelulla. Se on mahdollista silloin kun menetelmä on oikea.


Millainen sitten on toimiva piirustusmetodi? Artikkelissa olevat kuvasarjat antavat vihjeen. Katso esimerkiksi kuvasarjaa hedelmäasetelman piirtämisestä. Huomaatko miten siinä on aivan selkeä kaava, jonka mukaan piirustusprosessi etenee. Ensin piirretään ääriviivaluonnos, sitten erotetaan valo ja varjo, jonka jälkeen lähdetään työstämään valööreita. Selkeää ja yksinkertaista.


Johdonmukaisella metodilla syntyy näköisiä muotokuvia.

Kun piirtämisessä on hyvä ja toimiva prosessi, voi sitä toistaa yhä uudestaan ilman pelkoa siitä, että harjoittelu menee hukkaan. Mutta jos päätät vain piirtää ilman mitään logiikkaa, kannattaa varautua siihen, että harjoittelu tulee olemaan tehotonta ja edistyminen minimaalista. Olen itse kokeillut tätä vaihtoehtoa käytännössä. Piirsin ison osan lapsuudesta ilman mitään metodia ja sitten myöhemmin kokeilin sitä vielä uudestaan. Lopputulos oli melkoinen pettymys. Siitäkin huolimatta, että olin niin sanotusti lahjakas, ei vuosien ja satojen tuntien harjoittelusta ollut lopulta kovin paljon hyötyä. Mutta sitten kun otin toimivan menetelmän käyttöön alkoi tapahtua nopeaa kehitystä.





Haluatko oppia toimivan piirustusmetodin?


Jos haluat oppia toimivan piirustusmetodin liity ilmaiselle Bargue-kurssilleni tai lue artikkeleitani ja sovella niiden oppeja käytäntöön. Oikea tieto + tietoinen toiminta = piirustustaidon kehittyminen. Siinä on piirustustaidon oppimisen matemaattinen kaava. Sovella sitä ja tule paremmaksi piirtäjäksi!


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

bottom of page